стрічка

Маніпулятивний звіт Amnesty International

04 Серпня 2022, 22:39
Amnesty International — неурядова правозахисна організація, заснована у Великій Британії 1961 року ТЕМА ДНЯ 5738
Amnesty International — неурядова правозахисна організація, заснована у Великій Британії 1961 року

Міжнародна організація Amnesty International заявила, що українські військові, які стримують російську навалу, наражають на небезпеку цивільне населення, створюючи бази і розміщуючи озброєння в школах і лікарнях, в Офісі президента на це відповіли, що життю українців загрожує лише армія Росії. Ось тут їхній звіт.

«Експерти» з квітня по липень оглядали місця російських ударів у Харківській та Миколаївській областях та на Донбасі – вони опитували тих, хто вижив, і свідків та вивчали супутникові знімки.

Зазначають, що під час цього аналізу правозахисники виявили «докази того, що українські сили завдавали ударів із житлових районів, а також базувалися у житлових будинках у 19 містах та селах регіонів».

На ці заяви відреагували в Україні. Міністр оборони Олексій Резніков назвав «збоченням» будь-які спроби поставити під сумнів право українців опиратися діям росії. Радник глави Офісу Президента Михайло Подоляк  акцентував, що це кампанія москви з дискредитації ЗСУ:  

«Сьогодні Росія докладає максимум зусиль, щоб дискредитувати Збройні Сили України в очах західних суспільств і зірвати постачання зброї, використовуючи всю мережу своїх агентів впливу. Шкода, що така організація, як Amnesty International бере участь у цій кампанії з дезінформації та пропаганди». Він додав: "єдине, що становить загрозу життю українців, – це російська армія катів і ґвалтівників, яка прийшла в Україну чинити геноцид» 

І так, у тому звіті немає жодного слова про вбивство українських військовополонених в Оленівці чи катування росіянами українських військовополонених.  

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба у фейсбуці зазначив:

«Така поведінка Amnesty International  – це не про пошук і донесення світові правди. Це про створення фальшивого балансу між злочинцем і жертвою, між країною, яка тисячами знищує цивільне населення і цілі міста, і країною, яка відчайдушно захищається, рятуючи свій народ і цілий континент від цієї навали. Припиніть займатися створенням фальшивої реальності, де всі в чомусь трохи винні. Займіться донесенням правди про те, чим є сьогодні Росія»

Головна редакторка Громадського радіо Тетяна Трощинська пише

«У самій природі цих диких звітів закладений баг. Вони виходять з того, що війна може відбуватися у якомусь обгородженому колючим дротом зоопарку, де здичавілі військові з «обох сторін конфлікту» вбивають одне одного. А цивільні з «обох сторін конфлікту» танцюють у мирному садочку під блакитним небом. Принаймні, я думаю, що таке кіно прокручує в голові очільниця Amnesty international Агнес Калламар, яка сповістила висновок про українських військових своїм твітом».

Український офіс міжнародної організації Amnesty International не брав участь у підготовці та поширенні доповіді, у якій ідеться, що українська армія наражає цивільних на небезпеку.  «Команда Департаменту реагування на кризи Amnesty International не зафіксувала жодного воєнного злочину українських військових», — заявили в «Amnesty International Україна». Про це у коментарі hromadske повідомила речниця «Amnesty International Україна» Катерина Мітєва.

Аньєс Калламар, керівницю Amnesty International, внесли на сайт Миротворець

Amnesty International уже не вперше маніпулює стосовно України. Наприклад, у 2018 році Дмитро Золотухін в одному із звітів правозахисної організації нарахував щонайменше 7 маніпуляцій. 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024