стрічка

Блекаут в Австрії: буде чи не буде?

26 Січня 2023, 21:45
Панорама Відня КОЛОНКА 7275
Панорама Відня

Уже декілька місяців тема блекауту в Австрії обговорюється в багатьох медіа. Забили на сполох й українці, котрі вимушено переїхали до Австрії через війну в Україні, адже багато хто отримав попередження про блекаут на роботі, діти принесли подібні повідомлення зі школи та садочків.

А що ж насправді?

Ще у січні 2020 року в рамках свого щорічного прогнозу політики безпеки Збройні Сили Австрії повідомили, що вони очікують відключення світла протягом наступних п’яти років зі стовідсотковою ймовірністю, а також заявили, що загальноєвропейський збій електроенергії та інфраструктури («блекаут») матиме далекосяжні наслідки, тому державні органи за законом зобов’язані вживати запобіжних заходів проти криз та мінімізувати ризики.

У грудні 2022 року міністерка оборони Австрії Клаудія Таннер підтвердила це знову в інтерв'ю Die Welt. За її словами, можливість відключення електроенергії в деяких частинах Європейського Союзу в найближчому майбутньому дуже висока. 

«Ризик широкомасштабного відключення електроенергії знову значно збільшився внаслідок війни в Україні: для Путіна хакерські атаки на західні енергосистеми є засобом гібридної війни. Ми не повинні вдавати, що  це лише теорія. Ми повинні підготуватися до відключень електроенергії в Австрії та Європі», – заявила Таннер.

Кроки на випередження

Поліція, пожежна служба, організації цивільного захисту та австрійські солдати регулярно проводять спільні навчання, а також пояснюють людям, що робити у разі відключення електроенергії.

На офіційному сайті Австрійської армії  викладено покрокову інструкцію для населення «План «Б»», який розшифровується як «Блекаут» або «тривалий збій в електропостачанні Європи, коли раптово нічого більше не працює (Мобільні телефони, Інтернет, банкомати, платіжні системи, заправки, світлофори, тунелі, залізничний рух, громадський транспорт, ліфти, елеватори, немає газу, тощо). 

Людей закликають до самоорганізації, закупівлі необхідних приладів у разі відключення світла, запасу води, ліків, свічок, ліхтариків, продуктів тривалого зберігання на два тижні, а також просять підготувати готівку дрібними купюрами.

 

План для Відня

Існує також план для Відня на випадок масового збою електропостачання. Про це йдеться на офіційному сайті міста

Тут розрізняють три сценарії: від збою живлення, дефіциту електроенергії та повного знеструмлення.  Ці терміни визначаються таким чином:

  • Збій живлення: причиною цього може бути технічна несправність (пошкодження кабелю) або природна подія (буря, гроза, крижаний дощ).  Розрив часто короткочасний і локалізований.
  • Дефіцит електроенергії: не вистачає електроенергії, тому її потрібно економити та вимикати в певних районах.  Очікується, що в більш постраждалих регіонах зупинка електропостачання триватиме декілька годин.
  • Знеструмлення: у більшій частині регіонів Австрії та Європи вийшли з ладу електромережі. Очікується, що відновлення займе кілька днів. Це – найгірший можливий сценарій.

Турбота про населення

На початку грудня 2022 року розроблено концепцію продовольчого забезпечення у разі відключення електроенергії й представлено на круглому столі, у якому взяли участь усі роздрібні мережі продуктів харчування (групи REWE, Spar, Hofer, Lidl, тощо.), де склали спільний план регулювання розподілу харчів на випадок відключення електроенергії.  

У ньому йдеться про видачу продуктових наборів для населення у випадку закриття усіх супермаркетів у перші три дні блекауту.

Пошук інноваційних рішень

До 2040 року Відень повністю відмовиться від викопного палива у виробництві тепла.  

«Без використання газу – Віденське тепло і холод 2040»  – так називається нова концепція реалізації Віденської кліматичної дорожньої карти в будівельному секторі, яка визначає всі кліматичні та енергетичні цілі міста Відень. Про це йдеться на сайті  Wien Energie.

У програмі «100 проектів без використання газу» Відень збирає результати вже реалізованих проектів та нових проектів переходу від викопного палива до інноваційних рішень в будівництві. Найкращі 100 проектів буде реалізовано до 2025 року.

Прогноз на майбутнє

Наразі найбільш вірогідним сценарієм в Австрії може бути лише дефіцит електроенергії. Про це йдеться на офіційному сайті Відня. 

За статистикою відключень електроенергії в Австрії, якість австрійського електропостачання на найвищому рівні: австрійське електропостачання надійне на 99,99%.

Австрійський експерт з відключення електроенергії Герберт Зауругг зазначає, що загальний збій електроенергії, інфраструктури та постачання електроенергії (блекаут) можна буде усунути в Австрії приблизно через день, а на європейському рівні – приблизно через тиждень. 

Однак, слід очікувати, що може пройти декілька днів, перш ніж телекомунікаційні послуги (мобільний телефон, стаціонарний телефон, Інтернет) знову запрацюють та відновиться виробництво й поставки основних товарів, послуг. Про це зазначено на сайті Парламенту ще у грудні 2020 року. 

З точки зору політики безпеки світ став іншим після 24 лютого 2022 року. Тому готовим потрібно бути до будь-яких змін.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024