стрічка

У Шацьку відзначили День Свободи тв Гідності

22 Листопада 2018, 11:30
Година пам’яті «Україна – це територія Гідності та Свободи» 845
Година пам’яті «Україна – це територія Гідності та Свободи»

День Гідності і Свободи як державне свято з'явилося в Україні для того, щоб донести до сучасних і майбутніх поколінь об'єктивну інформацію про доленосні події в Україні – Революцію Гідності.

Пам'ятна дата пов'язана з подіями Євромайдану, який почався в листопаді 2013 року після прийняття Кабміном Азарова рішення про припинення підготовки до ратифікації угоди між Україною і Євросоюзом, котре обурило українців.

Саме 21 листопада почалися протести, і на Майдані з'явилися перші намети мітингувальників. А після 30 листопада, коли бійці «Беркута» побили активістів і студентів, кількість протестувальників зросла в сотні разів. Взимку на Євромайдані сталися криваві зіткнення, в результаті чого загинули мирні громадяни і в Україні з’явилася Небесна сотня.

Щоб вшанувати пам'ять загиблих на Майдані, а також воїнів АТО і всіх патріотів, які віддали свої життя в боротьбі за свободу та територіальну цілісність нашої країни, в селищі, а саме в приміщенні Шацького лісового коледжу, відбулася година пам’яті «Україна – це територія Гідності та Свободи». Ведучі заходу Марія Шпак та Світлана Постернак нагадали присутнім подробиці протесту. Події розгорталися стрімко і драматично – від мирних зібрань студентства до масових мітингів, палаючих шин, «коктейлів Молотова» і бруківки, та найстрашнішого – загибелі українців.

Перед жителями Шацька і студентами виступили протоієрей Роман Скірак, настоятель парафії святого архістратига Михаїла УПЦ КП смт Шацьк, Володимир Бугайчук, заступник голови Шацької РДА, та Сергій Карпук, голова Шацької районної ради. Вони зазначили, що обраний українським народом шлях хоч і важкий, але незворотний – події, які почалися біля монументу Незалежності ввечері 21 листопада 2013 року, тривають і досі. Пам'ять борців за свободу і незалежність України, зокрема загиблих воїнів АТО з Шацького району Сергія Мокренка і Сергія Грибука, присутні вшанували хвилиною мовчання, а студенти коледжу поставили корзину з квітами до пам’ятника Тарасові Шевченку.

Присутні мали можливість переглянути короткі відеосюжети про трагічні події Майдану. Пісні про багатостраждальну Україну виконали Світлана Постернак, Максим Веремчук та Ірина Мокрушенко.



Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024