стрічка

У Шацькі озера випустили 725 кілограмів риби

25 Жовтня 2018, 16:49
Марія Христецька, Валентин Цьось та Василь Голядинець 1420
Марія Христецька, Валентин Цьось та Василь Голядинець

В рамках реалізації Регіональної екологічної програми «Екологія 2016-2020» в Шацьку запустили рибу у два озера – Люцимер та Велике Чорне.

725 кілограм карпа розподілили на два озера – трохи більше 400 кілограм випустили у Люцимер, та більше 300 кілограм – у Велике Чорне.

Свідками такої події стали голова Шацької РДА Василь Голядмнець, заступник голови Волинської ОДА Валентин Цьось, директорка Шацького національного парку Марія Христецька, працівники Шацької селищної ради, котра долучились фінансово до реалізації програми зариблення, та члени громадської організації рибалок-любителів Шацького району, котрі протягом от уже декількох років активно долучаються до співфінансування обласної програми.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шацькі рибалки-любителі просять небайдужих допомогти озерам відновити популяцію риб

«Відтворення популяції риб в природних умовах стає все більш складним, адже на це впливає чимало факторів: екологічні (замулення озер), зміни клімату, заростання водойм, а також браконьєрство. Якщо люди не будуть долучатися до зариблення озер, то природі важко самій відновити цей процес. До цього процесу долучились в обласній адміністрації, Шацькій районній адміністрації та селищній раді, Шацький нацпарк, активісти та небайдужі рибалки району, котрі хочуть, аби на шацьких озерах можна було відпочити та порибалити, - розповів Валентин Цьось.

Також обласний посадовець додав, що наступного разу будуть закуповувати інші види риб, зокрема, білого амура, котрий відомий здатністю очищати озеро від заростей.

Нагадаємо, на реалізацію цієї програми з обласного бюджету виділили 100 тисяч гривень, із районного бюджету – 20 тисяч гривень, та 20 тисяч гривень виділила селищна рада. Загалом протягом року мають випустити приблизно 2 тонни риби різних видів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Люцимер випустили 700 кілограмів риби

Як у Шацьку Люцимер зариблювали

Тепер, як відзначив Валентин Цьось, завдання Шацького НПП простежити, аби ця риба не потрапила у браконьєрські сіті. Рибалки-любителі протягом року, відколи в озера району запустили рибу, також долучаються до патрулювання озер.

Варто зазначити, що зариблення – один з пріоритетних напрямів діяльності екологічних служб для відновлення рибогосподарського потенціалу та підтримання сталих запасів риби у водоймах.



Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024