стрічка

Фейки про вибухи, виплати військовим та брак крові для поранених захисників: деза на Рівненщині у жовтні

07 Листопада 2022, 17:28
Фейки про вибухи, виплати військовим та брак крові для поранених захисників: деза на Рівненщині у жовтні ФАКТЧЕК 3655
Фейки про вибухи, виплати військовим та брак крові для поранених захисників: деза на Рівненщині у жовтні

У жовтні фейкороби в інформаційному просторі Рівненщини особливо не змінювали тону.

Традиційно дезінформатори спекулювали на темах війни, скупчення білоруських військових на кордоні з Україною, прибуття військових рф до рб, вибухах у регіоні, а також графіках віялових відключень електропостачання.

Моніторингова група фактчекерського проєкту «Брехунець» проаналізувала близько 50 спільнот рівненського сегмента Facebook, 15 сторінок місцевих депутатів, новинні стрічки місцевих онлайн-видань, а також анонімні телеграм-канали та готова детально розповісти про те, як фейкороби вводять в оману своїх підписників.

Зазначимо, що у жовтні різними спільнотами масово ширилася інформація про те, що начебто «злили» дані про те, що відбудеться масовий обстріл, які міста зазнають ракетних обстрілів, а після того, як низка населених пунктів таки зазнала «прильотів» по об’єктах енергетики. Телеграм-канали стали публікувати пости, в яких обіцяли надати оновлений графік віялових чи планових відключень електроенергії. Хоча в обох випадках жодних посилань на правдиву та корисну інформацію наведено не було.

Фейк про те, що у Рівному дитина отруїлася наркотиками

Місцеве видання «РадіоТрек» поширило інформацію, що у Рівному 7-річний хлопчик отруївся наркотичною речовиною. Начебто, протягом певного часу незнайомий чоловік передавав через дитину невідомій парочці «вітамінку», за що ті платили малому гроші. Вторговане дитина ховала від батьків. Одного разу дядечко запропонував хлопчику й самому спробувати цю «вітамінку». Як наслідок – в дитяти нібито через це з'явилися галюцинації, стан погіршився й батькам довелося викликати швидку. Журналісти запевняли, що школяра госпіталізували до реанімації, а медики діагностували у нього наркотичне отруєння.

Розбиратися в ситуації одразу ж стали правоохоронці. Виявилося, що все було зовсім не так, як писали місцеві  медійники.

Насправді хлопчик із друзями продавали різні дрібниці, аби вторгувати грошей на допомогу армії. Одного разу розчулений дитячою благодійністю перехожий купив їм «Вітамін С». Так співпало, що в той день у малого піднялася температура й тому довелося викликати «швидку». А жодних наркотичних речовин у його крові медичні працівники не знайшли.

Фейк про те, що військові отримають виплати від громад до Дня захисників України

На Рівненщині серед військових поширювали інформацію, що територіальні громади до Дня захисників України виплатять їм грошову винагороду. З проханням перевірити це в редакцію «Брехунця» звернувся військовослужбовець із Костопільщини.

За словами військового, серед його побратимів ширилися чутки, що начебто територіальні громади до Дня захисників та захисниць України, який відзначають на Покрову, 14 жовтня, виплачуватиме певну грошову винагороду. Щоправда, ніхто достеменно не знав, про яку конкретно суму йдеться, який пакет документів потрібно зібрати та коли саме «люди у формі» отримають гроші. Все, що знав військовий, що начебто потрібно взяти довідку з військової частини, де він несе службу.

Перевіривши цю інформацію, наші фактчекери не знайшли жодної офіційної інформації про те, що територіальні громади виплачуватимуть військовослужбовцям грошову винагороду до Дня захисників та захисниць України. Це – ФЕЙК! 

В деяких органах місцевого самоврядування певну суму отримали родини загиблих військових разом з орденами, які вручали посмертно, а також ті, хто має інвалідність. 

Фейк про те, що в Білій Церкві бракує крові для поранених бійців

У фейсбук-спільнотах Рівненщини поширили повідомлення про те, що лікарнях Білої Церкви, що на Київщині, немає крові для поранених українських військовослужбовців. Як і більшість повідомлень, які несуть в собі неправдиву інформацію, допис починався словами «Увага, важлива інформація». Опісля кількома словами автор розповідав про те, що в лікарнях Білої Церкви на Київщині начебто не вистачає крові для поранених бійців української армії. Наголошував, що бракує запасів усіх груп. Закликав людей поширювати це повідомлення.

Проаналізувавши сайт Київського обласного центру служби крові наші фактчекери не знайшли підтвердження тому, що медичний заклад має дефіцит запасів крові.

Інформацію, що браку крові немає, а медики час від часу проводять планові забори, нам підтвердила й виконувачка обов’язків генеральної директорки закладу Оксана Петренко. За словами посадовиці, брак крові в них був на початку березня, коли розпочалася повномасштабна війна й до лікарень стали масово госпіталізовувати поранених. Втім, медичні працівники впоралися із навантаженням. Наразі ситуація контрольована.

Фейк про вибухи під час ранкової тривоги

Різні телеграм-спільноти Рівненщини поширювали повідомлення, що під час ранкової тривоги 11 жовтня в регіоні було чутно вибухи.

Зазначимо, що повідомлення про вибухи були не надто інформативними. Одним реченням зазначали, що у Рівному чи Рівненській області чули вибухи. Хтось писав, що перевіряє дані, а хтось просто просив своїх підписників не нехтувати інформацією та залишатися в укриттях.

Додамо, що, зважаючи на масові ракетні обстріли, яких завдала росія по українських містах 10 жовтня, інформацію люди про будь-які вибухи сприймали насторожено. 

Наші фактчекери одразу ж взялися перевіряти цю інформацію. У коментарі нашому проєкту речник Рівненської ОВА Олександр Поліщук повідомив, що на час виходу цих повідомлень жодних вибухів в області не лунало.

Після цього деякі телеграм-канали оновили свої повідомлення та додали, що інформація про вибухи не підтвердилася.

 

Моніторинг здійснювався у 50 рівненських групах мережі  Facebook (від 10 до 50 дописів на день), 20  каналах Telegram, 13 новинних сайтів Рівненщини, трьох телевізійних каналах, 15 офіційних сторінках депутатів місцевих рад та 5 народних депутатів.

 

***

Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Співпраця автора з Представництвом Євросоюзу в Україні будується на невтручанні в редакційну політику мережі Район.in.ua. Теми, формат, героїв обирає редакція і не погоджує з міжнародними партнерами. Всі матеріали, створені в межах такої співпраці, мають відповідне маркування, а окремі думки, висловлені в матеріалах, їх зміст є виключною відповідальністю авторів і необов’язково відображають погляди Європейського Союзу та його інституцій.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024