стрічка

На Ковельщині стався «бунт» прихожан, які хочуть вийти з Московського патріархату

19 Листопада 2018, 16:16
На Ковельщині стався «бунт» прихожан, які хочуть вийти з Московського патріархату 1664
На Ковельщині стався «бунт» прихожан, які хочуть вийти з Московського патріархату

До них у село Грив’ятки приїхали священики обох патріархатів, керівники районної влади, депутати та працівники поліції.

Один з наших читачів у коментарі під статтею «Проросійські друзі та церковний бізнес митрополита Володимир-Волинського і Ковельського Володимира» написав, що минулого тижня у Грив’ятках «громада вирішила йти з церквою до Київського патріархату, і міліція була, і попи поприїжджали, і Козак з Броїлом приїхали, злякались, що церкву від Москви забирають, і всі захищали Московський патріархат». Тож наскільки ця інформація відповідає дійсності?

Голова Ковельської районної ради Андрій Броїло підтвердив журналісту видання Район.Ковель, що дійсно відбулися такі збори в селі Грив’ятки, ініційовані самими прихожанами, там же проводився збір підписів про перехід церковної громади під юрисдикцію Київського патріархату. За словами Андрія Петровича, ініціювала проведення тих зборів касир церкви і водночас директор Грив’ятківської загальноосвітньої школи І ступеня Зоя Літвінчук.

На даний час у Грив’ятках тільки будується церква УПЦ Московського патріархату. Богослужіння там проводить лише на великі свята протоієрей Микола Мавдрик, який є настоятелем Хрестовоздвиженської церкви сусіднього села Козлиничі.

«Сам священик підтримує релігійну громаду, чи ні?» – поцікавився кореспондент.

«Власне кажучи, там конфлікт і виник між священиком і Зоєю Гордіївною. Чи люди її підтримують? Ну, вона назбирала підписи. Отже, напевно, є підтримка людей, раз є підписи. Вони подали це звернення до владики Михаїла з Київського патріархату», – говорить Андрій Броїло.

На збори, крім голови районної ради, приїхали очільник РДА Віктор Козак, благочинний Ковельсько-Введенського благочиння УПЦ МП, протоієрей Василій Сергійчук, Ковельський районний декан УПЦ КП, протоієрей Іоан Бонис, настоятель Благовіщенського собору міста Ковеля (УПЦ КП), депутат Ковельської районної ради від ВО «Батьківщина» Василь Мичко, його колега по депутатській фракції Олександр Титомир, завідуючий фельдшерсько-акушерським пунктом села Козлиничі і також депутат райради Василь Олексюк («Солідарність»), працівники поліції.

«Були питання по коштах, які збиралися на будівництво церкви. Яка їхня доля? Виникло непорозуміння в цих грошах між настоятелем майбутнім, він же опікується будівництвом, і касиром. Незрозуміла доля коштів. Звинувачення були такі, що кошти невідомо, де поділися», – каже Андрій Броїло.

Як стверджує голова районної ради, збори закінчилися тим, що «всі будуть чекати об’єднавчого Собору для того, щоб уже створювати єдину церкву, єдину церковну громаду».

«Ну, але як вже приймуть рішення самі прихожани, це вже їхнє бачення. Частина людей сказали, що вони за ту церкву, яка є в них, а частина – за церкву Київського патріархату. Як би наша місія району там була миротворча і все таки довести позицію Президента України про те, що церква має бути єдиною, помісною Українською церквою. Єдина держава – єдина українська церква», – мовив Андрій Петрович.

Коментар