стрічка

Маніпуляції з соцмереж та піар від рівненських політиків: деза на Рівненщині у червні

02 Липня 2022, 17:08
Огляд фейків та маніпуляцій 2882
Огляд фейків та маніпуляцій

Дезінформатори в рівненському інфопросторі у червні майже не змінили тону та основних напрямків роботи.

Здебільшого розвивали теми про нововведення та грошові виплати для українців. Більшість із них спирається на реальні події, адже так дезінформація працює ефективніше.

У поле зору моніторингової групи «Брехунця» за червень потрапило 50 регіональних рівненських груп у Facebook, стрічки онлайн-ЗМІ та 10 Facebook-сторінок місцевих політиків.

Політики досить часто зловживають емоційними висловлюваннями. Адже граючи на емоціях легше дезінформувати. В результаті моніторингу в інфопросторі Рівненщини ми зафіксували інфоспам від місцевих політиків

Звернення, як піар-хід місцевого політика

Голова Рівненської обласної ради Сергій Кондрачук звернувся до польських партнерів із проханням поклопотати перед керівництвом сусідньої країни, в інстанціях Європейського союзу, аби там посилили санкції проти росії, а Україні надали статусу кандидата на членство у ЄС. Інформацію про це розмістили на офіційному сайті  Рівнеоблради. Таке звернення є невиправданим інформаційним спамом – пояснив нам директор аналітичного центру «ПОЛІС» Віталій Лебедюк.

Звернення голови Рівненської обласної ради Сергія Кондрачука до польських партнерів посприяти в євроінтеграції України та посиленні санкцій проти агресора, який окупував наші землі, немає жодного юридичного підґрунтя, а відповідно й не здатне вплинути на подальшу долю країни. Це – всього лише черговий піар-хід політика місцевого рівня.

Новий-старий фейк

«Виплата кожному, хто підпишеться на канал» – повідомлення такого змісту поширювали у червні у телеграм-спільнотах. Чим тільки уже не заманювалм підписників телеграм-канали! Оскільки «грошова допомога для всіх українців» – тема уже не нова, вирішили освоїти й тему роздачі коштів за підписку. У тексті автори зазначили, що розпочалася роздача чималих сум. 

Щоб отримати кошти, цього разу користувачу пропонували підписатися на канал і поставити плюс у коментарях. А також можна було «отримати» 20, а то й 50 тисяч гривень за те, щоб стати його учасником.  Досить фантастична пропозиція, чи не так? Зважаючи на те, що умови розіграшу були надпрості й ніде не було зазначено, коли він розпочався і коли повинен закінчитися.

«Жорсткі обмеження для в’їзду українців уже з 27 червня»

У соцмережах поширювали повідомлення про те, що на кордоні з Польщею начебто вводять жорсткі обмеження для українців з 27 червня. Насправді зміни запровадили для тих, хто перетинає кордон з Польщею на пункті пропуску «Ягодин-Дорогуськ». Там пропускатимуть лише вантажівки й тимчасово автобуси. Повідомлення, яке так активно поширювали, маніпулятивне. Адже запровадження нових умов проходження кордону стосується не усіх пунктів пропуску, а лише терміналів «Ягодин-Дорогуськ». Хоча рейсові автобуси пропускатимуть. Польща не робила ніяких кроків, аби обмежити в’їзд для українців. Поширена інформація не відповідає дійсності. Правила перетину змінили, аби зменшити черги на кордоні та до завершення реконструкції та будівництва пункту пропуску «Краківець».

Шахрайська схема, аби довідатися персональні дані

У рівненському сегменті фейсбуку поширили шахрайську схему, яка покликана виманити у людей персональні дані. За умовами псевдоконкурсу, треба було поділитися постом, прокоментувати й заповнити форму за «офіційним посиланням». Перші дві умови – як і в традиційних розіграшах у мережі. 

А от третя умова була небезпечною. Так зване офіційне посилання вело на сайт, де пропонували завантажити програмне забезпечення та повідомити код, який надійшов на ваш пристрій. Таким чином шахраї можуть отримати доступ до гаджета – класична фішингова схема.

Задумайтесь і про те, чи віддаватиме хтось задарма «кругленькі» суми грошей просто за надання інформації дати, коли ви народилися. 

Фейк про депортацію всіх українців з Польщі

російські ЗМІ та анонімні Telegram-канали у червні розповсюдили підроблений лист начебто від Глави Міністерства закордонних справ України Дмитра Кулеби до польської сторони з проханням депортувати всіх українських біженців чоловічої статі віком від 18 до 60 років на батьківщину – для відправлення на фронт. Про те, що це послання є підробкою, заявив речник Міністра-координатора спецслужб Польщі Станіслав Жарін.  

Цей лист - підробка
Цей лист - підробка

Жарін повідомив, що фальшивий лист поширювали переважно через російськомовний сегмент соціальних мереж. Прессекретар упевнений, що підробка була створена навмисно в рамках дезінформаційної кампанії для створення атмосфери недовіри серед українців, а також щоб викликати ворожість до поляків, польської держави та її інститутів.

 

***

Моніторинг здійснювався у 50 рівненських групах мережі  Facebook (від 7 до 35 дописів на день), 12 каналів Telegram, 10 новинних сайтів Рівненщини,  10 офіційних сторінках депутатів місцевих рад та народних депутатів.

***

Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Співпраця автора з Представництвом Євросоюзу в Україні будується на невтручанні в редакційну політику мережі Район.in.ua. Теми, формат, героїв обирає редакція і не погоджує з міжнародними партнерами. Всі матеріали, створені в межах такої співпраці, мають відповідне маркування, а окремі думки, висловлені в матеріалах, їх зміст є виключною відповідальністю авторів і необов’язково відображають погляди Європейського Союзу та його інституцій.

 

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром