стрічка

Вишивка Роксолани – крізь пів тисячоліття

19 Травня 2022, 13:16
Роксолана. Тиціан, 1550 р. 36655
Роксолана. Тиціан, 1550 р.

Дружина султана Сулеймана та мати Селіма ІІ, Роксолана (Hürrem Sultan) була знаною вишивальницею. У музеї султанського палацу Топкапи в Стамбулі ось уже 500 років зберігаються речі, які вона власноруч гаптувала. Серед них – надбрівні пов’язки (кашбасти), хустинки, рушнички й одяг.

Серед вишиваних речей Роксолани, які збереглися, увагу привертає кашбасти завдовжки 53 см. Це розмір її голови, що є ознакою справді мініатюрної жінки. Цю річ гаптовано золотими, срібними та шовковими нитками османською технікою мюрвер. 

Читайте також: Як росіяни поклали око на Роксолану

Кашбасти Роксолани
Кашбасти Роксолани

В її основі – так звані «лічильні» шви. Адже під час вишивання слід рахувати нитки. Кашбасти Роксолани нагадує слов’янські налобні пов’язки – чильці, які носили українці. На них вишиті такі геометричні фігури, як ромб у квадраті та хрести. Усі вони мають символічне значення в українській вишивці.

Схема вишивки на кашбасти Роксолани
Схема вишивки на кашбасти Роксолани

Український художник Олекса Грищенко, бувши сто років тому у Стамбулі, відвідав музей, де бачив гаптовані речі Роксолани – «жупан, прикрашений широким чудовим візерунком у багатих кольорах...». Усе це нагадало йому «старі козацькі вишивки у славному музеї Тарновського в Києві та Чернігові».

Читайте також: В гостях у Роксолани: волинський рукопис про посольство до Стамбула

Фрагмент вишивки Роксолани на кашбасти
Фрагмент вишивки Роксолани на кашбасти

Відомо також, що Роксолана разом із листом надсилала польському королеві Сигізмунду ІІ Августу, підданою якого народилася, дві пари сорочок і штанів з поясами, шість хусточок та рушник, які сама гаптувала. 

Такий же дарунок зробила цьому правителеві і її донька Міхрімах. На той час це було виявом найвищої поваги. На жаль, даровані Роксоланою та Міхрімах речі не збереглися в польських архівах.

Більше інформації про вишивку султани-українки можна знайти у книжці Олександри Шутко «Роксолана: життєпис».

Читайте також: Волинський князь Дмитро Вишневецький – на службі у султана Сулеймана та Роксолани

Хустинка Роксолани
Хустинка Роксолани

Фрагмент вишивки на хустинці Роксолани
Фрагмент вишивки на хустинці Роксолани

Читайте також: «Роксолана. Боротьба за владу»: волинська письменниця видала нову книгу

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024