стрічка

Війна і книги: як підтримувати культуру у скрутний час?

13 Травня 2022, 17:28
Тепер українські книжки можна читати у польських бібліотеках 3663
Тепер українські книжки можна читати у польських бібліотеках

Напевне кожен з нас уранці 24 лютого був дезорієнтований і не знав, що робити. Багато жінок, які мають дітей, прийняли рішення їхати за кордон. Серед них було чимало моїх друзів. Зокрема й Юлія Наглюк з Рівного.

Нас з нею кілька років тому звели книги. Вона одна з перших в Україні почала вести книжковий блог в інстаграмі під ніком «Юлька Читулька». В Польщі її з донькою прихистила дуже цікава родина. Через них вона й познайомилася з місцевими бібліотекарами. Виявилося, що у Варшаві українці питають про українські книги. Тож Юля запропонувала спробувати зібрати трохи літератури.

Зрозуміло, що зробити це було зручно у містах, де є знайомі і рідні. Тому першим місцем збору книг стала «Книгарня Є» у Рівному. А далі долучилася я з міжнародним літературним фестивалем «Фронтера» та книгарня «Руніка» у ЦУМі.

Взагалі зі збором книг у нас пов’язано чимало веселих історій. Бо організаторці вдалося об’єднати і навіть познайомити між собою багатьох людей. Для прикладу, «першу партію» книг везла її подруга з Рівного, яка «захопила» і мене, адже я хотіла на кілька днів поїхати до Варшави і теж побачити бібліотеку. На кордоні польські митники нас кілька разів перепитували, що ж ми веземо. Бо зазвичай такими коробками гуманітарка їде в Україну, а не з неї. Звісно, перевіряти вантаж їх робота. Вони дивилися, чи немає старовинних книг, і чи раптом ми не перевозимо нічого нелегального там.

Загалом, дві жінки в малесенькій машинці, яка повністю закидана книгами, могли викликати підозру. Тим більше, що ми сказали, що не виїздимо надовго і скоро повернемося. Вже у Варшаві, коли ми вивантажували книги, а це близько 200 томиків, то родина, яка надала Юлії прихисток, теж жартувала, чи то ми не з усієї України зібрали літературу.

А далі… ми ще й з моєю кумою втрьох загубилися у центрі Варшави з тими ящиками. Бо навігатор завів нас не туди. Але все таки завершилося щасливо. До речі, в бібліотеці дуже красиво. Зараз там виділили полиці під наші книги. По мірі того, як їх опрацьовують, вони надходять у зал і читачі можуть їх читати. До речі, бібліотека знаходиться за адресою Marszałkowska 55/73 і записатися туди можна, маючи закордонний паспорт і Песель.

Нас дуже тепло зустріли бібліотекарки Моніка та Ізабелла. Вони провели екскурсію, розказали, що до чого, і запропонували проводити заходи там для українців. Зараз Юля Наглюк вже збирала мам з дітками на художні читання «Лиса Микити», а незабаром відбудеться й зустріч читацького клубу для дорослих. Вона проводила раніше такий у Рівному, а тепер і у Варшаві. 

До речі, після того, як про акцію написало чимало видань, в тому числі всеукраїнські, то книги почали не тільки приносити у Луцьк та Рівне, а й надсилати мені на пошту. А я вже передаю їх у Польщу.

Зараз доволі затребувана дитяча література. В першу чергу тому, що в основному виїхали туди мами з дітками. Ми ж продовжуємо збір до кінця травня. Зрозуміло, що частина українців вже повернулася, чи планує їхати найближчим часом. Однак декому немає куди вертатися. Й загалом в Польщі завжди було багато українців. Тому тепер вони матимуть змогу читати хороші книги рідною мовою. 

І дуже тішить, що навіть в час війни нам спільними зусиллями вдається популяризувати літературу та українську культуру.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024