стрічка

Чому Жадан і Зеленський не отримали Нобелівську премію

07 Жовтня 2022, 14:15
Фото з букмекерського сайту БЛОГ 7913
Фото з букмекерського сайту
Чому Жадан (література) і Зеленський (мир) не отримали Нобелівську премію... Або про процедуру в Нобелівській премії миру та Нобелівській премії з літератури.
 
1. Кінцевий термін подання заяв минув.
2. Імена номінантів засекречені протягом 50 років.
3. Був фейк від букмекерської контори і якогось західного ЗМІ – підхопили наші ЗМІ.
 
Тож відповідь коротка: вони її не отримали, бо згідно з їхніми кандидатурами, голосування буде наступного року, якщо вони вже були висунуті. Але судячи з інформації, це було в березні 2022 року.

Короткий опис процесу відбору лауреатів Нобелівської премії з літератури та графік проведення процедури:

Вересень – розсилаються запрошення. Нобелівський комітет надсилає бланки номінацій сотням осіб та організацій, які мають право претендувати на Нобелівську премію з літератури.
 
Лютий – кінцевий термін подачі. Заповнені форми повинні бути подані до Нобелівського комітету не пізніше 31 січня наступного року. Потім комітет перевіряє кандидатів та подає список на затвердження Академії.
 
Квітень – попередньо визначені кандидатури. Після подальших досліджень Комітет обирає 15-20 назв для розгляду Академії як попередньо визначених кандидатів.
 
Травень – фінальні кандидатури. Комітет скорочує список до п'яти пріоритетних кандидатів, які будуть розглянуті Академією.
 
Червень-серпень – читання постанов. Влітку члени Академії читають та оцінюють роботу фіналістів. Нобелівський комітет також готує індивідуальні доповіді.
 
Вересень – зустріч членів Академії. Після прочитання творів фінальних кандидатур члени Академії обговорюють заслуги різних кандидатів.
 
Жовтень – обирають лауреатів Нобелівської премії. На початку жовтня Академія обирає лауреата Нобелівської премії з літератури. Кандидат має отримати більш ніж половину поданих голосів. Тоді оголошуються імена лауреатів Нобелівської премії.
 
Грудень – лауреати Нобелівської премії отримують свою премію. 10 грудня у Стокгольмі відбувається церемонія, де лауреати отримують Нобелівську премію, яка складається з Нобелівської медалі, диплому та документа, що підтверджує суму грошової винагороди.
 
Чи оголошуються кандидати?
 
Статут Нобелівського фонду обмежує розкриття інформації про номінації публічно чи приватно на 50 років. Обмеження стосується і номінантів і тих, хто номінує, а також розслідувань та думок, пов'язаних з присудженням премії.
 

Тепер про Нобелівську премію миру

Нижче короткий опис процесу відбору лауреатів Нобелівської премії миру:
 
Вересень – норвезький Нобелівський комітет готується висувати номінації. Цих кандидатів представляють члени національних асамблей, урядів та міжнародних судів; ректори університетів, викладачі соціальних наук, історії, філософії, права та богослов'я; керівники інститутів дослідження миру та інститути закордонних справ; колишні лауреати Нобелівської премії миру; члени правління організацій, що отримали Нобелівську премію і колишні члени норвезького Нобелівського комітету; колишні радники Норвезького Нобелівського комітету.
 
Лютий – кінцевий термін подачі. Для розгляду на Нобелівську премію миру, кандидатури на премію мають бути подані до Норвезького Нобелівського комітету в Осло до 1 лютого. Номінації, подані та отримані після цієї дати, включаються в обговорення наступного року. За останні роки Комітет отримав близько 200 різних номінацій на Нобелівську премію миру. Кількість номінаційних листів набагато більше, адже багато з них належать одному кандидату.
 
Лютий-березень – короткий список. Комітет оцінює роботу кандидатів та готує шорт-лист.
 
Березень-серпень  – розгляд радника.
 
Жовтень – обирають лауреатів Нобелівської премії. На початку жовтня Нобелівський комітет більшістю голосів обирає переможців Нобелівської премії миру. Рішення є остаточним і оскарженню не підлягає. Тоді оголошуються імена лауреатів.
 
Грудень – лауреати отримують свою премію. Церемонія Нобелівської премії миру відбувається 10 грудня в Осло, Норвегія, де лауреати отримують саму ж Нобелівську премію, яка складається з Нобелівської медалі та диплому, а також документа, що підтверджує суму грошей. 
 
Чи оголошуються кандидати?
 
Статут Нобелівського фонду обмежує розкриття інформації про номінації публічно чи приватно на 50 років. Обмеження поширюється на номінантів та тих, хто номінує, а також розслідувань та думок, пов'язаних з присудженням премії.
 

Дубль 2. Ні Зеленського, ні Жадана не подали на Нобелівську премію раніше встановлених термінів, щоб номінуватися у 2022 році. У 2023 році, на мою думку, шанс отримати Нобелівську премію миру буде вищим серед всіх у Ердогана.
 
11 березня просили продовжити термін подачі для Зеленського, Жадана номінували в березні.

Якби все ж таки Зеленського «втиснули» в цьогорічну номінацію... хоча я ніде не знайшов інформації про це, попри те, що він якимось чином опинився в списку фаворитів у букмекерів. То про це ми дізнаємося через 50 років.
 
Адже за умовами, список номінантів засекречений на 50 років.
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024