стрічка

Як у музеї Корсаків «друкували ногами»: покрокова інструкція друку гравюр в домашніх умовах

19 Листопада 2018, 13:25
Луцька графістка Вікторія Федина на майстер-класі у київської колеги Альбіни Ялози 4578
Луцька графістка Вікторія Федина на майстер-класі у київської колеги Альбіни Ялози

Майстер-клас із виготовлення та друку гравюри унікальним авторським способом відомої художниці Альбіни Ялози з Києва відбувся у Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків.

Захід відкрив новий проект МСУМКу – Академія сучасного мистецтва, яку символічно відкрили у День студента, 17 листопада. Тепер щосуботи о 13:00 в Академії будуть відбуватися майстер-класи та лекції про мистецтво.

Справжня стихія Альбіни Ялози – ліногравюра. Для того, щоб її створити, художниця використовує свій особливий спосіб високого друку.  

Для тих, хто хотів би побувати на майстер-класі Альбіни Ялози, Район.in.ua підготував інструкцію нескладного і приємного «друку ногами», а також фото з місця події.

1-й етап – Малювання ескізу та перенесення його на поверхню ПВХ (полівінілхлорид – безбарвна, прозора пластмаса, термопластичний полімер; доволі приємний на дотик матеріал, товщина якого 3–4 мм). Для гравюри майстриня радить вибирати не твердий, не м’який, а середньої жорсткості.



 

2-й етап – Вирізання фону або малюнка по контурах задля створення рельєфної поверхні та можливості високого друку.


3-й етап – Надягання фартушка і рукавичок, рівномірне нанесення фарби на поверхню ПВХ спеціальним валиком.

«Не бійтеся експериментувати: робіть товстіші контури та наносьте більше фарби», – радить художниця.

4-й етап – Кладемо ПВХ лицьовою стороною до кольорового паперу на підлозі, роззуваємось і обережно ходимо по ній. Майстриня рекомендує обов’язково роззутись, адже ходячи взутим, не отримаєте задоволення:

«Не лінуватись, а обережно, ніжно, розслабившись ходити. Можна під музику. Це дуже приємно»


5-й етап – Відтуляємо ПВХ від паперу і отримуємо картину. «Друк ногами» – одна із можливостей надрукувати річ без верстата, в домашніх умовах.



 

«Це і є мій секрет друкування. Можна, звичайно, і друкувати ложкою, але це важкий труд. Я не рекомендую. А походити по дошці – приємно», – переконує Альбіна Ялоза. 

Свої роботи та гарний настрій учасники майстер-класу забрали із собою додому. Цікаво, що використовуючи спосіб друку художниці, ви також матимете можливість переносити зображення на поверхню футболок і сумок у домашніх умовах.





 

Відгуки учасників майстер-класу від Альбіни Ялози: 

«Дуже класно, коли шар за шаром накладаєш фарбу і бачиш, як на твоїх очах створюється мистецький твір. Я задоволений своєю роботою і роботами інших учасників. Навколо створюється дуже приємна атмосфера, коли ти маєш можливість спостерігати за своїм та ще чиїмсь творчим процесом. Дуже сподобалось працювати під керівництвом художниці Альбіни. Хотів би потрапити й на інші майстер-класи, які проводитимуть в цьому музеї», – учасник майстер-класу Маркіян Русонович, який також відвідує луцьку художню школу.

учасник майстер-класу Маркіян Русонович
учасник майстер-класу Маркіян Русонович

 

«Для мене це дуже класний релакс, унікальна можливість спробувати себе в новому напрямку, відійти від реальності та суєти. Хочу сказати, що художниця Альбіна – дуже харизматична і цікава особистість. Її ідея «друкувати ногами» мені дуже сподобалась. Я вже знаю, що даруватиму дітям і друзям: футболки і сумоки з малюнками, створеними за допомогою цієї техніки. Надіюсь, що цей майстер-клас стане початком для цілої серії знайомств з класними митцями, які неодноразово нас надихатимуть», – поділилась враженнями ще одна учасниця майстер-класу Тетяна Репницька, яка в дитинстві навчалась у луцькій художній школі.

Тетяна Репницька
Тетяна Репницька

«Мої враження від майстер-класу, як завжди, чудові. Адже я побувала в надзвичайно близькій для мене атмосфері, яка має здатність наповнювати і надихати людину. З неї ти виходиш духовно і морально ситою мистецтвом», – висловилась Вікторія Федина, художниця-графістка, яка охоче відвідує різноманітні майстер-класи та ворк-шопи.

Художниця Вікторія Федина
Художниця Вікторія Федина

«Дуже талановиті учні прийшли сьогодні до мене. Рада була з ними познайомитись. Вітаю кожного учасника з гарним почином і щиро раджу не зупинятись на досягнутому, а продовжувати творити в цьому дусі», – висловила свої побажання художниця Альбіна Ялоза.

«Подібні майстер-класи насправді дуже цінні. За порівняно короткий час (всього за три години) митець-початківець має можливість освоїти реальне ремесло і в майбутньому продовжити свою мистецьку кар’єру. До прикладу, за допомогою тих секретів, якими поділилась з нами сьогодні художниця Альбіна Ялоза, ти можеш навіть вдома без спеціального станка оволодіти технікою «друку ногами», – поділилася Катерина Ганейчук, директорка Музею сучасного українського мистецтва Корсаків.

Директорка Музею сучасного українського мистецтва Корсаків Катерина Ганейчук
Директорка Музею сучасного українського мистецтва Корсаків Катерина Ганейчук

 

Також директорка повідомила, що наступного разу усіх зацікавлених запрошують на майстер-клас іншого графіка, який вчитиме друкувати на станку Кумановського.

Тетяна БИК

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024