стрічка

Екологічні наслідки війни в Україні: що пишуть світові ЗМІ

03 Листопада 2022, 10:00
Antonio Masiello/Getty Images 34092
Antonio Masiello/Getty Images

Війна негативно впливає на навколишнє середовище. Обстріли лісів, наземних і морських екосистем, промислових об’єктів, транспортної інфраструктури та будинків, руйнування систем водопостачання, каналізації та поводження з відходами провокують широкомасштабну та серйозну шкоду з довгостроковими наслідками довкілля та для здоров’я людей.

Світова екологічна спільнота переймається подіями в Україні, адже питання екології та зміни клімату – це не проблема однієї країни. Тож про війну та її наслідків для екології неодноразово писали світові ЗМІ. 

Журналістка Еко.Район проаналізувала публікації міжнародної преси щодо подій в Україні та відібрала найважливіші тези про вплив російської агресії на екологію. 

France 24: Війна в Україні залишає «токсичну екологічну спадщину»

Оскільки війна продовжує вирувати на території країни, забруднення ґрунтів і водних шляхів викликає серйозне занепокоєння для екологічних активістів. Україна є однією з найбільш індустріалізованих країн Європи, де, за оцінками, зберігається 6 мільярдів тонн рідких відходів, які утворюються на вугільних шахтах, хімічних підприємствах та інших галузях важкої промисловості. За останні шість місяців такі надзвичайно чутливі об’єкти постійно піддавалися російським обстрілам.

The Gurdian: Війна в Україні завдає «масштабного удару» природі, оскільки найбільша в Білорусі неурядова організація з охорони дикої природи закрита

Одна з найстаріших і найбільших неурядових організацій із захисту дикої природи в Білорусі змушена закритися після звинувачень в «екстремістській діяльності», оскільки природоохоронці попереджають про «темряву», яка поглинає регіон, відомий своєю багатою природною спадщиною.

За підозрою в спробі дестабілізувати політичну ситуацію в країні під виглядом захисту птахів заарештовано колишніх співробітників BirdLife Belarus (АПБ), один з яких вже півроку перебуває у СІЗО. Суд постановив закрити організацію наступного місяця після 24 років роботи.

Більше про це читайте: Дика природа на межі. Як війна зупинила важливий проєкт з охорони Полісся

 

Франкфуртське зоологічне товариство втратило більше третини своєї європейської програми через війну в Україні, де протягом двох десятиліть проводило природоохоронну роботу. Він підтримує зусилля, спрямовані на те, щоб допомогти біженцям, які втікають від конфлікту, знайти тимчасове місце для проживання в захищених зонах.

З політичного погляду війна ризикує поставити під загрозу план біорізноманіття Європейської зеленої угоди, оскільки ЄС відкладає публікацію директиви щодо сталого використання пестицидів і цілей щодо «відновлення природи», посилаючись на занепокоєння щодо продовольчої безпеки, спричиненої війною.

Bloomberg: Зруйнована війною Україна шукає ідей відновлення в зелених планах Європи

Українські чиновники та архітектори вже думають про те, як відбудувати міста, зруйновані російським вторгненням, у спосіб, який також дбайливо ставиться до навколишнього середовища та допомагає боротися зі зміною клімату. 

Новий європейський Bauhaus – це пропозиція ЄС щодо естетики зеленої трансформації континенту. Оголошений у 2020 році він є частиною регіональної «Зеленої угоди» — 1 трлн євро (1,17 трлн дол. США) для скорочення викидів парникових газів до середини століття. План вимагає капітального перегляду європейської економіки, законодавства та енергетичного балансу, а також архітектури та дизайну. Найвищий виконавчий орган Європи хоче, щоб ця ідея вийшла за межі союзу та відіграла роль у відбудові зруйнованої війною України.

Green European Journal: Екологічна ціна війни в Україні

Війна в Україні точиться через одну з найбільш індустріалізованих і забруднених територій у світі. Спадщина радянської важкої промисловості вже була катастрофою для охорони здоров’я, але російське вторгнення ризикує завдати ще більше шкоди природним системам, від яких залежать люди, що живуть у цих регіонах. Екологічні наслідки конфлікту є нагадуванням про те, що навіть коли бойові дії припиняться, насильство буде відчуватися майбутніми поколіннями.

Від початку конфлікту покинуті вугільні шахти заповнюють Донбас токсичними, а часом і радіоактивними речовинами. Багато екологічних ризиків виникають через раптові перебої у виробництві шахт: шахтну воду потрібно безперервно відкачувати; якщо відкачування припиняється, токсична вода заповнює шахтні шахти та рухається вгору, зрештою досягаючи та забруднюючи землю та питну воду. Забруднена вода з однієї шахти переливається в інші, тому що багато шахтних шахт з'єднані між собою. 

Читайте також: Таємниця радіоактивної шахти: окупована Донеччина ризикує стати другою зоною відчуження

 

Radio Free Europe: Випалена Земля: катастрофічні екологічні втрати вторгнення Росії в Україну

Крім тисяч смертей і руйнування важливої ​​інфраструктури, інша, більш невидима криза, пов’язана з вторгненням Росії, може переслідувати Україну роками – екологічна шкода. Від обстрілів хімічних заводів до лісів, випалених ракетами, наслідки відчують не лише екосистеми України, а й її люди.

Екологічна небезпека, з якою стикається Україна внаслідок збройного конфлікту, також посилюється промисловим фоном країни. Важка промисловість є значною частиною економіки України, особливо на сході країни. Найбільша атомна електростанція в Європі розташована в Україні, в місті Запоріжжя, а промисловість України створює майже 29% її валового внутрішнього продукту.

Однією із загроз високого ризику є хвостосховища (ХВБ), де зберігаються рідкі промислові відходи. Загалом в країні нараховується 465 ХВВ, на яких зберігається понад 6 мільярдів тонн відходів, і 200 із них розташовані на сході України, регіоні, який найбільше постраждав від війни.

Polskie Radio: Війна в Україні. «Це також має катастрофічні наслідки для навколишнього середовища»

Кількість жертв російської агресії проти України зростає, але й погіршується екологічна ситуація в регіоні. Богдан Хойницький з лабораторії біокліматології Університету природничих наук у Познані.

Збитки, пов’язані з руйнуванням Росією природного середовища України, оцінюють у мільярди євро. Війна також сприяє  викиду парникових газів, зокрема метану з пошкодженого газопроводу.

Збитки, пов’язані з руйнуванням Росією природного середовища України, оцінюють у мільярди євро. Війна також провокує  викиду парникових газів, зокрема метану з пошкодженого газопроводу. 

«Викид однієї тонни метану еквівалентний викиду понад 30 тонн вуглекислого газу. А «локальних ефектів» викидів вуглекислого газу не існує. Ці ефекти завжди глобальні. Щоразу, коли ми щось викидаємо в навколишнє середовище, ми змінюємо реальність. Якщо ми сьогодні викидаємо газ в атмосферу, наприклад у нашому університеті, то через місяць він повинен бути над Антарктидою. Тому неважливо, транслюватимемо ми це з України, Польщі чи Бангкока, ефект завжди буде однаковий», – підкреслив Богдан Хойницький.

Business Insider: Експерт на сполох: Донбас – потенційна екологічна бомба

Російське вторгнення в Україну може мати катастрофічні наслідки для довкілля та жителів. Донбас – це регіон, де наявність важкої промисловості підвищує ризик екологічної загрози, а отже, і загрозу мирному населенню. Цей аспект збройного конфлікту, який часто забувають, наголошує сьогодні Річард Пірсхаус, експерт Amnesty International.

Нікітівський ртутний рудник, який займається видобутком ртуті, також є потенційно токсичною точкою на Донбасі, про яку десятиліттями знають. Кілька покинутих ртутних шахт і звалище віднесені до першої категорії небезпеки для ґрунтів і води.

ТЕЦ у Луганську – ще одна потенційна екологічна бомба. У 2014 році місцеві командири українських збройних сил заявили, що вони замінували завод і погрожували підірвати його, якщо сепаратисти спробують захопити завод. З моменту початку конфлікту було зареєстровано декілька випадків підпалу електростанцій, що призвело до пошкодження або припинення роботи. 

Bellingcat зазначає, що електростанції можуть містити високі рівні ПХД, що може призвести до забруднення місцевого ґрунту та води, якщо станції дійсно постраждають від атак.

Читайте також: Людство на порозі катастрофи «у 10 Чорнобилів»: що треба знати про ядерний шантаж росії на ЗАЕС

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024