стрічка

За що Івасюка міг вбити КГБ

18 Травня 2022, 12:58
Володимир Івасюк КОЛОНКА 12738
Володимир Івасюк

Він був у самому розквіті сил, сповнений творчих планів, натхнення та музики.

Мав лише 30 років, а його пісні «Червона рута», «Водограй», «Я піду в далекі гори» вже стали справжніми хітами і символами української пісні.

Втім одного дня відомий на весь Радянський союз композитор загадково зник. Майже за місяць повішене тіло Володимира Івасюка знайдуть у Брюховецькому лісі під Львовом. Офіційна версія – самогубство.

Але родичі, друзі, прихильники Івасюка ні за що не повірять у такий його вчинок. Вже тоді, на багатотисячному похороні, лунали підозри: «Івасюка вбив КГБ».

Композитора знайшли 18 травня 1979 року.

Найкращим вшануванням таланту і пам`яті композитора могло б бути нове, відкрите розслідування його таємничої смерті. Втім матеріали у справі Володимира Івасюка перебувають у Московському архіві КГБ, ще чимало документів знищені. Тож чи вдасться бодай колись добитися правди - питання поки відкрите.

За що Івасюка міг вбити КГБ – питання теж відкрите.

Він був увесь в музиці. Хоча в школі мав «неблагонадійний епізод». Якось гуляв із друзями парком, і хтось закинув картуз на гіпсовий бюст Леніна. Коли картуз спробували зняти, то бюст упав і розбився. Усі потрапили до міліції, постало питання про виключення Івасюка із комсомолу та школи. Скандал вдалося погасити, однак у майбутньому цей епізод навіть зашкодив композитору вступити до медичного вишу.

Існує версія, що в КГБ були незадоволені тим, що Івасюк надто захоплюється українською музикою та українськими поетами. А це – український націоналізм.

«Французи, італійці, росіяни і всі інші народи співають своїми мовами, і їх ніхто не називає націоналістами. А ми, українці, вже з самої колиски стаємо націоналістами, якщо матері співають нам українські колискові. Тому нас перевиховують у концтаборах», – якось сказав Володимир Івасюк у розмові з батьком.

Смерть композитора намагалися пов`язати із «лікуванням» його безсоння та перевтоми у Львівській обласній психіатричній лікарні. Утім справжньою ціллю «лікування» Івасюка було поновлення навчання у консерваторії (так робило багато творчих людей). Його виключили звідти через численні пропуски, пов`язані з участю у телефільмах «Червона рута» та «Пісня завжди з нами», що зробили з Івасюка суперзірку.

Усі близькі та друзі геніального музиканта відзначали його життєрадісність, що ніяк не поєднується з версією про самогубство. Тим більше вже в часи незалежності під час судових експертиз та слідчих експериментів було встановлено, що Івасюк не міг повіситися самотужки.

Хочеться вірити, що в розслідуванні смерті Володимира Івасюка не буде поставлено крапки і справедливість відновиться.

А поки ж ми дякуємо композитору за безсмертні хіти, подаровані українцям та світу – завдяки ним Володимир Івасюк назавжди буде жити у наших серцях.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024