стрічка

Гірники Волині просять гроші на добудову «Нововолинської» шахти

19 Листопада 2018, 15:15
Гірники Волині просять гроші на добудову «Нововолинської» шахти 1106
Гірники Волині просять гроші на добудову «Нововолинської» шахти

Шахтарі просять у керівника Волинської ОДА Олександра Савченка кошти на добудову шахти «Нововолинської» №10.

Про це вони прийшли поговорити до Олександра Савченка у понеділок, 19 листопада.

Директор ДП «Передпускова дирекція шахти №10 «Нововолинська» Григорій Бар зазначив, що в них відсутнє фінансування на добудову шахти.

«Ці 25 мільйонів, що були – вже вичерпані. На сьогодні вже боргуємо заробітну плату за два місяці. І тому в колективі виникає соціальний конфлікт. Тому ми в черговий раз мусимо заручитися вашою підтримкою», – заявив Бар.

Олександр Савченко пояснив, що в його прямі обов’язки, як керівника території, входять обов’язки виплати заробітної плати.

«Цим питанням ми опікуємося. Щодо шахти №10. То я так і не знайшов відповіді на питання, чи є там вугілля. Багато хто каже, що лише частина вугілля на території України, а решта на території Польщі. І добувати його аж ніяк не можливо, і про це кажуть нардепи та експерти, тому відповіді поки не отримав щодо цього. Якщо отримаю, то в мене буде більше внутрішнього переконання та аргументів, щоби добиватися будівництва шахти №10. Аби йти чогось добиватися, то потрібно мати експертну оцінку стану готовності шахти. Тому що на паперах одне, а на ділі – інше. Але експертну оцінку можна робити, якщо бачити того, хто будуватиме шахту», – зауважив Савченко.

Читайте також: У Луцьку страйкували шахтарі та вимагали повернення зарплат

Олександра Савченка не задовольняє те, що сьогодні є Львівська дирекція, яка будує шахту на Волині. Ніяких важелів управління на Львівську регіональну дирекцію очільник Волинської ОДА не має.

«Якщо ми  разом доб’ємося, що це буде Волинська дирекція, тоді можна проводити експертну оцінку, дивитися, скільки грошей потрібно вкласти. Але питання, чи є там вугілля – гостро зависає в повітрі. З іншого боку, якщо там немає вугілля, то ніхто не каже, що шахту потрібно закривати, адже вкладено дуже багато коштів. Це буде нерозумно. Тоді потрібно залучати наших польських друзів. Тобто шукаємо інвестора. Ми цим займаємося. Проте жоден інвестор не прийде, якщо не буде експертно-грошової оцінки. Хто ж схоче опікуватися шахтою, не розуміючи, яку суму треба вкинути ще на її будівництво», – наголосив Олександр Савченко.

Керівник підприємства шахти №10 Григорій Бар зазначив, що експлуатаційна готовність об’єкту на сьогоднішній день є 67%. А до фіналу треба ще більше двох мільярдів. Щоб запустити одну лаву, каже Бар, треба 1,4 мільярда гривень.

«Проте є інвестиційний проект, який окупиться за 4,5 роки. Це прораховано зі всіма нюансами. Сума проекту – 620 мільйонів. Термін для освоєння коштів два роки. Тоді шахту можна буде здавати в експлуатацію. Це й можна буде залучати й польських інвесторів. Перспектива в цій шахті є, адже нових робочих місць буде 1 300. Це буде потужне підприємство. Проектна потужність 900 тисяч вугілля на рік», – розповів Григорій Бар.

Читайте також: Докопалися, Або коротко про стан справ у вугільній промисловості Волині. ОГЛЯД

Голова облдержадміністрації підсумував, що проситиме Міністра енергетики та вугільної промисловості Ігоря Насалика організувати якусь зустріч в експертному середовищі у Міністерстві. Проте Савченко додав, що Насалик не є підлеглим голови Волинської ОДА чи колегою, тому не може йому вказувати, а лиши просити.

«І хтось повинен взяти зобов’язання на добудову цієї шахти. Напевно, шанс отримати кошти з бюджету в нас є. Тому ми з вами співпрацюватимемо й надалі», – зазначив Олександр Савченко.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024