стрічка

Фейки і пропаганда росії, маніпуляції продуктами і популізм: деза на Волині у травні

02 Червня 2022, 20:17
Деза на Волині у травні 5551
Деза на Волині у травні

Упродовж травня команда проєкту «Брехунець» активно спростовувала фейки, досліджувала сліди російської пропаганди в інфопросторі Волині. Звісно, маніпулятори часто зосереджувалися на темі війни України з росією. Адже відбувається і інформаційна війна між державами. Маніпулятори різними вкидами «за методичками» мають на меті дезорієнтувати українців, створити умови для недовіри як один до одного, так і до державних інституцій. 

Найпоширенішими темами фейкоробів були теми, що стосуються виїзду чоловіків за кордон, переходу УПЦ мп до ПЦУ, білоруської пропаганди, маніпуляції і фейки, пов’язані з забезпечення волинян сіллю та оцтом.

Правдиві штрафи і фейкова карта

На початку травня у волинських і рівненських телеграм-каналах поширювали повідомлення про те, що в Україні підвищили штрафи за використання нецензурної лексики в громадських місяцях. Наші фактчекери перевірили цей меседж і з'ясували, що це – ПРАВДА. Адже Верховна Рада прийняла в першому читанні проєкт Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо захисту честі та гідності громадян та працівників правоохоронних органів (№5050-1). Можливо, народні обранці пішли на такий крок у зв’язку зі зростанням напруги в суспільстві через війну. Адже багатьом людям, зі зрозумілих на те причин, стає дедалі важче стримувати емоції.

Наші фактчекери натрапили на фейк і під час моніторингу офіційних сторінок волинських політсил. На офіційній Facebook-сторінці Волинської територіальної організації політичної партії «Європейська солідарність» 4 травня поширили фейкову карту «розділу території росії після її розпаду», не перевіривши інформацію. На повному серйозі там з’явився допис такого змісту: «Гарно! Китайці нікому не пожаліли, молодці! Цю карту представили на китайському державному телебаченні, на ній продемонстровано, до яких країн відійдуть території росії після її розвалу». Додали й зображення, про яке йде мова. Але як би українцям не хотілося б вірити, що так воно і буде, проте інформація – фейк. Її спростували ще 30 квітня фактчекери ресурсу factcheck.kz.

Шахрайський суперкар і фейкові чат-боти

Ми уже не вперше спостерігаємо, як шахраї розігрують елітні автомобілі, прикриваючись красивими фото і обіцянками, що «саме Ви станете щасливим власником». Цього разу на Волині поширювали повідомлення про начебто розіграш трьох автомобілів RANGE ROVER. «Дарувала» автівки невідома компанія, яка не має ні адреси, ні номеру телефону, ні керівника, чи відповідальних за розіграш працівників. А також нічого спільного з офіційним представництвом  RANGE ROVER в Україні. Оскільки організатори ставили умови поділитися публікацією з 7-10 активними групами і друзями, можливо, таким чином хотіли «розкрутити» сторінку, аби потім змінити діяльність.

У травні шахраї активізувалися і тероризували українців розсилкою з посиланням на фейковий чат-бот Є-підтримки. Аби повідомлення виглядало правдиво, шахраї прикривалися Центром протидії дезінформації при РНБО України. Таку інформацію повідомили читачі нашого проєкту. У соцмережах поширили дезінформацію з таким текстом: «УВАГА! Центр протидії дезінформації при РНБО України роз’яснює, за якими напрямками, згідно рішення Уряду, вимушені переселенці можуть отримати державну допомогу». Далі йде посилання на імітований чат-бот, який веде на фейкову сторінку «ПриватБанку». Як повідомили у Центрі протидії дезінформації при РНБО України, Центр у жодному зі своїх повідомлень про виплати не давав посилання на чат-боти.

Рашистська пропаганда про Маска, ЄС і Польщу

Під час моніторингу ми натрапили і на заяву глави «роскосмосу» дмітрія рогозіна, який у своєму телеграм-каналі звинуватив Ілона Маска у постачанні ЗСУ засобів військового зв’язку. Також він пригрозив, що за це йому доведеться «відповідати по-дорослому». Фактчекери проєкту «Брехунець» проаналізували таку заяву і виявилося, що це один із прикладів, як діє російська пропаганда.

Не дивно, що одному з провідних російських пропагандистів не дав спокою той факт, що українці мають змогу користуватися супутниковим інтернетом StarLink. Для багатьох, чиї домівки зруйновані рашистами – це єдиний спосіб зв’язку із рідними та зв’язку взагалі. Адже руйнувати – це не будувати й допоки українські інтернет-провайдери відновлять знищені лінії, пройде чимало часу і така допомога від Маска неабияк виручає. 

Ще один із рупорів кремля соловйов у тавні поширив чергову пропаганду про те, що Україну начебто обманули і ніколи не приймуть до Євросоюзу. На росії вважають, що ЄС лише дав Україні надію і її шанси стати членом Євросоюзу – «вкрай малі». Наратив, який досі активно поширюють, дуже небезпечний, адже може підірвати довіру українців до Європи. Звісно, про надшвидкий вступ України до Євросоюзу не йдеться, проте процес вже запущений і забере достатньо часу. Нагадаємо, Україна розраховує отримати статус кандидата в члени Євросоюзу в червні на зустрічі лідерів країн ЄС.

Чергову нісенітницю доручили озвучити відомій білоруській пропагандистці Ксенії Лебедєвій. «Вражаюча» заява пролунала  в ефірі проєкту «Это другое», що транслюється на білоруському пропагандистському телеканалі «Беларусь 1». За словами білоруської пропагандистки, бандерівці мріють додати до України частину Брестської і Гомельської областей. А від Росії – землі, які відійшли до її складу ще у XVIII столітті. Звичайно, на білорусь нападати ніхто не збирався і не збирається. А навпаки, нам часто доводиться читати тривожні прогнози експертів, що білоруські війська стягують важке озброєння до нашого кордону, прикриваючись навчаннями. Опозиційні телеграм-канали часто повідомляють про зліт з території Білорусі винищувачів під час повітряних тривог в Україні.

Залякування антенами

Користувачі соцмереж на Волині поширювали інформацію, про те, що потрібно повідомляти та демонтувати антени, які встановлені на дахах будинків, адже через них окупанти незаконно отримують інформацію. Фактчекерки проєкту «Брехунець» з’ясували, що це ФЕЙК – подібні дані отримати таким чином неможливо. Нагадаємо, на початку березня у Держспецзв'язку спростовували схожий фейк. У ньому йшлося про те, що російські військові начебто встановлюють антени для прослуховування телефонних розмов українців. Але з’ясувалося, що ця інформація не відповідає дійсності. Жодного підтвердження щодо встановлення такого обладнання й можливості прослуховування розмов українців не виявили.

Пропаганда на релігійному фронті

З початку повномасштабної війни рф проти України в нашій державі почався процес прощання з усім російським. Це стосується товарів, мови, музики та релігії. На жаль, в Україні досі існує УПЦ мп, яку мали б «прикрити» ще у 2019 році, коли очільник Православної української церкви отримав томос від Вселенського патріархату, а в 2018 році УПЦ мп визначили невизначеною церквою. Але щось пішло не так. 

Наша журналістка натрапила на статті російських пропагандистських ЗМІ, де розповідається про так званий насильницький перехід церкви УПЦ мп до «розкольної» ПЦУ. Парафії сіл Озеро та Пальче одноголосно та в один день (8 травня, – ред.) проголосували за перехід з УПЦ мп до Православної церкви України. Нічого протизаконного люди та влада не зробили. Але й без скандалів там не обійшлося. Дуже цікава картина виходить, адже усі прихильники московського патріархату стверджують, що УПЦ – не російська церква, вони не мають стосунку до росії. Але за кирила моляться, церковнослов’янською мовою (мертва мова, де більшість відповідників з російської мови, – ред.) ведуть службу і відправляють «данину» на росію. Росіяни та прихильники мп щиро вважають, що ми утискаємо УПЦ. Але яке їм діло до іншої держави та й церкви, яка офіційно є невизначеною, вони перервали євхаристичне спілкування зі Вселенським патріархатом. 

Також вважають ПЦУ розкольницькою та незаконною організацією. Хоча саме Православна церква України отримала томос від Вселенського патріарха, є офіційна, визнана. Але кому це цікаво, коли по зомбоящику кажуть абсолютно інше.

Маніпуляція петицією і популізм

Під чс моніторингу ми натрапили на інформацію про те, що Президент України Володимир Зеленський відповів на петицію про виїзд чоловіків за кордон. Фактчекери «Брехунеця» перевірили цю інформацію і виявилося, що це МАНІПУЛЯЦІЯ. Володимир Зеленський не відповідав на петицію про виїзд чоловіків за кордон, а лише висловив свою думку з приводу такого звернення. Телеграм-канали знову маніпулювали суспільно важливою темою, аби заманити підписників.

Ми дослідили і маніпуляцію, яку поширили цього разу депутати місцевих рад. «Ретельно розслідувати оприлюднені факти злочинної діяльності у справі Медведчука-Порошенка» – з такою вимогою депутати Луцької міської ради та Волинської обласної ради звернулися до президента України, генерального прокурора та Державного бюро розслідувань

Директор аналітичного центру «ПОЛІС» Віталій Лебедюк прокоментував «Брехунцю», що, в будь-якому випадку рішення по так званій справі Медведчука-Порошенка буде виносити суд. Відповідно, звернення та заяви від депутатів місцевих рад суттєвого юридичного впливу на неї не матимуть. Тобто, це звичайна маніпуляція, спроба привернути увагу електорату.

«Сольові» фейки і маніпуляції оцтом

Упродовж останніх декількох днів тема солі, точніше її відсутність, була дуже актуальною. У мережі поширювали чимало фейків про те, що солі не буде, що великі виробництва ковбас викупили усі запаси. Панікувати не варто. Експерти запевняють, що сіль в Україні буде. Зросте лише її ціна. Вона стане дорожчою, ніж була у вітчизняного виробника «Артемсіль».

Також ми помітили, що у волинському сегменті Facebook поширювали повідомлення про те, що начебто в місцевих магазинах, зокрема в Луцьку, зникає оцет. Журналісти «Брехунця» перевірили цю інформацію і виявилося, що це МАНІПУЛЯЦІЯ. Повідомлення про те, що оцет зникне з прилавків магазинів – неправдиве і маніпулятивне. Заклик «запастися» оцтом у великій кількості призведе лише до створення штучного дефіциту, збільшить час очікування нових поставок на прилавки магазинів, а можливо – й підвищення цін.

 

 Моніторинг здійснювався у 60 волинських групах мережі  Facebook (від 10 до 50 дописів на день), 20  каналах Telegram, 13 новинних сайтів Волині, трьох телевізійних каналах, 10 офіційних сторінках депутатів місцевих рад та 5 народних депутатів.

***

Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Співпраця автора з Представництвом Євросоюзу в Україні будується на невтручанні в редакційну політику мережі Район.in.ua. Теми, формат, героїв обирає редакція і не погоджує з міжнародними партнерами. Всі матеріали, створені в межах такої співпраці, мають відповідне маркування, а окремі думки, висловлені в матеріалах, їх зміст є виключною відповідальністю авторів і необов’язково відображають погляди Європейського Союзу та його інституцій.

 

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024