стрічка

Автокефалія мєрцающа

28 Травня 2022, 12:37
Збори УПЦ МП, які перетворилися на Собор 27 травня 2022 року БЛОГ 4472
Збори УПЦ МП, які перетворилися на Собор 27 травня 2022 року

«Темна вода во облацѣхъ небесныхъ» – це, на мою думку,  коротка характеристика діянь скоропостіжного собранія, що надвечір стало Собором. 

Читайте такожУПЦ МП відокремиться від РПЦ, але збереже духовне спілкування

Це десь із Псалтирі. Згадували ту цитату в семінарії, коли хотіли сказати: ні про що.

«Собор засуджує війну як порушення Божої заповіді «Не вбивай!» – знову війна сама по собі – як дощ і сніг - вона сталася, прийшла. Її ніхто не розв'язав, ракети теж самі по собі літають. Так писати про війну - вже випрацюваний стиль у них. Справедливості ради, все ж згадка про агресію є в преамбулі.

«Собор звертається до влади України та влади Російської Федерації з проханням продовжувати переговорний процес та пошук сильного і розумного слова, яке б змогло зупинити кровопролиття».

Теж не розумію про ще це. Яке таке «розумне слово»? І чому звертаються до влади України?

«Виражаємо незгоду з позицією Патріарха Московського і всієї Русі Кирила щодо війни в Україні».

Незгоду! – Сміливо! Героїчно я б сказав. Разрешите несогласиться! 

Дивіться відео: 

«Собор ухвалив відповідні доповнення і зміни до Статуту про управління Української Православної Церкви, що свідчать про повну самостійність і незалежність Української Православної Церкви».

Вам показати бумажку Алексія другого, якою ви роками розмахували? Ви ж були самостійні і незалежні. І з Москвою нічого спільного не мали. Я це три роки чую! То ви тоді брехали чи зараз?

«Собор затверджує постанови Соборів єпископів Української Православної Церкви та рішення Священних Синодів Української Православної Церкви, засідання яких відбулись у період після останнього Собору Української Православної Церкви (8 липня 2011 року)».

Тобто схизматичне діянні про розрив євхаристичного спілкування з Вселенським Патріархатом теж затверджено? Я чув ви маєте до нього звертатися про свою автокефалію.

«Собор мав міркування про відновлення мироваріння в Українській Православній Церкві».

Знову незрозуміло: що наміркували?

Читайте такожНе мудрствуйте лукаво, хлопці

Далі – старі пісні про біль розколу, залапкована ПЦУ, переймання тим, що вона недостатньо автокефальна, захвати храмів, невдоволення діями Константинопольського патріарха і прочая...

Ще вимоги що представникам ПЦУ (цього разу без лапок) «необхідно».

Вибачитися за попів-колаборантів? За багаторічну антидержавну роботу? За участь у розколі світового православ'я? – Ні, не чули! А от до ПЦУ – цілий список вимог.

«Підбиваючи підсумки проведеної роботи, Собор підносить подячну молитву Господу Милосердному за можливість братнього спілкування і висловлює надію на припинення війни та примирення ворогуючих».

Не розумію, хто такі «ворогуючі», що мають примиритися? Сподіваюся, що вони надіються «примирити» не убитих з вбивцями, зґвалтованих дітей з гвалтівниками, закатованих з катами...

Все ж вірю, що «собор висловлює надію», що примиритися мають ті, хто багато років ворогує проти України та Української Церкви. Щоб вони, нарешті, припинили ворогувати. Зрозуміли невідворотне. Прийняли реальність. Розпочали правдивий діалог, без ультиматумів і звично брехливих звинувачень. Вирушили у бік правди. Без обтікаємих формулювань і гібридних рішень. Без неназваних автономій і «автокефалій мєрцающих». Щоб не блукали манівцями, а повернулися зі схизми у світову сім'ю Православних Церков.

Що ж, Господь  «і дѣла приемлетъ і намеренія цѣлуетъ», тут діл не видно (навіть тексту оновленого Статуту ніхто не бачив), але добре, хоч наміри є.

Коментарі
28 Травня 2022, 11:07
Ніде на цьому зібрані не прозвучало слово" автокефалія", ніде не прозвучало що Онуфрій виходить з синоду рпц. Черговий раз своїм вірним впарили " фількіну грамоту".
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024