стрічка

Про природно-заповідні об’єкти Острожчани написали в довіднику

09 Грудня 2018, 11:02
НПП «Дермансько-Острозький» 3586
НПП «Дермансько-Острозький»

Для більш широкого доступу громадськості до інформації про навколишнє довкілля Рівненської області опубліковали довідник «Державний реєстр географічних назв». У ньому вмістили інформацію про природно-заповідні та фізико-географічні об’єкти області.

В інформативному довіднику, який розробив відділ державного геодезичного нагляду Головного управління Держгеокадастру у Рівненській області, є відомості та ілюстрації про стан об’єктів природо-заповідного та фізико-географічного фонду області.

На сторінках довідника вмістили інформацію про чимало красивих та природоохоронних об’єктів Острозького району. Коротку інформацію про них наводимо нижче.

Лісове урочище «Вікові дуби» розміщене в Острозькому районі на північ від села Хорів. Площа урочища понад 10 га.

Урочище «Острожчин» – ботанічна пам’ятка природи загальнодержавного значення, розташована на Острожчині неподалік села Хорів. З-поміж унікальної ботанічної спадщини – лілія лісова, занесена до Червоної книги України

Урочище «Острожчин»
Урочище «Острожчин»

Урочище «Теремно» (поблизу села Теремне) – комплексна пам’ятка природи загальнодержавного значення. Площа 91 га. Серед розрідженого рослинного покриву цінують лілію лісову. На території урочища є кілька природних джерел.

Заказник ботанічний «Урочище Бір» (площа 679 га), розташований на південний захід від села Новомалин на Острожчині, – ботанічний заказник місцевого значення. Увіходить до складу НПП «Дермансько-Острозький»

Етимологічний заказник місцевого значення «Розвазький» – розташований на північній околиці села Хорів. Створений для збереження природного комплексу на схилах балки, порослою лучною рослинністю.

Точевицький заказник площею 6 гектарів розкинувся неподалік села Точевики Острозького району. Створений для збереження місць оселення корисної ентомофауни

Точевицький заказник
Точевицький заказник

Збитенський орнітологічний заказник призначений для збереження водно-природного комплексу як місця гніздування різних видів птахів. Розташований на південний захід від Новомалина. Охоплює частину прибережної смуги Новомалинського водосховища на річці Збитинка. Загальна площа 200 га. Там же розташований гідрологічний заказник місцевого значення «Збитенський».

Гідрологічний заказник «Збитенський»
Гідрологічний заказник «Збитенський»

Природоохоронна територія Національний природний парк «Дермансько-Острозький». Тут зростає 49 видів рослин і трапляється 52 види тварин, занесених до Червоної книги України.

Ботанічний заказник «Бущанський» розташований в Острозькому районі між селами Буща та Ілляшівка площею 385 га. Тут охороняють вільхові ліси та очеретяно-осоково-гіпнові болота.

Ботанічний заказник «Бущанський»
Ботанічний заказник «Бущанський»

Острозький парк (розташований у центрі міста при вул. Академічна) – пам’ятка садово-паркового мистецтва місцевого значення. Статус надано для збереження давнього парку, де зростає понад 180 видів дерев і кущів.

Дендропарк Острозького лісгоспу (територія колишньої контори ДП «Острозький держлісгосп, площа – 0,6 га) – об’єкт природно-заповідного фонду Рівненщини. Має велику наукову та естетичну цінність.

Острозький парк
Острозький парк

Крім того, у довіднику з-поміж іншого є інформація про об’єкти Здолбунівського району, що входять до складу НПП «Дермансько-Острозький»: лісовий заказник «Ольхава» («Вільхава»), урочище Гурби, пам’ятка природи «Джерело Батиївка», урочище «Мостівське», Мізоцький кряж та ін.

Детальну інформацію про природно-заповідні об’єкти Острожчини можна знайти тут.

Читайте також:

Територію Дермансько-Острозького природного парку розширять

На території «Дермансько-Острозького» природного парку зафіксували рідкісного птаха

У Дермансько-Острозькому парку знайшли червонокнижного метелика

Грибне різноманіття у Національному природному парку «Дермансько-Острозький»

У Дермансько-Острозькому парку сезон «весіль»

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024