стрічка

Володимир Павлік під музику та вірші презентував нову книжку

27 Жовтня 2018, 09:16
Володимир Павлік презентував свою нову книгу «Гандзя» 2095
Володимир Павлік презентував свою нову книгу «Гандзя»

У Художньому музеї Луцька письменник Володимир Павлік презентував свою нову книгу «Гандзя».

Захід провели у затишній атмосфері під музичний супровід струнного квартету «Імпреза» 25 жовтня.

Таке місце для презентації, за словами організаторів, обрали через шляхетний лицарський дух, присутній у музеї. Шляхетності та благородства до презентації додали й історії про кохання від керівниці Художнього музею Зої Навроцької і журналіста Василя Ворона.

Струнний квартет «Імпреза»
Струнний квартет «Імпреза»

Скрипалька
Скрипалька

«Це про минуле, час романтичний. Ми на нього дивимось з відстані XXI століття, як на час якоїсь казки чи що. Але ця казка буває поряд із нами, з нашими сучасниками. Дуже цікаво, коли вона трансформується. Коли ти її знав ось такою юною дівчиною, і ця казка стає вже історією, оповіддю», – відзначила Зоя Навроцька.

Керівниця Художнього музею Зоя Навроцька
Керівниця Художнього музею Зоя Навроцька

Роботу Володимира Павліка оцінила завідувач кафедри прикладної лінгвістики Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки Ірина Біскуп. Її відгук на книгу зачитали під час презентації:

«Писати про просте складною манерою не складно, складно – це писати просто про складне. «Гандзя», історія кохання Володмира Павліка, – якісний зразок новітньої української прози, який кидає виклик зарозумілим сучасним текстам, автори яких чомусь вважають справжнє глибоке кохання між чоловіком та жінкою – темою тривіальною і банальною, «затасканою», не вартої уваги вимогливих естетів-читачів. Насправді, як доводить своєю прозою поемою Володимир Павлік, вічна елегія тілесної та духовної близькості двох людей звучить сучасно саме завдяки давно забутому авторському прийому – повній відкритості оголеності почуттів. Для цього не потрібно заглядати під простирадла коханців, не потрібно тримати штучну інтригу через недомовки, недоітерпретації, не варто обтяжувати читача псевдоностальгією. Автор «Гандзі» обрав простий, але водночас ризикований шлях – він відкрив книгу власного життя і нічого не прикрашаючи і не вигадуючи, надав авторизований доступ читачам до її одного, але якого розділу! Не кожен відважиться на таке одкровення, проте мене, як досвідченого читача у книзі приваблює перш за все її чистота, емоційна, чуттєва, людська, побутова, інтелектуальна. Новела «Гандзя» читається на одному подиху, захоплює нетривіальним синтаксисом, відсутністю вичурних штучних епітетів, натомість присутністю автора у кожному рядку, кожному звороті, у повній відповідності думкам на папері, емоціям у дійсності. Дивно і приємно усвідомлювати, що автор цих кришталево чистих та лінгвістично елегантних рядків не професійний письменник, а керівник міжнародних проектів, досвідчений мандрівник… Тим унікальнішим є цей еестетично-інтелектуальний продукт (прозова поема «Гандзя»). Я як жінка розумію героїню, проте з позиції власного життєвого досвіду та постійного зацікавлення темою кохання можу з упевненістю сказати: «Я б не відпустила».

Гості презентації
Гості презентації

Гості презентації
Гості презентації

Позитивно відгукнувся про книгу й Заслужений лікар України Володимир Карпук.

«Вивчав біографії багатьох нобелівських лауреатів. На першій презентації в них не було стільки зацікавлених читачів, як на твоїй презентації. То вже є успіх. Повість «Гандзя» читав тричі. В тому варіанті, коли ти вперше виклав на своїй сторінці у Facebook. Сьогодні навіть відмовився від торта, читав «Гандзю»», з усмішкою розповів Володимир Карпук.

Заслужений лікар України Володимир Карпук
Заслужений лікар України Володимир Карпук

А письменник Ігор Павлюк, який редагував «Гандзю» зауважив, що цю книгу треба читати й переживати. На його думку, її можна навіть давати читати дітям, бо в ній нема вульгарності.

На додачу, Ігор Павлюк зачитав власні вірші про кохання. Загалом під час презентації було багато музики, віршів, теплих слів.

Письменник Ігор Павлюк
Письменник Ігор Павлюк

Під час презентації було дуже багато музики, віршів, теплих слів
Під час презентації було дуже багато музики, віршів, теплих слів

«Я був фактично вагітний цією темою, цими спогадами. Коли я це «родив», мені зараз так «легко-легко». Коля Головань дуже гарно сказав: «У кожного має бути своя Гандзя. Може вона видумана, може вона реальна, в кожного має бути така Гандзя, якою ти живеш», – зізнався Володимир Павлік.

Письменник Володимир Павлік
Письменник Володимир Павлік

Осінні хризантеми додали затишку презентації
Осінні хризантеми додали затишку презентації

 

 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024