стрічка

Шахрайські схеми та правда, що так схожа на брехню: деза на Рівненщині у липні

03 Серпня 2022, 16:57
Аналіз інфопростору Рівненщини впродовж липня 3681
Аналіз інфопростору Рівненщини впродовж липня

Упродовж липня моніторингова група  «Брехунця» відстежувала інформаційні меседжі на інфопросторі Рівненщині. 

Соцмережі рясніли повідомленнями щодо  теми загарбницької війни росії в Україні. Досить часто траплялося, як телеграм-канали поширюють однотипні «вкиди», які наганяють паніку і страх. Згодом виявлялося, що вони не відповідають дійсності. 

До прикладу, під час повітряних тривог телеграм-канали та видання часто поширюють «заманухи» про так звані «вибухи» в містах. Зокрема, під час однієї з оголошених повітряних тривог телеграм-канали Рівного рознесли плітки, що у місті вибухи, хоча на щастя ні в області, ні в місті в той день «прильотів» не було.

В сучасному світі користувачам соціальних мереж варто вчитися бути господарями власних емоцій, а не йти за тим, що нам нав’язують. Частенько правдиві повідомлення вміло перекручують у маніпуляції, діпфейки чи то ІПСО (інформаційно-психологічні операції). Саме такими повідомленнями рясніли фейсбук-групи інфопростору Рівненщини в липні. Але є і частина новин, які виявлялися правдою.

Переселенців частково виселятимуть з гуртожитків – ПРАВДА

У рівненських телеграм-каналах поширили повідомлення про те, що деяких вимушено переселених осіб, які переїхали до Рівного з зони бойових дій, виселятимуть з гуртожитків. Мовляв, міський голова Рівного Олександр Третяк вирішив виселяти з гуртожитків переселенців. Частині із них, які покинули домівки через бойові дії, доведеться покинути гуртожитки Рівного, в яких вони зараз живуть. І це – ПРАВДА. 

6 липня міський голова Рівного провів нараду із комендантами та представниками гуртожитків Рівного, в яких розселяли ВПО. Переселенцям, які залишили домівки через бойові дії, доведеться покинути гуртожитки Рівного, в яких вони зараз живуть. Серед них є багато з територій, куди вже відносно безпечно повертатися: Київщина, Чернігівщина. 

А ще початок навчального року потребує вивільнення гуртожитків для студентів. А тих, кому немає куди повертатися, розселять у модульне містечко, певну кількість людей обласна військова адміністрація обіцяла допомогти переселити в інші населені пункти. Хтось з-поміж ВПО, можливо, залишиться у гуртожитках, за умови наявності вільних місць.

У Рівному переселенців частково виселятимуть з гуртожитків
У Рівному переселенців частково виселятимуть з гуртожитків

Мер Рівного знявся у рекламі магазину електротехніки – ПРАВДА

Рівняни активно поширювали відеоролики, на яких міський голова Рівного Олександр Третяк рекламує магазин електротехніки. Першоджерело – сторінка самого магазину в соціальних мережах. Читачі запитали в Район.in.ua, чи це не діпфейк (змонтоване відео, на якому обличчя відомої людини накладають на інше з метою дискредитації, – ред). Як повідомили у коментарі нашим журналістам у пресслужбі міської ради, відео не діпфейк, а Третяк справді приходив у магазин в рамках проєкту «Підтримай рівненське». Адже ця мережа – місцева та створює робочі місця, тим самим наповнюючи місцевий бюджет.

Міський голова Рівного знявся у рекламі магазину електротехніки
Міський голова Рівного знявся у рекламі магазину електротехніки

Зламали табло обмінника валют і транслювали роспропаганду – ПРАВДА

У Рівному телеграм-канали «Чорний лист» та «Рівне 1283» поширили інформацію про те, що російські окупанти зламали електронне табло обмінника та замість курсу валют транслювали пропагандистський напис. На електростенді замість актуального курсу валют світився напис «Расчет только в рублях, ZOV работайте, ребята». Такий інцидент справді стався у Рівному.

Як повідомили у коментарі нашим журналістам в Управлінні Служби безпеки України у Рівненській області, співробітники відомства припинили несанкціоноване втручання до зазначеного обладнання та здійснили ряд заходів з недопущення надалі аналогічних втручань в регіоні. 

У Рівному зламали електротабло обмінника валют
У Рівному зламали електротабло обмінника валют

ФЕЙК про виплати 9750 гривень на картку кожному

Українці не можуть отримати до 10 тисяч гривень на картку, просто надіславши її дані й зазначивши свій вік. Це — черговий вид шахрайства. З початку повномасштабної війни в Україні у мережі масово почали поширювати інформацію, нібито кожен українець має можливість отримати гроші на картку в якості допомоги. У дописах посилаються на різні фонди та медіа. 

Щоб привернути увагу людей до повідомлення, шахраї додавали знаки оклику, слово «офіційно». Ба більше, на рівнян таргетували рекламу діпфейка з президентом України Володимиром Зеленським. 

Щоб отримати гроші, людям начебто потрібно лише перейти на сторонній сайт та заповнити анкету. Зазначимо, що шахраї просять у людей дані їхньої картки «для перевірки чи верифікації». Зауважте: жодні організації не проситимуть у вас дані вашої картки, такі як PIN чи СVV-код, адже це конфіденційна інформація, яку ви не маєте повідомляти навіть працівникам банку, не кажучи вже про анонімів з інтернету. Якщо ви надасте стороннім людям дані своєї картки, вони з легкістю зможуть привласнити собі всі кошти, які є на вашому рахунку.

Систематичне шахрайство
Систематичне шахрайство
 



ФЕЙК про примусову мобілізацію жінок і обмеження щодо перетину кордону

Заступниця міністра оборони України Ганна Маляр не так давно заявила, що у російському медіапросторі вкотре запустили фейк про мобілізацію жінок в Україні. Цей «вкид» підхопили і в Україні. Вона зауважила, що це тема дасть багато переглядів, але не треба на цьому спекулювати під час війни.

«Що ж насправді? З  24 лютого жодної жінки примусово в нас не мобілізували, як власне і до того – з 2014 року. Станом на зараз в ЗСУ немає потреби у примусовій мобілізації жінок. Жодних обмежень, пов’язаних з мобілізацією, для перетину кордону щодо жінок немає і станом на зараз такі обмеження не плануються», – написала Маляр на своїй сторінці у Facebook.

Про що ще писали

У соцмережах на Рівненщині з'являлися маніпулятивні відео начебто Зеленський попросив зняти санкції з росії та готує Україну до капітуляції. російські пропагандисти сіяли паніку в Україні щодо можливого нападу Білорусі. Також поширювали відео, де зазначали, що Білорусь «точно нападе» на Україну, і це – лише питання часу. 

Ворог це робить для того, аби посіяти паніку в суспільстві, щоб знизити рівень обороноздатності України та отримати перевагу на полі бою. Саме тому окупанти активізували роботу з проведення інформаційно-психологічної операції (ІПСО). Щоб посіяти паніку серед українців, пропагандисти залякували суспільство повідомленнями, мовляв, ООН і НАТО не спроможні забезпечити у світі порядку. Все це ворог робить для того, щоб провокувати панічні настрої та розхитування ситуації всередині України.

 

В поле зору аналітиків Район.in.ua відділу «Брехунець» за липень потрапило 50 регіональних рівненських груп у Фейсбуці, 11 стрічок онлайн ЗМІ та десять Фейсбук-сторінок місцевих політиків.

***

Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Співпраця автора з Представництвом Євросоюзу в Україні будується на невтручанні в редакційну політику мережі Район.in.ua. Теми, формат, героїв обирає редакція і не погоджує з міжнародними партнерами. Всі матеріали, створені в межах такої співпраці, мають відповідне маркування, а окремі думки, висловлені в матеріалах, їх зміст є виключною відповідальністю авторів і необов’язково відображають погляди Європейського Союзу та його інституцій.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024