стрічка

Як місцеві вибори в Британії вплинуть на Україну

04 Травня 2023, 20:05
Як місцеві вибори в Британії вплинуть на Україну 1452
Як місцеві вибори в Британії вплинуть на Україну

Турист, який приїхав до Великої Британії, і не здогадається, що сьогодні вирішальний екзамен для чинної влади. В Англії відбуваються місцеві вибори, однак у містах немає політичної реклами, по телевізору відсутні ролики з заявами кандидатів. Здавалось, звичайний собі день 4 травня. І навіть день виборів — не вихідний, а четвер.

В селі біля Йорка, що на півночі Англії, кандидати в депутати особисто навідувались до будинків виборців упродовж останніх двох місяців. Чесно кажучи, я оторопіла, коли в наші двері постукала жінка зі стосом паперів. Вона – кандидатка від Ліберальних демократів. Пані із сивим волоссям і охайною зачіскою розпитала, як нам ідеться в селі і чи є у нас побажання щодо змін і дуже засмутилась, що проголосувати я, як громадянка України не можу. Упродовж наступних кількох тижнів наша поштова скринька наповнювалась агітаційними листівками консерваторів, лейбористів та ліберал-демократів.

Зазвичай на місцевих виборах політичні питання не підіймаються. Депутати, обрані в ради, опікуються літніми  та людьми з інвалідністю, школами, дорогами, громадським транспортом, вивозом сміття. Але здавалось би такі далекі від Даунінг стріт проблеми є справжнім викликом для уряду. Результат місцевих виборів стане атестацією прем’єра Ріши Сунака, який очолив британський кабінет минулої осені. Як і більшість консерваторів, прем’єр безумовно підтримує Україну. За рік у Великій Британії відбулись навчання понад ста тисяч українських військових. Лондон надає фінансову і військову підтримку. Однак, воєнні дії навіть на чужій території провокують зростання цін. Сунак вже заявив, що замість переданих Україні озброєнь, Лондону слід придбати або виробити нові. Британська армія переведена на посилений режим. Над нашим домом щодня літають винищувачі — тренуються. І це все, звісно, гроші. Кілька місяців тому Ріши Сунак оголосив, що податки у Великій Британії неодмінно зростуть.

На одній із центральних вулиць Йорка власник магазину сирів виніс щит, який зазвичай використовують для привернення уваги перехожих. На ньому він написав образливі слова на адресу Сунака, який підвищенням податків змусить багатьох згорнути їхній малий бізнес.

Підвищиться і важливий для місцевих органів влади — податок Ради. За його рахунок фінансуються школи, поліція, медики, дорожні і пожежні служби, і, звісно, мерії.

В кожній британській мерії визначається розподіл витрат. Минулого року значна частина їх йшла на допомогу українським біженцям. Мерії фінансували безліч програм для українців, а також виплачували компенсацію за житло тим британцям, які відкрили двері своїх будинків утікачам. Країна отримала близько 100 тисяч робочих рук — переважно жінок, які заполонили ринок некваліфікованої праці. З одного боку, це пожвавило місцеву економіку, з іншого — принесло навантаження на місцеві бюджети.

В Йорку та його околицях мешкають три тисячі українців. Український прапор майорить над мерією міста — яка одночасно є музеєм. В цьому чотириповерховому будинку, зведеному у XVIII столітті спеціально для родини мера, три поверхи — це музей Mansion House. А на останньому, під дахом — квартира нинішнього мера Девіда Карра. «За результатами виборів, лорд-мер Йорка змінеться» — впевнений Ричард, працівник музею Mansion House, де три століття поспіль живуть голови міста. 

В суботу, можливо, відбудеться останній вихід Девіда Карра у червоній мантії та в трикутному капелюху лорда-мера. Він прийматиме коронаційний бал на честь нового монарха Чарльза III. Квитки на цей захід коштували від 50 фунтів і були розпродані кілька місяців тому. Усі кошти з проведення балу із танцями та делікатесами підуть на благодійність.

Мера обирають депутати місцевої Ради відразу після місцевих виборів. Своє невдоволення владою місцеві мешканці виявляють без гучних протестів, тихо і повільно голосуючи.

На дільниці о другій годині дня — порожньо. Перебіг виборів кволий. Я заходжу всередину невеличкої будівлі бойскаутів, де сидять троє членів комісії і немає нікого з виборців. Дві самотні кабінки яскравіють синіми гардинами. Відсутність відвідувачів, дозволяє мені завести розмову із членами комісії. Усі вони співробітники Ради Йорка. Молодша жінка активно ділиться інформацією про явку — більшість людей прийшли зранку, голосування триває від сьомої до десятої вечора.  Трохи старша відривається від свого салату і додає, що кандидати сюди також приходили. Вони мають право розмовляти з виборцями надворі — однак агітація у цей день заборонена.  Третій член комісії — тридцятирічний чоловік каже, що результати цих виборів стануть відомі вже завтра.

На коронації Чарльза III, яка станеться в суботу, Ріши Сунак у чорному фраку і в метелику питиме шампанське і, очевидно думатиме над результатами місцевих виборів. Вони визначать і майбутню політику Великої Британії. Якщо більшість підтримують консерваторів — підтримка України залишиться на нинішньому рівні, якщо виборці віддадуть свої голоси лейбористам чи ліберал-демократам, позиція правлячої партії неодмінно зміниться. Бо своя сорочка — до тіла ближче, скаже вам будь-який британський політик.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024