стрічка

Любомльське територіально-медичне об’єднання забрало свої податки у міської громади

14 Грудня 2018, 09:31
Любомльське ТМО 1625
Любомльське ТМО

На позачерговій сесії районної ради депутати практично одноголосно прийняли рішення про зміну юридичної адреси Комунального неприбуткового підприємства «Любомльське ТМО Любомльської районної ради» та визначили місцезнаходження його офісу за адресою: Волинська область, Любомльський район, село Згорани, вулиця Садова, будинок 30. Це означає, що відтепер понад 2 мільйона гривень податків за рік йтиме у бюджет райради, а не Любомльської ОТГ.

У середу, 12 грудня, після вшанування полеглих захисників України, вітань депутатів, які святкували дні народження у міжсесійний період, зацікавлені сторони у вирішенні цього питання взялися доводити свою «правду» перед обранцями народу.

«Вчора засідала постійна комісія ради з питань планування, бюджету та фінансів. Депутати, які були в її складі, розглянули це питання і рекомендували мені скликати позачергову сесію та невідкладно його розглянути», – звернувся до присутніх голова районної ради Микола Сушик.

З цього питання доповідав заступник голови РДА Олександр Бурихайло, який наголосив, що таке рішення дасть можливість у подальшому оперативно закривати фінансові «діри»:

«До Любомльської райдержадміністрації звернулося територіально-медичне об’єднання з проханням вирішити питання щодо перереєстрації юридичної адреси. Ви всі знаєте, що районний бюджет на сьогоднішній день потерпає від нехватки коштів: не вистачає фінансових ресурсів ні на програми медицини, ні на програми освіти, ні на співфінансування. Грошей вкрай мало. Всі добре усвідомили проблеми, які виникали із виплатами заробітної плати лікарям. Як це питання важко і з великими потугами вирішувалося. Щоб у подальшому не допустити подібних ситуацій, з перереєстрацією вдасться поповнювати районний бюджет і за потреби депутати райради вирішуватимуть, на які об’єкти слід виділяти кошти.

У першу чергу це потрібно для того, щоб зберегти ТМО, тому що воно на грані розвалу, адже фінансувати його нічим. На нарадах за участі керівників ОТГ знайти спільну мову не вдалося. Адже одні громади за те, щоб співфінансувати ТМО, інші кажуть, що хочуть робити своє. Тому адміністрацією створено робочу групу, яка за дорученням голови РДА, напрацьовуватиме механізми подальшого фінансування медичного об’єднання.

На сьогодні виникло нагальне питання, щоб у районному бюджеті були кошти, які спрямовуватимуться лише на вирішення медичних питань. Тоді районна рада зможе співфінансувати з ОТГ. Власність ТМО залишається у районної ради. Це питання не виходить за межі її компетенції, вона має повне право перереєструвати юридичну адресу медичного закладу, фактична залишається там, де й була. Генеральний директор той самий, як і лікарі, нічого для людей не змінюється», – підсумував виступ Олександр Бурихайло.

«У статті 3 Конституції України йдеться: «Людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю», – звернувся до присутніх генеральний директор ТМО Володимир Дибель. – У всіх районах медицина підтримується першочергово, а в нас, на жаль, потрібно випрошувати гроші. У вересні виникла велика проблема із заборгованістю заробітної плати нашим працівникам.

Ми не змогли домовитися з Любомльською ОТГ про виділення коштів на її ліквідацію. Тоді на сесії депутати та керманичі міськради, вділивши лише 100 тисяч гривень, принизили всіх лікарів, які працюють понаднормово, рятують життя. Адже люди в білих халатах змушені були прийти і просити виплатити їм чесно зароблені гроші. Це було схоже на милостиню.

Аби в подальшому не виникало подібних ситуацій, ми порадилися і вирішили перереєструвати ТМО у Згорани і забрати з міської ОТГ своє ПДФО. Це чесно і справедливо! Я взагалі не можу зрозуміти логіки Любомльської ОТГ: її представники казали, коли ми зверталися до них, що ви ж власність районної ради, хай вона шукає шляхи вирішення ситуації, що склалася. Тепер ми повністю переходимо у її підпорядкування, які питання?» – наголосив Володимир Юрійович.

Очільник Любомльської ОТГ Роман Ющук спробував достукатися до депутатів і закликав не приймати «популістське рішення», яке не принесе ніякої користі.

А для кого не принесе? Для Любомльської ОТГ, адже за словами Романа Васильовича, у 2018 році у бюджет ОТГ надійшло 1 мільйон 150 тисяч гривень ПДФО із працівників саме ТМО. Погодьтеся, це немала сума. Звісно, хто ж захоче втрачати такий ласий шматочок, при цьому не допомагаючи вирішувати фінансові проблеми, а перекладаючи все на плечі районної ради, у чиїй власності перебуває ТМО.

Майже годину тривали словесні баталії, активну участь в яких брали заступники міського голови Микола Оніщук та Олег Зламанюк, депутати Любомльської ОТГ Василь Богуш і Микола Троць, голови райради і РДА Микола Сушик та Олександр Устименко, депутат райради Богдан Маліновський та інші.

Виступає Микола Оніщук.

Виступає Олег Зламанюк.

Виступає Микола Троць

Виступає Олександр Устименко

Виступає Володимир Дибель

Згоранський сільський голова Олександр Лукашук висловив свою позицію із заміни юридичної адреси КНП "Любомльське ТМО Любомльської районної ради.

Коли емоції стихли, а гору взяв здоровий глузд, 20 депутатів підтримали перенесення юридичної адреси ТМО з Любомля до Згоран, двоє утрималися.

Депутати на сесії районної ради
Депутати на сесії районної ради

Депутати на сесії районної ради
Депутати на сесії районної ради

Депутати на сесії районної ради
Депутати на сесії районної ради

 

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024