стрічка

В Острозі обговорили надбання і перспективи в розвитку регіону

14 Грудня 2018, 20:15
Учасники Ради регіонального розвитку в Острозі 1883
Учасники Ради регіонального розвитку в Острозі

В Острозі відбулося засідання Ради регіонального розвитку.

Посадовці різних рівнів зібралися на базі Національного університету «Острозька академія», щоб обговорити надбання і перспективи розвитку регіону в середу, 12 грудня. Участь у засіданні Ради регіонального розвитку взяли нардеп від Острожчини Юрій Вознюк, заступник голови РОДА Олександр Корнійчук, острозький міський голова Олександр Шикер, голова Острозької РДА Богдан Турович, а також депутати різних рівнів, представники освітньої, медичної, культурної та інших сфер міста і району. Загалом понад 200 осіб.

Учасники Ради регіонального розвитку в Острозі
Учасники Ради регіонального розвитку в Острозі

Засідання Ради регіонального розвитку складалося з двох рівновеликих блоків: «Влада: ефективна співпраця – позитивний результат» і «Реформи: духовність, освіта, медицина культура».

Насамперед із вітальним словом виступив Ігор Пасічники, який зазначив, що Острозьку академію розглядають як органічну складову міста, тож розповів про досягнення університету останніх років. Ішлося про високі рейтинги, що посідає НаУОА за різними показниками, модернізацію навчальних аудиторій та будівництво нового корпусу, який стане архітектурною окрасою міста.

Наступним до слова запросили Олександра Корнійчука, який наголосив, що засідання Ради регіонального розвитку має на меті підбити підсумки реформ і досягнень в різних сферах життя за останні чотири роки та окреслити план стратегічного розвитку краю до 2021 року. Також Олександр Васильович зазначив, що стартували такі засідання зустріччю під головуванням Президента України, а мають завершитися радами регіонального розвитку на базі сільських і селищних рад, адже саме «знизу» варто формувати стратегічний план розвитку.

Продуктивної роботи й конструктивних дискусій бажали Олександр Шикер і Богдан Турович.

Під час першої платформи «Влада: ефективна співпраця – позитивний результат» народний депутат України Юрій Вознюк відзначив, що стратегію розвитку Острожчини насамперед треба будувати на основі діалогу. Також політик коротко підбив підсумки розвитку регіону в контексті здобутків України у 2014–2018 роках. На розвиток Острожчини, – каже пан Вознюк, – за останні чотири роки з державного бюджету залучили майже 70 мільйонів гривень, які витратили на ремонт доріг, освітлення вулиць, ремонт закладів освіти, установлення дитячих майданчиків тощо.

Богдан Турович, голова Острозької РДА, коротко підбив підсумки роботи за три останні роки.

«Сам подивувався тому, скільки ми з вами зробили за останні роки. Усього цього не вдалося б досягти, якби цього прагнула одна сільська рада, райрада чи районна адміністрація. Усе було завдяки консолідації зусиль. Тільки спільно можна досягнути ефективних результатів», – каже Богдан Михайлович.

Виступає Богдан Турович
Виступає Богдан Турович

Підбиваючи підсумки, голова РДА зазначив, що впродовж 2014–2018 років на Острожчині проведений капітальний ремонт у 14 з 31 школи (Могиляни, Межиріч, Плоске, Кутянка, Білашів, Михалківці) – це як ремонти дахів, так і оновлення освітнього просторі відповідно до вимог Нової української школи.

Окремо зупинився посадовець на школі в Слобідці, адже в цьому селі не просто відновили навчальний заклад після пожежі, а й зробили його мультифункціональним, об’єднавши під одним дахом школу, дитячий садок, бібліотеку та клуб. З-поміж важливих досягнень Богдан Михайлович також назвав ремонт дитсадка в Новомалині, клубу в Розважі та Острозького РБК. В останньому, до речі, запланували почати невдовзі внутрішню реконструкцію.

Тільки за 2018 рік в школи Острожчини придбали 4 нові шкільні автобуси за умовами співфінансування.

Кутянківська ЗОШ отримала шкільний автобус

Для михалківських школярів змінили старий автобус на новий

Ще одна школа в Острозькому районі отримала новий автобус

Активно тривала робота з освітлення населених пунктів району. Нині з 21 сільської ради 14 повністю обладнані вуличним освітленням.

Значні досягнення є і в медичній сфері району. У селах Завизів, Бродів, Мощаниця, Точивики звели ФАПи, чм забезпечили доступну медичну допомогу для місцевого населення. Завдяки співфінансування з бюджетів місцевих сільських рада в Острозькій ЦРЛ обладнано терапевтичний кабінет ЦРЛ. Зроблений крок подолання енергетичної залежності – у гінекологічному відділенні газовий котел замінений твердопаливним. Також на сьогодні майже завершене будівництво гуртожитка для медиків.

В Острозі продовжують зводити гуртожиток для медиків

«Гуртожиток для медиків стане окрасою Острога», – Богдан Турович

Чимало коштів і зусиль укладено в ремонт доріг краю. Зокрема в Новомалині, Могилянах, Бухарові, Межирічі, на трасах Острог – Рівне, Острог – Гоща.

Однією з найважливіших мін 2019–2020 року стане створення об’єднаних територіальних громад. Відповідно до стратегічного плану, у районі буде створено дві спроможні ОТГ – із центром в Острозі + 17 сільських рад і Оженин + 4 сільські ради.

Дві ОТГ на Острожчині: за та проти

Богдан Турович зазначає, що в майбутньому продовжуватимуть ремонтні роботи та благоустрій регіону відповідно до нагальності потреб.

Підсумки за 2014–2018 роки в Острозі підбила Ольга Логвін, заступниця міського голови. Посадовиця повідомила, що за цей період на ремонт, реконструкції і будівництво об’єктів для міста надійшло 41,3 мільйона гривень.

Розподіл інвестицій в економіку Острога був таким: об’єкти міської інфраструктури – 54%, заклади освіти – 32%, адмінприміщення виконавчих органів  – 8%, об’єкти і проекти культури – 3%.

За 2014–2018 роки в Острозі реконструйовано 11 км вуличного освітлення, капітально відремонтовано 4 км міських доріг, 5000 м2 тротуарів, побудовано й відновлено 5,5 км водопроводу, у співпраці з містами-побратимами зведено майданчик «Веселий дворик».

В освітній галузі ключові роботи такі: оновлення освітнього простору відповідно до вимог НУШ в Острозькому НВК «Школа І–ІІІ ступенів - гімназія», у ЗОШ №1 відремонтована їдальня та замінені вікна, у ЗОШ №3 відремонтована котельня та проводять капітальний ремонт спортзалу. Щодо ДНЗ, то в дитсадках замінювали вікна й двері, утеплювали фасади, відновлювали тепломережі, на кухнях замінені плити на енергозберігаючі.

З-поміж адмінприміщень органів виконавчої влади відремонтоване приміщення та облаштована територія управління праці і соціального захисту та будівля, де розташована зала засідань виконавчого комітету міськради. Там же газові котли замінені на твердопаливні.

На поповнення статутних фондів житлово-комунальних підприємств надійшло 1,3 мільйона гривень, на які, зокрема, придбана спецтехніка. Крім того, на потреби пожежно-рятувальної частини придбані апарати захисту дихання, а також за залучені кошти державної програми куплений пожежниий автомобіль (загальна вартість 7 мільйонів гривень).

Окремо Ольга Логвін акцентувала на тому, куди витрачають гроші державної субвенції на соціально-економічну компенсацію ризику населення в зоні спостереження ХАЕС. Від 2010 року, часу заснування цієї субвенції, до міської казни Острога надійшло понад 10 млн. грн. За звітний період 2014–2018 років ця сума – майже 7 млн. Найбільші витрати коштів були спрямовані на спортивний блок гімназії, відновлення каналізаційної мережі по вул. Городище, встановлення каналізаційного колектора на вулиці Вишенського, укладання тротуару на проспекті Незалежності.

Також заступниця міського голови розповіла, що в Острозі найбільший платник податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) – це Острозька академія (15% від усього ПДФО) –350 тисяч щомісяця в 2018 році. Острозька академія також найбільший роботодавець міста – тут працевлаштовано 400 осіб.

З-поміж планів розвитку Острога Ольга Андріївна назвала будівництво спортивного комплексу, реконструкцію водоочисних споруд, оновлення Замкової гори та площі Івана Федорова для туристичної інфраструктури.

Прикладом успішної діяльності місцевої громади поділився Сергій Кадебський, голова Бухарівської сільської ради (увіходять села Бухарів, Завизів, Михалківці). Пан Сергій розповів, що в певний момент громада вирішила не чекати керівництва «зверху», а проявляти ініціативу самостійно

2015 року була створена громадська організація, щоб максимально долучити до розвитку краю місцеве населення. Тоді ж ГО взяла участь у проекті від ЄС «Місцевий розвиток орієнтований на громаду». Крім коштів, отриманих від Євросоюзу, громада зробила особисті вкладення і в Завизові провели капітальний ремонт ФАПу, звели підсобне приміщення, закупили обладнання.

«Громада повірила, що вона може бути дієвою!» – каже сільський голова.

Згодом на території Завизова провели благоустрій території церкви, обладнали майже 10 км вуличної мережі освітлення. За кошти сільської ради виготовлено проект ремонту автошляху Хрінів – Бухарів – Могиляни – Вельбівно, що дозволило отримати кошти від облради та почати роботи. Згодом місцева рада придбала та встановила 9 зупинок.

«Секрет успіху – у бажанні громади і взаємодії різних гілок влади», – підсумовує Сергій Володимирович.

Бухарівська сільрада отримуватиме сто тисяч щорічно

У межах другої платформи «Реформи: духовність, освіта, медицина культура» доповіді виголосили Оксана Ситницька, заступниця Острозького міського голови з гуманітарних питань, Олександр Стратюк, директор КНП «Острозький районний центр первинної медико-санітарної допомоги», Неля Хімін, директорка НВК «Оженинська ЗОШ І–ІІІ ступенів (ліцей) – ДНЗ (ясла садок)» імені Т. Г. Шевченка, Андрій Смирнов, кандидат історичних наук, доцент кафедри історії НаУОА, депутат Острозької міської ради.

«Без культури, духовності, освіти й науки немає можливості повноцінно розвиватися й бути повноцінною громадою», – каже Оксана Ситницька

Саме тому пані Оксана розповіла про найбільші культурні та туристичні надбання острога впродовж останніх років. З-поміж іншого ішлося про відомий фестиваль «Острог-Ренесанс», створення в місті Туристично-інформаційного центру, заснування дозвіллєвого куточка «Алея міст-побратимів» та багато іншого.

Розпочався фестиваль Острог-Ренесанс

Острог фестивалить: що цікавого було другого дня на «Острог-Ренесанс»

Сімейний концерт, середньовічні танці й княжа каша: завершується третій день фестивалю «Острог-Ренесанс»

Оскільки фінансування на культурну сферу в Острозі незначне, сюди стараються залучати додатковий ресурс, брати участь у проектах, грантових програмах і т.д.

Як наголосила посадовиця, в Острозі ще є потужна синергія влади й громади, яку могли побачити під час реалізації таких проектів як «Веселий дворик» і «Культурний барбакан». Це, зокрема, проявилося в кампанії спільно кошту для відновлення Татарської вежі.

 «Якщо люди об’єднуються навколо ідеї, вони можуть зробити будь-що», – резюмує Оксана Ситницька.

Олександр Стратюк розповів присутнім про первинну ланку медицини в Острозькому районі, зокрема про те, що в краї діє 33 ФАПи, які обслуговують 43 тисячі населення. Також пан Олександр чимало говорив про медичну реформу та те, скільки мешканців Острожчини обрало сімейного лікаря.

«Станом на 11 грудня 2018 року підписано 24 514 декларацій з лікарями медичних закладів, що становить 56,1% від усіх жителів острозького району», – повідомив пан Олександр.

Олександр Анатолійович також зазначив, що всі місцеві лікарі вже набрали квоту пацієнтів, визначену за чинним законодавством. Отож, на Острожчині постає питання про кадрове забезпечення медичними працівниками.

Упродовж останніх років медицина стала доступнішою для жителів району, адже в Мощаниці, Точевиках і Слобідці вже відремонтовані ФАПи, триває капітальний ремонт у Бродові. Один із важливих проектів, реалізовуваних сьогодні, – будівництво амбулаторії в селі Плоска.

На Острожчині за гроші Світового банку відремонтують три амбулаторії

Завдяки участі медичних закладів у державних програмах населення отримує якісну первинну допомогу чим полегшує навантаження на вторинні і третинні ланки.

Про особливості організації нового освітнього простору та діяльність школи в умовах НУШ розповіла Неля Хімін, директорка з Оженина.

Пані Неля акцентувала на тому, що важливим засобом розвитку та освіти учнів є гурткова діяльність, ділилася успіхами «Оженинського лісництва», наголошувала на залученні школярів до позакласної і громадської роботи. Учениця саме цього закладу представляє Острожчину в Національній дитячій раді при Уповноваженому Президента України з прав дитини.

Завершилася Рада регіонального розвитку доповіддю «Єдина помісна православна церква як чинник консолідації українського суспільства» Андрія Смирнова, який розтлумачив деякі маніпулятивні твердження про Томос.

«Дуже важливо, щоб у справи церкви не втручалася держава. Особливо іноземна держава. Для Томос – це фактично ще один акт проголошення незалежності України. Для нас власна церква – це гарантіє духовної свободи, запорука суспільної злагоди», – каже Андрій Іванович.

Надання томосу, – уважає Андрій Смирнов, – допоможе гармонізувати державно-церковні відносини, консолідує громаду саме тому таке загальне питання доречно розглядати на засіданнях рад регіонального розвитку.

Нардеп Юрій Вознюк під час прикінцевого обговорення
Нардеп Юрій Вознюк під час прикінцевого обговорення

 

Насамкінець охочі могли запропонувати плани розвитку міста та краю.

Любов Тимчук, директорка Острозької ЗОШ №3 наголосила на важливості ремонту ідальні та побудові актового залу для вихованців закладу. Наталія Балаушко розповіла про Острозьку дитячу школу мистецтв і численні перемоги її учнів. Наталія Петрівна просить допомогти закладу придбати новий інструментарій.

Звернення Ольги Стецюк, в.о. начальника відділу молоді і спорту Острозької міськради, стосувалося підтримки молодіжної ради Острога, яку нині створюють, та ініціатив молоді загалом.

Вадим Бондарчук, депутат Острозької міської ради, порушив питання збереження сімейних цінностей і традиційної сім’ї як на регіональному, так і державному рівнях.

В Острозі відбувся молитовний сніданок, який об’єднав громаду, владу й духівництво

Повний аудіозапис Ради регіонального розвитку можна переглянути нижче.

 

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром