стрічка

«Брехунець» – на міжнародному проєкті CINergy

23 Березня 2023, 11:18
«Брехунець» – на міжнародному проєкті CINergy 4512
«Брехунець» – на міжнародному проєкті CINergy

У Берліні 16-18 березня підвели підсумки проєкту CINergy. За пів року він об’єднав молодих лідерів, фактчекерів, журналістів, інфлюенсерів та громадських активістів зі Східної Європи, Західних Балкан та країн Балтії, які розробляли креативні стратегії задля боротьби з негативними наративами.

Відвідала заходи і фактчекерка проєкту «Брехунець» мережі Район.in.ua.

Медіафоруми, під час яких відбулися тренінги, розробки медіапроєктів, пітчинги та власне презентації результатів роботи, пройшли у Кракові, Белграді та Берліні.

Співпраця над довірою та творчими рішеннями у Кракові

У час, коли в Східній Європі та за її межами розвиваються масштабні дезінформаційні кампанії, все більш важливим стає пошук креативних підходів доносити до громадськості достовірну інформацію. Тож проєкт CINergy, організований DW Academie, заради однієї мети об’єднав 60 учасників, які мають різний бекграунд та культурне походження. Ці люди поділяють спільний досвід конфліктів, криз і воєн.

Перша зустріч і знайомство повинні були відбутися у Львові, аби учасники з різних країн ознайомилися з українською культурою, та через загрозу обстрілів організаторам довелося перенести форум до Кракова (Польща).

Там учасники мали змогу познайомитися, попрацювати в групах та взяти участь у тімбілдингових іграх. Адже для того, аби створити успішний проєкт, потрібно було зміцнити довіру між учасниками. На першу вправу організатори запропонували поділитися на групи та намалювати дерево. Листя показувало хобі, таланти та вподобання учасників, а коріння символізувало їхні спільні цінності. Таким чином всього за 15 хвилин можна побудувати дружні стосунки між абсолютно незнайомими людьми.

Ще однією цікавою активністю на форумі став спагеті-челендж, який продемонстрував, як проста вправа може сприяти командній роботі та вирішенню проблем. Учасники працювали в малих групах, щоб побудувати з сухих спагеті та нитки вежу, яку вони потім прикрасили зефіром. Ця вправа дозволила їм визначити сильні сторони один одного, ефективно співпрацювати та розробляти стратегії в команді, довівши, що спільна робота може принести значні результати.

Не менш цікавою була теоретична частина форуму – присутні дізналися від лекторів про різні аспекти дезінформації, як писати про рішення та вразливі групи, почули про успішні проєкти учасників попереднього форуму CINergy.

У результаті учасники з різних країн сформували команди, аби надалі спільно працювати над обраними ідеями для медіапроєктів. Зосередилися зокрема на таких темах, як війна, несправедливість, безпека, захист молоді та психічне здоров'я. Учасники досліджували причини та наслідки цих проблем і обговорювали, як ЗМІ можуть сприяти їхньому вирішенню.

Батл ідей та форум у Сербії

Другим етапом форуму CINergy стала листопадова поїздка учасників у Белград (Сербія). Там на них чекало представлення готових ідей та пітчинг. Медійникам запропонували обрати негативний наратив та знайти рішення, як обернути його на позитивний.

Під час пітчингу ідей учасникам давали кілька хвилин на презентацію, в яку потрібно було постаратися вмістити все найважливіше. Українська команда зосередилася на темі війни, аби розповісти, як одні люди допомагають іншим.

Не менш цікаво було відвідати й BRAVE NEW MEDIA FORUM-2022, який об’єднав медійників, фактчекерів та активістів із Західних Балкан, Східної Європи та інших країн світу.

Там учасники могли ознайомитися з надихаючими прикладами найкращих практик як у традиційних, так і в «молодих» медіа. Зокрема, дізналися, як підтримувати професійні стандарти, коли журналісти стикаються з тиском та обмеженнями, та як налагодити зв’язок з молодою аудиторією і зробити так, щоб її голос був почутим. Говорили і про такі актуальні проблеми, як дезінформаційна війна в медіа, ментальне здоров’я, токсичну маскулінність тощо.

Підсумком проєкту CINergy стала зустріч всіх учасників у столиці Німеччини – Берліні, де учасники показали результати своєї праці та змогли відвідати редакцію Deutsche Welle.

Організатори форуму

 

Коментар