стрічка

Активізація шахраїв, пропаганда і маніпуляції газом: деза на Волині у червні

01 Липня 2022, 23:11
Деза на Волині у червні 2850
Деза на Волині у червні

Упродовж червня команда проєкту «Брехунець» активно спростовувала фейки, досліджувала сліди російської пропаганди в інфопросторі Волині. 

Звісно, маніпулятори часто зосереджувалися на темі війни України з росією. Адже відбувається і інформаційна війна між державами. Маніпулятори різними вкидами «за методичками» мають на меті дезорієнтувати українців, створити умови для недовіри як один до одного, так і до державних інституцій.

Найпоширенішими темами були пропагандистські фейки, що виправдовують військові маневри нашої недружньої сусідки білорусі, інфотерор «комою путіна», шахрайські виманювання грошей і фейкові розіграші, маніпуляції оплатою за газ і пунктами пропуску на кордоні з Польщею.

Шахрайські розіграші і виманювання грошей

У червні шахраї видумали нову схему видурювання грошей у волинян. Цього разу  ошуканти намагалися виманити кошти «на Збройні сили України», надсилавши листи волинським підприємцям. Писали свої фейкові прохання начебто від імені Волинської обласної державної адміністрації.

Як стало відомо нашим фактчекерам від пресслужби Волинської облдержадміністрації, в управлінні економіки повідомили, що до ОДА зверталось кілька підприємців з такою проблемою. 

Очевидно, що схожих листів шахраї розіслали багато і це відбулось не вперше. Цікаво, що рахунки цього разу були оформлені на інше ім'я. Про всі інциденти повідомили в поліцію.

Ми були приємно здивовані, що наші читачі почали повідомляти нам про випадки шахрайства. Вони повідомили, що до них телефонують шахраї залякуючи тим, що банківська картка заблокована. А сталося так, начебто тому, що банк змінив рахунок клієнта.

Ми звернулися за коментарем до ПриватБанку, де нам відповіли, що зі звичайного номера клієнту може здійснювати дзвінок лише його менеджер. Зазвичай, це сервісна комунікація – повідомлення про нові умови депозитних, чи кредитних програм, пропозиція підвищити клас картки. 

Шахраї використовують повідомлення, пов’язані з емоціями страху чи радості. Наприклад, емоція страху – це блокування рахунку, спроба крадіжки коштів з рахунку, а емоція радості – це виграш автомобіля.

Шахрай прагне, щоб людина втратила пильність і в стані хвилювання беззаперечно виконала його вказівки – надала конфіденційні дані по картці, продиктувала коди і паролі, або переказала кошти. А ще потрібно бути уважним, адже на картках вказаний термін дії і до завершення цього терміну змінити номер рахунку технічно неможливо. Після завершення дії картки, клієнт замовляє нову з новим номером рахунку.

Ми зафіксували і той факт, що на хвилі дійсно вагомої та важливої підтримки, яку для нас надає Польща, ймовірно шахраї, створили фейкову сторінку Анджея Дуди. На якій поширювали фейкове повідомлення про те, що начебто польський президент роздає по декілька тисяч злотих в подарунок  для українців. Сума виплат різна і нібито залежить від місяця народження людини. 

За допомогою цього фейку маніпулятори, можливо, розкручували сторінку того ж таки «агента нерухомості». Або намагалися похитнути рівень довіри до Польщі, адже насправді «тисячі злотих» для тих, хто повірив у цю аферу, виплачувати ніхто не збирається.

Рашистська пропаганда та інфотерор путіним

Під час моніторингу ми натрапили на чергові фейки топ-пропагандистів кремля. Наші фактчекери  зафіксували, як російська пропаганда «підкинула дров» у свій «незгораючий» наратив про загарбання Польщею Заходу України. лавров озвучував фейкові заяви про те, що начебто Польща активно освоює українську територію, а лукашенко фантазував, що білорусам ще можливо доведеться відвойовувати Західну Україну в Польщі.

А ще у червні наші фактчекери зафіксували появу хвилі повідомлень про те, що нібито президент рф володимир путін впав у кому. А сталося це, мовляв, після операції. Також писали, що йому готують заміну, а на публіці з’являються його двійники. Насправді такий вкид виявився черговим інфотерором зі сторони кремля. Метою якого є бажання сформувати недовіру до українських ЗМІ, дискредитувати їх в очах читачів.

Маніпуляції митницею і оплатою за газ

У соцмережах на Волині поширювали маніпуляцію  про те, що на кордоні з Польщею начебто вводять жорсткі обмеження для українців. Насправді зміни запровадили з 27 червня для тих, хто перетинає кордон з Польщею на пункті пропуску «Ягодин-Дорогуськ». Там пропускатимуть лише вантажівки й тимчасово автобуси. Польща не робила ніяких кроків, аби обмежити в’їзд для українців. Поширена інформація не відповідає дійсності. Правила перетину змінили, аби зменшити черги на кордоні та до завершення реконструкції та будівництва пункту пропуску «Краківець».

Наші фактчекери ще зафіксували, що жителів багатьох областей лякають тим, що гроші, сплачені за спожитий у травні газ, можуть «піти в нікуди», проте це маніпуляція. Відеоролик  з кричущим підписом «Комуналка! Важливі зміни! Платіжки! Не платіть за газ!» поширили під логотипом сайту-сміттярки «Знай.ua» у волинській Facebook-спільноті «Підслухано Горохів» та ще кількох місцевих групах.

У ТОВ «Волиньгаз Збут» пояснили «Брехунцю», що за використаний у травні газ потрібно платити новому постачальнику за новим рахунком. А ті споживачі, які оплатили за травневий газ «Волиньгаз Збуту», можуть звернутися до компанії з заявою на повернення коштів.

Які ще ми бачили фейки

Під час моніторингу інфопростору Волині у червні нам траплялося чимало панічних повідомлень під час повітряних тривог. Зокрема, 28 червня, у місцевих телеграм-каналах писали, що люди начебто чули звуки схожі на вибухи, хтось бачив дим.

Насправді ж обставини склалися так, що якраз під час повітряної тривоги вибухнув газовий балон неподалік хостелу у центрі Луцька. А в іншому кінці міста була пожежа – загорівся автомобіль, тому містяни могли чути звуки сирен пожежних машин і справді могли бачити дим. Можливо, напруга зросла і через те, що саме в цей день українці відзначають День Конституції України. Напередодні цього свята у телеграм-каналах поширювалися повідомлення з закликом не ігнорувати повітряні тривоги у цей день. Попереджали і про високу ймовірність обстрілів з боку росії.

Ще нам доводилось натрапляти і на фейки про начебто «зоновані» виплати українцям, різноманітні фейкові грошові допомоги.

 ***

Моніторинг здійснювався у 60 волинських групах мережі  Facebook (від 10 до 50 дописів на день), 20  каналах Telegram, 13 новинних сайтів Волині, трьох телевізійних каналах, 10 офіційних сторінках депутатів місцевих рад та 5 народних депутатів.

***

Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Співпраця автора з Представництвом Євросоюзу в Україні будується на невтручанні в редакційну політику мережі Район.in.ua. Теми, формат, героїв обирає редакція і не погоджує з міжнародними партнерами. Всі матеріали, створені в межах такої співпраці, мають відповідне маркування, а окремі думки, висловлені в матеріалах, їх зміст є виключною відповідальністю авторів і необов’язково відображають погляди Європейського Союзу та його інституцій.

 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024