стрічка

Як у луцькому «політесі» писали радіодиктант національної єдності 

10 Листопада 2018, 10:16
976

З нагоди відзначення Дня української писемності та мови з ініціативи організаторів: працівників бібліотеки Луцького НТУ, кафедри української та іноземної лінгвістики в читальному залі бібліотеки відбувся урочистий захід, у якому взяли участь викладачі та студенти.

У вступному слові провідний бібліотекар Світлана Сакович зауважила: «Сьогоднішнє свято – День української писемності та мови – приурочене захисту рідного слова.  А святкуємо ми його на честь українського літописця Нестора», - повідомили в інформаційному відділі вишу.

Доцент кафедри української та іноземної лінгвістики Наталія Шкляєва у  доповіді «Мова – наше безсмертя» наголосила: «Мова – дзеркало життя або, як висловився відомий німецький мовознавець Гумбольдт: «Мова – картина світу».  У мові ми не лише знаходимо себе, а й залишаємо себе у ній. Мова, якою ми говоримо – це наше безсмертя».

Доцент кафедри української та іноземної лінгвістики Інна Горобець зауважила: «З усіх людських відкриттів найдивовижнішим є письмо, система умовних графічних знаків, за допомогою яких передаються окремі поняття і сполучення понять мови. Письмо започаткувало епоху документальної історії».

Всеукраїнський радіодиктант національної єдності – захід, що проводиться на Українському радіо до Дня української писемності та мови. Таку акцію було розпочато у 2000-му році. Кожного року в Україні та за її межами слухачі беруть участь у написанні диктанту. Популярність радіодиктанту зростає. На заході, присвяченому Дню української писемності та мови, викладачі та студенти Луцького НТУ також долучилися до участі у акції «Всеукраїнський диктант національної єдності». Текст диктанту створили автори на замовлення Українського радіо відповідно до норм правопису. У читальному залі бібліотеки пролунав голос диктора Олександра Авраменка.      

Технічним оснащенням аудиторії займався завідувач лабораторіями кафедри комп’ютерної інженерії та кібербезпеки Віталій Самарчук.

На завершення заходу учасники мали змогу ознайомитись із книжковою виставкою «Рідна мово! В тобі від Бога кожне слово!», яку підготували  працівники бібліотеки Луцького НТУ. У ній представлені найновіші підручники, посібники, словники та періодичні видання. 
 
 
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024