стрічка

Фейкові ракети, картопляна пропаганда і шахраї: деза на Волині у жовтні

02 Листопада 2022, 21:40
Деза на Волині у жовтні ФАКТЧЕК 2995
Деза на Волині у жовтні

Упродовж жовтня команда проєкту «Брехунець» активно спростовувала фейки, досліджувала сліди російської пропаганди в інфопросторі Волині. Звісно, маніпулятори часто зосереджувалися на темі війни України з росією. Адже відбувається і інформаційна війна між державами.

Фейкороби різними вкидами «за методичками» мають на меті дезорієнтувати українців, створити умови для недовіри як один до одного, так і до державних інституцій. Найпоширенішими темами були: пропаганда від картопляного діда лукашенка, шахрайські вкиди та маніпуляції, розводили паніку фейковими графіками відключень світла та брехали про вибухи на Волині.

Брехні вусатого діда

Самопроголошений президент олександр лукашенко на початку жовтня озвучив пропаганду про те, що білорусь не буде проводити мобілізацію своїх громадян, а Польща,  Литва і Латвія можуть начебто нанести удар по білорусі.  Не забув і нагадати про те, що білорусь бере участь у так званій «спеціальній військовій операції» росії в Україні.

А ще у жовтні Лукашенко заявив про розгортання спільного регіонального угруповання військ… А воно ж існує уже 20 років! Відповідно до статті 17 Договору про створення Союзної держави (рб та рф) від 8 грудня 1999 року, до виняткового ведення Союзної держави належать (у тому числі) функціонування регіонального угруповання військ. У бюджетах так званої «Союзної держави» передбачено витрати на забезпечення регіонального угруповання військ. 

Шахрайські фейки 

Жовтень не став виключенням і шахраї не зупинилися штампувати фейки, аби обманути довірливих українців. Ми спростували фейкове  повідомлення про те, що торговельна мережа SPAR  начебто дарує спеціальні подарункові пакети у зв’язку з 36-річчям компанії. Фейковість розіграшу спростували у мережі SPAR, де зазначили, що інформація, яку поширюють – неправдива, а назвою бренду скористалися шахраї.

А ще зафіксували як  шахраї поширювали фейкове  повідомлення про те, що «Ощадбанк» начебто вирішив подарувати готівку всім, хто поділиться постом і обере щасливий номер конверта. Ми з’ясували, що сторінка мережі, яку вказали фейкороби – несправжня, шахрайська. Обов’язково перевіряйте інформацію про різні розіграші перед тим, як взяти у них участь.

Брехня охлобистіна про «ісконне» російське слово

Ми зафіксували і цікаву дискусію у соцмережах, пов’язану  зі словом «гойда». Актор і пропагандист кремля охлобистін хотів запустити «у маси» гасло, яке об’єднувало б усіх прибічників війни в Україні. Але, клич «гойда» не має ніякого стосунку до «древнього російського», бо древньої російської у часи, коли клич використовувався не існувало, бо не існувало самої росії – це клич часів слов’янської Київської Русі. Цього вигуку навіть немає в канонічних російських словниках російської мови Сергія Ожегова і Володимира Даля.

«Світлові» маніпуляції

У соцмережах на Волині поширювали і поширюють повідомлення про те, що начебто в Україні масово відключать електрику та водопостачання. Ми перевірили інформацію і виявилося, що це маніпуляція. На Волині наразі відсутні графіки відключень, у ПрАТ «Волиньобленерго»  кажуть, що такі графіки надати неможливо, оскільки відключення не є плановими, а аварійними. 

Проте телеграм-канали все ж репостили і фейкові графіки відключення світала у різних областях. Для того, аби дізнатися інформацію про область, потрібно підписатися на новий телеграм-канал, але інформації про відключення, чи графіка у чаті просто немає. Повідомлення зі словами «критична», «катастрофічна» лише створюють панічні настрої у населення, тому потрібно читати офіційні джерела.

Які ще фейки ми фіксували

Останній день жовтня запам’ятався для волинян, адже розпочався з повітряної тривоги. Україна зазнала чергової ракетної атаки з боку росіян. Напруженою ситуацією скористалися фейкороби й поширили фейк про «збиття ракет над Волинню». Мовляв, летіли вони з білорусі. А спростував інформацію голова Волинської ОВА Юрій Погуляйко. Він написав у своєму телеграм-каналі, що інформація неправдива і в області все спокійно.  

Правило перевіряти інформацію, користуючись офіційними джерелами, ніхто не скасовував. Вкотре застерігаємо не поширювати фейків і не сіяти даремно паніки.

Моніторинг здійснювався у 60 волинських групах мережі  Facebook (від 10 до 50 дописів на день), 20  каналах Telegram, 13 новинних сайтів Волині, трьох телевізійних каналах, 10 офіційних сторінках депутатів місцевих рад та 5 народних депутатів.

***

Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Співпраця автора з Представництвом Євросоюзу в Україні будується на невтручанні в редакційну політику мережі Район.in.ua. Теми, формат, героїв обирає редакція і не погоджує з міжнародними партнерами. Всі матеріали, створені в межах такої співпраці, мають відповідне маркування, а окремі думки, висловлені в матеріалах, їх зміст є виключною відповідальністю авторів і необов’язково відображають погляди Європейського Союзу та його інституцій.

 

 

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024