стрічка

Череп, кози і зелениці: що нового у лісовому царстві на Волині

03 Листопада 2018, 07:11
8828

Восени шацькі ліси переповнені любителями тихого полювання. Спершу трофеями грибників були лисички, білі, боровики, підберезники, маслюки. Зараз почався сезон найбільш холодостійких і найпізніших грибів – зелениць.

Шачани багато вільного часу проводять у лісах, бо люблять збирати його дари, відчувають потребу побути на самоті з природою, насолодитися тишею і на деякий час відпустити проблеми. Ліс умиротворює, заспокоює, наповнює силою, позбавляє суєти...

Лісові знахідки, як от гриби і ...оленячі роги, можуть порадувати, а гори сміття – навпаки, розізлити. Налякати грибника може ...череп тварини на дереві.

Схожий на лісового монстра
Схожий на лісового монстра

Череп на дереві - не дуже приємна знахідка
Череп на дереві - не дуже приємна знахідка

 

На початок листопада в лісі щедрий урожай зелениць: зелених і сивих, молоденьких і старих. Важливо знати, що різні наукові джерела вказують на умовну їстівність гриба-зеленички. Але сучасні біологи вважають, що речовини, що додають зелений колір шапочці, під час термічної обробки не руйнуються і можуть привести до отруєння, яке становить небезпеку для серцево-судинної системи людини, а саме сприяє розвитку інфаркту і тромбозів. Однак з іншого боку в грибах містяться білки, жири і вуглеводи, а також вітаміни В1, В2, РР і D, необхідні для організму людини. Крім того, зеленичка багата на каротин, фосфор і пантотенову кислоту. Отже, вживати цей гриб у великих кількостях забороняється.

Зелениці
Зелениці

 

У лісі багато грибів, яких у Шацьку називають козами. Ці гриби мають специфічний аромат з гірчинкою. Але після 5 хвилин варіння гіркота зникає, і тоді козу можна варити, смажити, солити, маринувати, сушити. Досвідчені грибники знають, що краще вживати молоді гриби. А перестиглі, кажуть, надто вже гіркі і жорсткі.

Настають вихідні. Гарного вам тихого полювання, лише приємних знахідок і позитивних вражень!

1
Кози
Кози

1

1


 

Коментар