стрічка

Одна із головних цілей російської пропаганди – дискредитація волонтерів

17 Жовтня 2022, 21:02
Українське волонтерство – унікальне явище у світі 4552
Українське волонтерство – унікальне явище у світі

Наразі усілякі псевдоукраїнські телеграм-канали розганяють тезу, що нема сенсу донатити на ЗСУ та допомагати волонтерам. 

Минулого тижня після ракетних атак, українці показали, що нас не зламати і конвертували свої гнів та лють в донати на ЗСУ. Це уже стиль життя: «прильот російських блєдін – донать на ЗСУ», «приліт шахеда-мопеда – донать на ЗСУ».

Українське волонтерство – унікальне явище у світі.

На росії навіть десяту частину відсотка не можуть зібрати з того, що збирають українці. Тому російська пропаганда використовує будь-який привід для того, щоб дискредитувати український волонтерський рух. Зокрема, минулого тижня вкинули меседж, що волонтерські донати не врятують країну, економіка якої тріщить по швах, а закордонні партнери не спішать її підтримувати.

Таким чином  в один меседж «зашивають» одразу ще один наратив « мовляв, нас на Заході не підтримують. На українців, які сумніваються і які можуть потрапити під вплив роспропаганди, спрямовують меседжі, що ваші 200-300-400 гривень створюють лише емоційний фон. Насправді кожні 20-500-1000 гривень рятують життя і допомагають влаштовувати бавовну для окупантів. 

Один із прийомів, які використовують пропагандисти, – беруть один випадок шахрайства на волонтерстві і екстраполюють його на усіх волонтерів. На жаль, шахраї, дійсно є, але це не привід нівелювати усіх волонтерів, які допомагають армії. 

Ще один меседж від пропагандистів – на тлі російських атак по ТЕС і ТЕЦ, мовляв, вигідніше вкладати свої кровно зароблені. Замість донатів на армію, рекомендують купувати буржуйки, дрова та генератори, бо це, нібито, на відміну від донатів, допоможе завтра. Насправді, це один із головних прийомів роспропаганди – протиставлення. Але те, що треба готуватися до зими ніяк не виключає потребу у донатах. Тому головне правило – не читайте і не слухайте пропагандистів. 

Один із багаторічних дискредитантів українського волонтерства – шарій. Він ще з 2016 року дискредитує волонтерів, зокрема фонд «Повернись живим», розповідаючи про життя людей, які працюють у фонді і підводячи все до тези про корупцію (такі вкиди лягають ще один наратив стосовно України - мовляв, все розкрадають, бо в Україні однікорупціонери). 

Минулого тижня добряче підгоріло у всіх проросійський і російських шавок, коли за добу Притула та Стерненко зібрали не 100 мільйонів гривень, як планували, а 352 мільйони гривень. 

«Сума у 100 мільйонів гривень – це вартість 50 дронів-камікадзе та наземних станцій до них. Це у рази дешевше за світчблейди, із якими деякі люди намагаються порівнювати. Але таке порівняння некоректне, бо ми не купуємо дрони у супермаркеті, і це різні за призначенням БПЛА. RAM II конкретно будуть використані для ураження сил ППО/РЕБ/РЛС ворога», – пояснює нам Сергій Стерненко

Цікаво, що проросійські пропагандисти поширюють вартість нібито дрона  Switchblade у 6000 доларів – таку цифру можна знайти у Вікіпедії і низці ЗМІ. Проте на жодному з офіційних ресурсів ви її не знайдете.

В одному із матеріалів журналісти припустили, що дрон може коштувати 6000 доларів, а на іншому – припустили, що він може коштувати 70 тисяч доларів (наприклад, ось ТУТ).

На жодному офіційному ресурсі точних цифр немає. Але ті, хто грає на руку російській пропаганді, не буде розбиратися у цифрах, просто буде звинувачувати у розкраданні і нецільовому використанні коштів. Знову ж таки: закупівля для Уряду США може бути за однією ціною, а для України – зовсім іншою. Ринок зброї – це не супермаркет

Повертаючись до Сергіїв – Притули та Стерненка: ще одне питання, яке ставлять українці, стосується звітності.

Сергій Стерненко відповів нам:  «Будуть повні звіти обов‘язково. І щодо RAM II, і щодо решти коштів. Процедура закупівлі не швидка річ». 

Сергій Притула в інтерв’ю виданню «Ліга» сказав: «Ми підбиваємо аналітику на початку місяця. Думаю, що на початку листопада ми відзвітуємо про приблизно три мільярди гривень» (звітність від 24 лютого - ред).

Дуже рекомендуємо переглянути відео Оксана Мороз про дискредитацію волонтерів:

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024