стрічка

Ракети і напад білорусі: деза на Рівненщині у листопаді

30 Листопада 2022, 15:10
Ракети і напад білорусі: деза на Рівненщині у листопаді ФАКТЧЕК 4499
Ракети і напад білорусі: деза на Рівненщині у листопаді

У листопаді дезінформатори в інформаційному просторі Рівненщини особливо не змінювали тону.

Традиційно темою спекуляцій була війна, ймовірність нападу білорусі на Україну, готовність росії застосувати проти України ядерну зброю та прогнозовані дати повторних ракетних ударів.

Моніторингова група фактчекерського проєкту «Брехунець» проаналізувала близько 50 спільнот рівненського сегмента Facebook, 15 сторінок місцевих депутатів, новинні стрічки місцевих онлайн-видань, а також анонімні телеграм-канали та готова детально розповісти про те, як фейкороби вводять в оману своїх підписників.

Додамо, що в листопаді телеграм-пабліками масово ширили повідомлення про те, що начебто росія накопичує ракети, аби завдати чергового масованого удару по об’єктах критичної інфраструктури України.

Фейк про те, що злякавшись ракетного удару, померла жінка

Місцеве видання «Інформаційний потік Рівне» поширило публікацію про те, що начебто після одного з ракетних ударів по об’єкту енергетики в місті померла місцева жителька. Причиною смерті журналісти назвали те, що вона злякалася «прильоту».

Зазначимо, що новину медійники зробили на основі допису подруги покійної.

Втім, наші фактчекери поцікавилися у медичних працівників, чи дійсно страх може мати такі фатальні наслідки й з'ясували, що публікація – фейкова.

Справді, під час сигналу повітряної тривоги працівники «швидкої» отримали виклик, що жінці стало зле. Прибувши за вказаною адресою, медики не змогли врятувати пацієнтку – вона померла.

Втім причиною смерті фахівці назвали хронічні хвороби, на які страждала жінка, але аж ніяк не переляк. До того, додали лікарі, фатальність від страху взагалі є малоймовірною.

Правда про те, що росія поповнює запаси ракет

Після того, як росія завдала наймасованішого ракетного удару по території України, інтернет-простором Рівненщини стали поширюватися повідомлення про те, що в країни-агресорки закінчуються високоточні боєприпаси й вона намагається поповнити резерв, купивши балістичні ракети в Ірану. Проти них, начебто, наші військові не мають ефективного захисту.

Наші фактчекери знайшли офіційне підтвердження цій інформації.

В інтерв’ю британському виданню The Economist представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Вадим Скибицький розповів, що у росії справді не вистачає боєприпасів й вона має намір поповнити запаси поставками з Ірану.

За даними українських розвідників, країна-агресорка планувала придбати балістичні ракети Fateh-110 і Zolfaghar. Боєприпаси повітрям мали доставити в окупований Крим, а вже звідти морем розподіляти до російських портів на Каспійському узбережжі.

Також розвідник підтвердив, що Україна справді практично беззахисна перед цим видом ракет. Й, зважаючи на це, змушена вимагати у союзників зброї, яка може збивати іранські балістичні ракети.

ГУР припускало, що, отримавши постачання бажаної зброї, кремлівська армія може подвоїти ракетні атаки по території України.

Також слід зазначити, що під час ракетних атак різні телеграм-спільноти публікували відео, на якому видно, як летить ракета. Стверджуючи при цьому, що її зафіксували то в небі над Київщиною, то над Рівненщиною… Словом, локація змінювалася залежно від того,  в якій області з'являлася інформація про вибухи.

Встановити достеменно, де саме зафіксували проліт – нереально, адже окрім неба та пролітаючого в ньому боєприпасу на кадрах нічого немає. Не виключено, що в такий нехитрий спосіб адміни пабліків намагалися заманити нових підписників.

Нерідко в чатах телеграм-каналів Рівненщини траплялося повідомлення про те, що в регіоні та й країні загалом масово відключатимуть електрику, оскільки ситуація – критична. Слід наголосити, що меседжі поширювали ще задовго до того, як масові відключення стали реальністю українців. 

 

Моніторинг здійснювався у 50 рівненських групах мережі  Facebook (від 10 до 50 дописів на день), 20  каналах Telegram, 13 новинних сайтів Рівненщини, трьох телевізійних каналах, 15 офіційних сторінках депутатів місцевих рад та 5 народних депутатів.

 

***

Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Співпраця автора з Представництвом Євросоюзу в Україні будується на невтручанні в редакційну політику мережі Район.in.ua. Теми, формат, героїв обирає редакція і не погоджує з міжнародними партнерами. Всі матеріали, створені в межах такої співпраці, мають відповідне маркування, а окремі думки, висловлені в матеріалах, їх зміст є виключною відповідальністю авторів і необов’язково відображають погляди Європейського Союзу та його інституцій.

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024