стрічка

Війна та екологія України у світових медіа

25 Вересня 2022, 14:00
Фото The New York Times 10546
Фото The New York Times

Дослідження минулих конфліктів свідчать про те, що війна в Україні може мати глибокий вплив на навколишнє середовище. Це питання турбує усю світову спільноту.

Журналісти Еко.Району провели аналіз публікацій англомовних ЗМІ та дослідити, як бачить світ екологічні проблеми України.

The New York Times

Видання кілька разів писало про екологічну ситуацію в Україні, зокрема про Чорноморський біосферний заповідник.

Цей заповідник на південному узбережжі України є притулком для мігруючих птахів. Більше 120 000 птахів проводять зиму, пірнаючи біля його берегів, а різнокольоровий спектр рідкісних видів – орлан-білохвіст, червонозола крохаль і чорнокрилий ходулі — гніздяться серед його заповідних вод і водно-болотних угідь.

Заповідник також є домом для зникаючих піщаних сліпих щурів, чорноморської афаліни, рідкісних квітів, незліченних молюсків, десятків видів риб – і, останніми тижнями, військових вторгнень.

«Сьогодні територія заповідника окупована російськими військами. Наразі немає інформації про екологічні втрати», – повідомив заступник міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Олександр Краснолуцький. 

Але воєнна активність у цьому районі спричинила досить великі пожежі, щоб їх було видно з космосу, що викликало занепокоєння щодо знищення важливих місць для розмноження птахів.

Читайте також: Війна обриває крила: як бойові дії впливають на птахів

 

 

Conflict and Environment Observatory

Після вторгнення російських військ в Україну в лютому увага світу була прикута до інтенсивно обстріляних міст країни. Але Україна, яка знаходиться в екологічній перехідній зоні, також є домом для живих водно-болотних угідь і лісів, а також великої смуги незайманого степу. 

Заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Олександр Краснолуцький сказав, що російські війська вже увійшли або провели військові операції на більш ніж одній третині заповідних природних територій країни: «Їхні екосистеми та види стали вразливими».

Звіти з місця та дослідження попередніх збройних конфліктів показують, що екологічний вплив конфлікту може бути глибоким. Війни руйнують середовища проживання, вбивають дику природу, забруднюють навколишнє середовище та повністю переробляють екосистеми, наслідки яких поширюються десятиліттями.

Бувають винятки. Війни можуть зробити ландшафти настільки небезпечними або негостинними для людей — або створити стільки перешкод для експлуатації природних ресурсів — що екосистеми мають малу можливість відновитися. Це парадокспідкреслює загрозу, яку людська діяльність становить для природного світу під час війни та миру.

Читайте також: Мегавати війни: втрати, здобутки та перспективи вітроенергетики в Україні

 

World economic forum

Ведення війни – це акт знищення. І, як показують дослідження, саме він непропорційно впливає на найважливіші екосистеми планети. З 1950 по 2000 рік більше 80 відсотків великих збройних конфліктів у світі відбувалися в гарячих точках біорізноманіття, територіях, багатих місцевими видами.

Україна рясніє хімічними заводами та сховищами, нафтосховищами, вугільними шахтами, газопроводами та іншими промисловими об’єктами, які можуть викидати величезну кількість забруднень у разі пошкодження. Деякі вже постраждали .

«Це справді можна порівняти із застосуванням хімічної зброї», – сказав Олексій Василюк, біолог із Василькова, Україна, та співзасновник Української природоохоронної групи. Росіяни «не привезли сюди отруйні речовини, але випустили в навколишнє середовище ті, які вже були на території України».

А ще є ядерна загроза. Україна має 15 атомних реакторів на чотирьох електростанціях; найбільший вже був місцем інтенсивних боїв.

Читайте також: Рівненська АЕС як ядерно небезпечна мішень: потенційні загрози, ризики та виклики

 

Internetional Atomic Energy Agency

А ще є ядерна загроза. Україна має 15 атомних реакторів на чотирьох електростанціях; найбільший вже був місцем інтенсивних боїв.

«Військові дії поблизу АЕС можуть призвести до масштабного радіоактивного забруднення величезних територій не лише в Україні, а й далеко за її межами», – зазначив заступник міністра пан Краснолуцький. Пошкодження сховищ ядерних відходів також може призвести до значного забруднення.

Науковці дізналися багато про віддалений вплив радіації на тварин та екосистеми з досліджень, проведених в українській Чорнобильській зоні відчуження , яка була здебільшого занедбана після катастрофи на Чорнобильській АЕС у 1986 році.

Дослідження на цьому місці виявили, що радіація не лише спричиняла деформації окремих тварин, але й впливала на цілі популяції 

 

Російська військова діяльність у Чорнобильській зоні відчуження могла погіршити умови там, вважають експерти. Пожежі могли призвести до вивільнення радіоактивних часток , які були захоплені місцевою флорою, а проїзд через найбільш забруднені території міг підняти хмари радіоактивного пилу.

Читайте також: Людство на порозі катастрофи «у 10 Чорнобилів»: що треба знати про ядерний шантаж росії на ЗАЕС

 

TVN Meteo

Полювання під час війни завдає непропорційної шкоди великим ссавцям, багато з яких відіграють вирішальну роль у формуванні їхніх екосистем. Про це із посиланням на українських науковців пишуть і польські ЗМІ.

Олексій Василюк, український біолог, сказав, що він особисто не чув повідомлень про браконьєрство в природних заповідниках його країни, але все ще стурбований станом тварин. За його словами, в заповіднику Асканія-Нова, який наразі окупований російськими військами, бродять стада травоїдних тварин, включаючи зникаючих антилоп сайгаків і коней Пржевальського. Багато тварин у заповіднику, який також включає зоопарк, потребують додаткового годування людьми взимку та ранньою весною, додав він.

Але уряд може бути не в змозі безпечно перемістити кошти чи запаси в резерви на окупованих територіях, залишаючи тварин під загрозою голодної смерті, сказав Василюк. За його словами, його природоохоронна група збирала гроші для заповідників, зокрема платила місцевим зерновим фермерам, щоб годувати тварин в Асканії-Новій.

За словами Василюка, деякі адміністративні приміщення окупованих заповідників були розграбовані, а багато співробітників евакуйовані. Його організація працює над забезпеченням їжею, водою та ліками працівників в окупованих районах і допомагає переміщеним працівникам знайти житло, сказав він, додавши, що деякі члени його власної природоохоронної групи стали біженцями.

Війна також має альтернативні витрати, оскільки кошти та пріоритети переходять від збереження до виживання людини. 

Читайте також: Аміак у воді: уламок ворожої ракети зруйнував екосистему двох областей

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024