стрічка

#Пільгакзастудак: у Луцьку студенти вийшли на мітинг

10 Грудня 2018, 20:59
1217

У Луцьку студенти вийшли на мітинг та вимагали від міськради запровадити пільги на проїзд у маршрутках.

Акція розпочалась пообіді у понеділок,  10 грудня, під стінами Волинського окружного адміністративного суду.

За словами голови ГО «Студентська рада Волині» Віталія Сніжка, студенти подали в суд на виконавчий комітет Луцької міської ради, через відсутність пільг на проїзд у маршрутках. Мовляв, це студентам забезпечується на законодавчому рівні. Проте на судове засідання представники мерії не з’явились.

Читати також: У Луцьку студенти збираються на акцію протесту, бо не мають пільг на проїзд у маршрутках

«Я подав в суд на виконавчий комітет. 31 травня була прийнята пільга на проїзд у громадському транспорті для студентів, а в липні її вже скасували. В статті 62 Закону України «Про вищу освіту» сказано, що студенти мають право на пільговий проїзд у громадському транспорті згідно постанови Кабінету міністрів. Там пише, що пільговий проїзд становить половину. Гроші на це мають бути передбачені у міському бюджеті. Наприклад, їх можна зняти з величезних премій посадовців», – зазначає Віталій Сніжко.

Нагадаємо, у відеозверненні, яке записала студрада Волині, Віталій Сніжко наголосив, що «Григорій Недопад (заступник міського голови, - ред.) майже щомісяця отримує премію у розмірі 120%, а Ігор Поліщук (радник міського голови, - ред.) – 220-250% від посадового окладу».

Водночас, студенти пропонують компроміс: запровадити пільгу у маршрутках неповнолітнім студентам, тобто студентам коледжів. Мовляв, «їм немає 18 років, а отже вони ще не можуть самі себе забезпечувати».

«Я говорив про це із Григорієм Пустовітом (секретар Луцькради, - ред.), але він почав говорити мені, що за мною стоять якісь політичні сили. Так от заявляю, що за мною стоять лише студенти, які хочуть відстояти своє право», - каже Віталій Сніжко.

Потому колона студентів прийшла під стіни Луцької міської ради, щоб зустрітись із Пустовітом особисто. Там вони кілька хвилин вигукували «Пільгак за студак», «Ганьба», «Виходь!».  Зрештою, ініціативну групу із 10 студентів запросили на переговори до сесійної зали.

Студенти передали Григорію Пустовіту звернення, у якому йшлося про вимогу надати пільги на проїзд у маршрутках, а також «вибачитись члену виконкому Ігорю Алєксєєву за цькування лучан проти студентів».

«Ігор Алєксєєв казав: щоб запровадити пільгу для студентів, то вартість проїзду може піднятись до 7,5 гривень. Кому з лучан таке сподобається? Ми не хочемо, щоб піднімалась вартість проїзду, ми хочемо, щоб ці пільги були передбачені міським бюджетом», – каже Віталій Сніжко.

Натомість Григорій Пустовіт заявив, що пільги для студентів існують, адже вони можуть їздити тролейбусами сплачуючи меншу ціну.

«По-перше, пільговий проїзд у Луцьку передбачений у комунальному транспорті, тобто у тролейбусах. І ця пільга діє. По-друге, бюджет побудований так, що щоб десь гроші дати, треба їх звідкись забрати», – зазначив у відповідь Пустовіт.

Натомість студенти заявляють, що тролейбуси міста у жахливому стані. До того ж, вони не їздять до всіх навчальних закладів міста. Звідси – проблема з доїздом від окремих районів до цих навчальних закладів.

Зрештою, студенти не змогли отримати конкретної відповіді від Пустовіта на свою проблему та покинули стіни Луцькради. Уже на виході Віталій Сніжко звернувся до присутніх студентів:

«Усе, як завжди: влада нас не почула! Це ще раз доводить, що їм все одно на нас і наші проблеми», – каже він.




































 

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024