стрічка

День Європи

09 Травня 2022, 11:26
Маки в полі. Юрій Обертас БЛОГ 8591
Маки в полі. Юрій Обертас

8 травня – День пам'яті та примирення, 9 травня – День Європи.

9 травня, коли всі очікують чергових рашистських атак, не може бути святом. Дата Дня перемоги в Другій Світовій війні не може відрізнятися від країни в країну, як і рік від року. Нарешті на наших меморіалах стоїть 1939, а не 41. Нарешті ми розуміємо, що немає більш або менш злочинних тоталітарних режимів – усі вони несуть смерть і біду народам, що живуть з ними поруч.

Нині, як ніколи сильно, ми відчуваємо наближення Перемоги у новій війні з росією. Нині, як ніколи чітко, ми розуміємо, що це буде болючий і важливий день, день пам’яті і обіцянок жити гідне життя.

А поки що, разом з усім світом 8 травня ми вшановуємо пам’ять полеглих у Другій Світовій війні, перемога в якій не була б можливою без України чи Британії, Польщі чи США. Перемога в якій не є остаточною, поки на мітингах в росії з’являються портрети сталіна. Але як кажуть, перемогли нацистів – переможемо й рашистів. 

А 9 травня саме час святкувати День Європи і теж разом із усім світом. Святкувати, аби продемонструвати єдність та прагнення миру на континенті, адже саме так визначається суть цього свята. На саміті Європейської ради в Мілані, 9 травня 1985 року, серед інших офіційних символів ЄС було увічнено день проголошення Декларації Шумана (9 травня 1950 року), своєрідний День Народження Європейського Союзу:

«Мир у світі неможливо забезпечити без зусиль, сумарних рівню небезпеки, яка перед ним постає. Організована і життєздатна Європа може зробити фундаментальний внесок в цивілізацію, забезпечивши мирні відносини між країнами…» (у травні 2022 року ці слова актуальні, як ніколи. Слава Україні і нашим союзникам!

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024