стрічка

Луцький театр показав виставу 16+

10 Грудня 2018, 11:07
документальна вистава «Кордон» 1084
документальна вистава «Кордон»

Луцький аматорський театр «Гармидер» презентував документальну виставу «Кордон», яку створили за підтримки Генерального консульства Республіки Польща в Луцьку.

Прем’єра вистави відбулася 9 грудня у районному будинку культури, де 5 жінок розповідали реальні сучасні історії про кордон, митників, перевезення спирту, сигарет та про «яму». Це були історії про кордони між країнами, між нами та свої особисті кордони на теренах України.

Вся вистава відбувалася на тлі того, що жінки готувалися до похорону та чекали, аби переправили тіло їхнього родича, який помер, працюючи за кордоном.

Як розповіла сценаристка та режисера Руслана Порицька, всі історії – реальні.

«Прем’єра кордону є надзвичайно важливою, хвилюючою, і ми  в такий спосіб зі сцени хочемо про це поговорити. Нарешті цього року ми наважилися на це. Розуміємо, що тут є багато чого гострого, не надто приємного як для українців, так і для поляків, але ми дуже чесні», — каже Порицька.

За її словами, від самого початку – це була лише тема кордону. Вони їздили як по території Польщі, так і в прикордонні пункти Волині, аби дізнатися правді розповіді про перетин кордону та те, що відбувається на цій території.

Як розповіла режисера, вони опитали близько 30 людей, тому з багатьох годин розшифровки обрали ті історії, про які найчастіше згадували співрозмовники.

«Це були інтерв’ю похапцем у храмі, у дорозі поки ми перетинали кордон, просто годинні дуже відверті історії за чашкою кави. Потім увесь цей матеріал ми помістили в художній, вигаданий нами простір, але обставина є правдивою», — зазначає сценаристка.

Усі історії актори подавали без редагування, без цензури, тому вистава лише для тих, кому 16+.







Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024