стрічка

Тренди харчування у новому 2023 році

24 Січня 2023, 16:08
Харчові продукти 5649
Харчові продукти

Пріоритетним трендом в гастрономічному світі у 2023 році залишиться максимальна «клієнтоорієнтованість», а саме будь-якими способами задовольняти потреби потенційних покупців та замовників. 

Багато хто став приділяти більше уваги власному здоров'ю. По-перше, люди не хочуть наїсти зайві кілограми, перебуваючи тривалий час вдома і не маючи можливості відвідувати спортзали. По-друге, лікарі стверджують, що якість харчування безпосередньо впливає на наш імунітет. Саме тому тренди у гастрономічному світі у цьому році будуть багато в чому прив'язані до кращих традицій правильного харчування.

Розглянемо найпопулярніші тренди гастрономії у 2023 році 

TikTok-рецепти

Тут пояснення відсутні. Мережа та фудконтент з аудіо набирає обертів. Рекламуємо все що виготовляємо, процеси приготування, аудиторію споживача та різноманітність споживання одного і того ж продукту. Майстер-класи від провідних спеціалістів та аматорів ще більше розширює аудиторію.

Їжа + культура

Тепер не тільки фудхоли та ринки: місця з їжею відкриваються при галереях, бібліотеках, лавках, просторах з воркшопами, просторами для читань поезії, артінсталяціями. Вони працюють поряд з діджеями, фільмами, шоу, показами, робочими просторами. Власне кажучи, кулінарні пригоди та культурне збагачення в одній локації.

Альтернативна паста

Паста з мяких і твердих сортів не зникне з ринку споживання. Але паста з альтернативних зерен та псевдозлаків, бобових впевнено виходить на арену рітейлу. По-перше, останніми роками її стали робити масові гіганти типу Barilla. Та завдання ставляться цілком прості: зробити не менш смачно, ніж традиційна паста та здорова альтернатива не менш успішно завоювала ринок споживача. По-друге, за пару років уже всі награлися та знайшли найвишуканіші мікси: паста з кіноа та горошку, з нуту та кукурудзи, сочевична та рисова, амарантова, з люпину. Вони поживні та сильно перевершують класику з погляду користі. Також очікується повернення пасти зі свіжого нарізаного цукіні, водоростей, а також пасти з овочевих сортів бананів. А ще – веган-паста, яку готують з додаванням виключно рослинних інгредієнтів. Тому що aglioolio або цедра + масло + каперси чи пасата + часник + базилик – це дуже смачно. Кулінарними блогами та книгами гуляє пармезан із цвітної капусти, тому що смачна паста – ще й простий метод додати більше овочів до раціону.

Маринади

Маринад – це суміш, в основі якої оцет, сіль, прянощі та іноді цукор. Маринади увійшли упрості рецепти для приготування салатних заправок . Пряно-оцтовий смак очікується у чіпсах, соусах, закусках, у під маринованих фруктах, коктейлях. Це смачно і значно простіше за ферментацію.

Безалкогольні напої

Тренд був спрогнозований ще на 2022-й, але не надто похитнувся. У 2023 році очікуються гурманські безалкогольні напої з газом і без.

Подальший розвиток веганства

Веганство стає смачнішим і радує навіть тих, хто їсть усе. Маса рослинних йогуртів, сирів(з кеш'ю навіть камамбер – неймовірний), десертів, рослинні м'ясні альтернативи типу Beyondbecome випускають все нові продукти та стають доступнішими в ціні. Сосиски для гриля з горохового протеїну, кіноа-сніданки, буряково-горіхові булки

Веганське меню розширюється

Необов'язково ставати веганом, просто потрібно збільшити кількість рослин у раціоні і це принесе велику користь. Дослідження підтвердило, що велика кількість рослинної їжі в раціоні пов'язана з покращенням якості крові, стабілізацією тиску, рівня холестерину та цукру в крові. Отже, ти отримаєш здорове зниження ваги. Тому додай у своє щоденне меню якнайбільше фруктів, овочів, бобових — це смачно та корисно.

Ретроїжа

Класний та ординарний тренд. Варені яйця, відварена квасоля, прості крекери з сіллю. Просто фінік як десерт. Молочний рисовий пудинг. Консервована риба. Єдине, що є важливим — якість, яка завжди була у пріоритеті. Якщо яйця – то класно подані в ідеальній компанії зелені, олії, хрустких овочів та зернят. Якщо риба – то дикі сардини з олією першого холодного віджиму. Простота – це насолода, навіть NYTimes назвав бульйон, просто чистий бульйон, смаком минулого року.

Бичачі хвости

Цей тренд має історію ще з давніх-давен.  Наразі його бачать по-новому: по-перше, є тенденція їсти тушу цілком, як раніше колись. Це корисно. По-друге, у субпродукти мігрував тренд "кісткового бульйону – колаген та білок. По-третє, вони готуються годинами, довго, видають шовкову структуру та щільний смак. Хвости з місо-пастами, у холодця та желеподібних стравах, хвости особливо вигодованих порід корів – як елемент бургерів, сендвічів та інших булок і локшини.

Які ще тренди харчування можуть стати справжньою знахідкою у новому, 2023 році.

1. Вибір на користь екологічно чистих морепродуктів 

Стійкий та екологічний спосіб життя – це все ще дуже важливо для нас. Тому продукти екологічно чистого походження залишаються трендом і у 2023 році. Морепродукти, отримані в екологічно чистих джерелах, плюс акцент на рослинні продукти — це успіх.

2. Сімейні обіди

Сімейні обіди стали популярними під час пандемії коронавірусу, і у 2023 році тенденція продовжується. Через напад росії на Україну продукти у нас подорожчали, тож замість фастфуду та обідів у ресторанах люди почали перемикатися на приготуванні їжі вдома. Місцеві продукти та рецепти з місцевих, а не імпортних, овочів та фруктів теж стали великим трендом.

Крім цього  дослідження показують, що повернення до домашнього харчування в компанії близьких людей допомагає виробити здорові відносини з їжею, провести якісно час разом.

3. Інтуїтивне харчування

Під час піка пандемії з 2019 до 2022 року стався справжній сплеск випадків розладу харчової поведінки. Тому інтуїтивне харчування та повна відмова від дієт став трендом серед тих, хто хоче бути здоровим і відчуває, що культура дієт руйнує життя.

Інтуїтивне харчування та позитивне ставлення до їжі – це чудовий тренд.

4. Створення культурної різноманітності у харчуванні

Іноді наша їжа стає просто однаковою. Тому дуже важливо час від часу пробувати продукти та різні спеції з інших культур. Можна також вивчати нові рецепти.

5. Безвідходна кулінарія

Перероблені продукти харчування - це продукти, які інакше були б викинуті. Наприклад, фруктові кірки, овочева м'якоть — загалом усе те, що ти зазвичай викидаєш при приготуванні їжі. Вони також можуть запропонувати тобі багато поживних речовин, тому не варто викидати.

6. Навчитися читати етикетки

У 2023 році споживачі продовжують цікавитися, а що там написано в етикетках продуктів. Здорові продукти – з низьким вмістом жиру, без доданого цукру та солі тощо – це корисні продукти.

7. Домашнє господарство

Вирощування власної їжі та утримання домашніх тварин – це тренд, який почав розвиватися під час пандемії, та продовжився під час повномасштабного і залишається з нами у 2023 році.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024