стрічка

ДНОвини: трешові вкиди російської пропаганди у травні

07 Червня 2022, 19:00
ДНОвини: трешові вкиди російської пропаганди у травні 2036
ДНОвини: трешові вкиди російської пропаганди у травні

Під час моніторингу соціальних мереж нашим фактчекерам часто трапляються «трешові» повідомлення, відео, картинки з далеких рашистських боліт. Здавалося б, вони створені на межі здорового глузду і кожного разу пробивають чергове дно. Але як виявляється, у рашистів це дно не одне, а багато. А у пересічних українців новини із цього дна викликають лише думку: «Як і навіщо таке можна було придумати».

Ми вирішили об'єднати цей треш у рубрику  «ДНОвини»  і сьогодні «Брехунець» презентує першу травневу підбірку. 

Бойові маги на службі у ЗСУ

У травні журналіст російського пропагандистського видання «ріа новості» заявив, що знайшов в одному із штабів українських мінометників на Луганщині окультний символ. «Та це ж чорна магія!», – сказала російська пропаганда. Та вони адепти потойбічних сил і намагалися «освятити» зброю і робили позначки кров’ю! 

А намальований знак «ZEIN» – це сатанинська печатка, яка викликає асоціації про нечисту силу. Взяли коментар навіть у російської культорологині, яка сказала, що це «магічна печатка темних сил» і символізує  анархію, зброю і фашистську символіку. А ще додала, що, можливо, то було заклинання для, того, щоб отримати більше зброї.

Наші військові відповіли оригінально – показали «чорну магію» в штабах ЗСУ.

 

Про євреїв на Донбасі

Під час моніторингу Telegram ми знайшли заяву російського економіста та політика, який родом з України, Сєргєя Глазьєва.

На його думку, українська влада намагається заселити Донбас євреями.

«Стратегія Зеленського, який виконує волю Ротшильдів, заклечається в знищенні українських чоловіків за допомогою російської зброї з ціллю створення нової землі обітованої для обраного народу. В цих умовах росія спасає народ України від рабства. Нова українська влада, можливо, намагається заселити Донбас євреями. Саме жителями Землі Обітованої замінять росіян від яких південо-східна частина країни буде зачищена», - сказав у своєму Telegram Глазьєв.

Про заселення Донбасу євреями він говорив ще у 2019 році. Тему зробив знов актуальною міністр закордонних справ росії сергій лавров, який нещодавно висловився про єврейське коріння Володимира Зеленського і провів паралель, що Гітлер теж мав єврейську кров.

Діти в радянській формі на танках з літерою Z:  парад у російському дитсадку 

Під час святкування «сакрального дня» для рф у одному з дитячих садків вирішили одягнути дітей в радянську військову форму, посадити їх у саморобний маленький танк з символом Z, вертоліт, та літаки, на яких зображені радянські комуністичні зірки та прапор росії. Діти марширували під керівництвом вихователів під акомпанемент військових радянських пісень. Кожну із груп дикторським голосом озвучувала працівниця дитсадка. «Військовий парад для найменших» – ось як називалося усе це нацистське дійство.  

Ну що ж, такою демонстрацією лише підтверджується той факт наскільки глибоко росія застрягла в радянщині і наскільки міцно вона не хоче її відпускати.  

«Універсальні солдати ЗСУ»

Нещодавно фахівці Центру протидії дезінформації при РНБО України спростували черговий фейк російської пропаганди про бойові наркотики ЗСУ. Славнозвісне «ріа новості» відзняло сюжет, у якому сказано, що рашисти начебто знайшли в окопах ЗСУ на Луганщині бойові психотропні препарати. «Бойові таблетки» роблять з українських бійців «універсальних солдатів». Навіть назву придумали – «бойовий анестезуючий засіб» (БАС). За словами російської пропаганди, саме завдяки цьому воїни ЗСУ біжать на танки з автоматом і у них скажені очі. А коли по українських солдатах стріляють, то вони просто йдуть, довго йдуть, ніби нічого й не відбулося! Звісно, лабораторії, які виготовляють такі препарати, «розміщені на території України».

«Росія ніколи ні на кого не нападала»

Відзначився і брехливою заявою московський патріарх Кирило (Володимир Гундяєв). 

«Ми ні з ким не хочемо воювати, Росія ніколи ні на кого не нападала. Це дивовижно, коли велика і могутня країна ні на кого не нападала, вона лише захищала свої межі», – заявив він.

І додав, що церква просить похованих у Архангельському соборі святих молитися за те, щоб «священні рубежі» Росії залишалися неприступними, а росіянам вистачало «мудрості, сили та честі у разі потреби захищати священні рубежі вітчизни».

Таку заяву він озвучив під час однієї із проповідей в Архангельському соборі в кремлі. Складається враження, що ці слова були сказані у якійсь із паралельних реальностей, адже це суперечать здоровому глузду.

«Болотні» фейки про перемогу України на Євробаченні

Оскільки саме Україна виграла європейський пісенний конкурс, то рашиські фейкороби просто не змогли оминути цю тему. Їм неабияк «підгоріло» від такої підтримки, яку ми отримали. І всю свою злість вони вилили в потік видумок і фейків, аби хоч якось випустити пар.

То соловйову здалося, що полячка підняла руку на кшталт «зігування» і крикнула: «Слава Україні» (хоча це був звичайний вітальний помах рукою), то символіка полку «Азов» присутня у маніфесті американського злочинця, що стріляв у супермаркеті міста Баффало. А все тому, каже соловйов, що це через те, що зі сцени Євробачення пролунав заклик про звільнення азовців. Рашисти навіть підстаралися і зробили фейкові дописи, ніби від американців, які це помітили. 

Бенефіс Януковича в рашистській пропаганді

Ми не можемо не згадати і президента-втікача Віктора Януковича, який нещодавно оприлюднив для українців цілих шість аркушів своєї «сенсаційної» заяви. Мовляв, спасайтесь, Польща хоче захопити Західну Україну! Державності кінець! Домовляйтесь з москалями, бо Захід не допоможе.  Цікавим, є той факт, що росія вже не вперше за допомогою усіх своїх топ-пропагандистів поширює наратив, що Польща хоче захопити Західні області України. Дісталася роль і для януковича, який поповнив ряди окупантів. 

Хакаські шамани «ворожать» рашистським солдатам

В ефірі телеканалу «россия 1» транслювали сюжет про те, як хакаські шамани просили у духів землі підтримати російських солдатів. За словами ведучої, така підтримка їм дуже потрібна, адже вони «беруть участь у спецоперації в Україні».  І вогонь запалили, і обряд провели «по всіх канонах». Навіть голову бика принесли в жертву духам. Чого тільки не видумують на болотах! То георгіїівські стрічки «заговорюють» і кажуть обмотатися ними під час бою, то шаманів підключають. 

Що ще трешового нам траплялося

Дивні речі відбуваються в росії. Відтепер автозаки обладнають туалетами та кондиціонерами. У думі кажуть: «Усі комфортні умови для доставки людей». Про це повідомила сама уповноважена з прав людини в москві Тетяна Потяєва. У мережі уже з’явилися слогани такої кампанії: «В’яжемо з комфортом!»

путін пропонує створити нову «ідеологічно-правильну» альтернативу «Вікіпедії». Оригінальною ж версією за його словами «неможливо користуватися». Таку забаганку він висловив під час зустрічі з гендиректором російського товариства «Знаніє» максимом древалем. А той у свою чергу прозвітував, що уже над цим працюють.

Читайте також: Фейки і пропаганда росії, маніпуляції продуктами і популізм: деза на Волині у травні

 

 

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024