стрічка

Хай живе король!

06 Травня 2023, 15:39
Коронація Чарльза ІІІ 2528
Коронація Чарльза ІІІ

Бій дзвонів з Вестмінстерського абатства шириться майданом перед парламентом, сягає Трафальгарської площі, лине над Темзою і вокзалом «Вікторія» в Лондоні. Це день тріумфу 74 річного чоловіка, якому випало, без сумнівів, складне і бурхливе життя. 

Він міг так і ніколи не пройтись святковим килимом до олтаря найбільш знакової обителі його країни, не одягти червону, довгу, підбиту горностаєм мантію і корону з найбільшим діамантом у світі.  

Чарльз міг взагалі залишитись одним із підданих свого старшого сина Вільяма, якому симпатизує більша частина мешканців Сполученого Королівства і якого багато хто волів би бачити королем замість батька.

Якби не матір Чарльза — почила в Бозі королева Єлизавета II останні роки поклала усі свої сили на затвердження свого первінця в якості першого претендента на престол. Імовірно, таким чином вона виправляла свій імідж «холодної матері», який утворився завдяки численним інтерв’ю того ж Чарльза.

Єлизавету досі люблять, шанують і навіть увічнюють — хоч і року не минуло з її поховання. У стіні Йоркського кафедрального собору кілька місяців тому з’явилась статуя спочилої монархині — хоч королева була геть не свята. Про це добре знає її син — якого вона змусила спершу одружитись на «хорошій дівчині» — Діані Спенсер. 

Потім, відвернулась від нього, коли в родині принца і принцеси Вельських стались негаразди і косо дивилась на сина через його вибір — коли він вирішив одружитись на багаторічній коханці Каміллі Паркер Боулз. Погодьтесь, не личить майбутньому королю бажати стати «тампаксом» в тілі коханої. А саме це промовив Чарльз у телефонній розмові, яку записали радіолюбителі і поширили її у 1980х. 

Підтримка загиблої в Парижі леді Ді, численні конфлікти в монаршій родині і скандали довкола фінансувань їхніх фондів людьми з підмоченою репутацією призвели до зростання охочих в суспільстві скасувати монархію. І навіть сьогодні протести проти коронації відбулись на Трафальгарській площі Лондона і лідера Республіканської партії Грехама Смітта затримали поліцейські. 

Перетворення Великої Британії з монархії на республіку серйозно обговорювалось на початку  1990х років. Всі четверо дітей королеви Єлизавети II на той момент були розлучені — а це було перепоною на шляху до коронації. Монархиня провела величезну роботу щодо змін у Законі про престолонаслідування — за новою його версією корону може одягти чоловік або жінка, залежно від старшинства у віці і шлюбний статус монарха не має вже значення. Робота над цим законом тривала кілька років.

Як показали роки дебатів прихильників і противників королівської родини, Сполучене Королівство Англії, Шотландії, Вельсу, Північної Ірландії та острову Мен не може жити без монаршої влади. Це цемент Великої Британії. Саме тому сотні тисяч підданих Його Величності вирушили напередодні до Лондона, аби на власні очі побачити коронацію. Погодьтесь, будь-кому було б цікаво подивитись на пишну і рідкісну церемонію. 

Минулого разу коронація була 70 років тому. П’ять тисяч військових зі зброєю у центрі міста, королівські гвардійці у червоних мундирах і високих хутряних шапках вишикувались від Букінгемського палацу до Вестмінстерського аббатства. Пані в капелюшках і чоловіки у святкових фраках — гості церемонії. 

Подібні пишні святкування за останні сорок років були лише під час весілля наступника Чарльза — принца Вільяма із попелюшкою, щоправда із заможної, однак не аристократичної родини Кейт Міддлтон.

Можна уявити нервування короля Чарльза, коли ще вдосвіта в Букінгемському палаці стала метушитись прислуга. Та хто б спав перед найвизначнішою подією в житті, яка за іронією долі сталась вже на схилі літ? Партнерка і в лихі часи, і в добрі в Чарльза незмінна — Камілла. Вона супроводжуватиме чоловіка сьогодні  цілий день, стоятиме поруч. Ця жінка ніколи не стане повноцінною королевою — це умова британських парламентарів. 

Скандалу в родині принца Вельського, зрад Чарльза і його розлучення з улюбленицею публіки леді Ді — Каміллі так і не пробачили. Вона буде королевою-консортом, іншими словами дружиною монарха з обмеженими представницькими і юридичними правами. Однак все ж таки вона буде поруч.

Чарльз вирішив не змінювати своє королівське ім’я. Хоча мав на це право. Він буде Чарльзом IIIі продовжить традицію складного і буремного життя усіх королів Чарльзів. Чарльзу I у XVII столітті відрубали голову, Чарльз II запам’ятався своїми коханками, спробою відновити католицизм та розв’язаною війною з Нідерландами. 

Можливо саме тому в церкві Усіх святих в Йорку під час великодньої служби панотець Джеремі Сальвестер молився, аби Всевишній дав розуму і терпіння новому монарху. Служби за здоров’я короля відправлялись у всіх англіканських церквах країни напередодні в п’ятницю увечері. Адже монарх — це ще й голова місцевої протестантської церкви.

До коронації готувались не лише віряни, а й діти в школах. Вчора відбувся коронаційний день в закладах освіти — учні прийшли до шкіл в одязі кольорів британського прапора і в костюмах королів і королев. Цілий день вони розважались — навчання замінили пошуками скарбів та лекціями про британську монархію.

На подвір’ї численних будинків по всій країні — державна символіка, прапорці, портрети Чарльза і його матінки. А увечері країна зануриться у святкування — чи не на кожній вулиці і в парку відбуватимуться коронаційні пікніки. Сусіди разом підніматимуть келихи за здоров’я короля. 

Цій традиції сотні років — і так само святкували їхні пращури із часів раннього Середньовіччя. Церковні дзвони битимуть сьогодні до самого вечора,  підніматимуться келихи і натовпи вигукуватимуть: «Хай живе король!»

 


Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024