стрічка

«Палаюча» декомунізація і підозріла правда: деза на Волині у квітні

02 Травня 2022, 12:45
«Палаюча» декомунізація і підозріла правда: деза на Волині у квітні 8343
«Палаюча» декомунізація і підозріла правда: деза на Волині у квітні

Упродовж квітня команда проєкту «Брехунець»  активно спростовувала фейки, досліджувала сліди російської пропаганди в інфопросторі Волині. Звісно, маніпулятори зосередилися на темі війни України з росією. Адже відбувається і інформаційна війна між державами. Маніпулятори різними вкидами «за методичками» мають на меті дезорієнтувати українців, створити умови для недовіри як один до одного, так і до державних інституцій. 

Найпоширенішими темами фейкоробів були ті, що стосуються оплати за комунальні послуги, банківські розрахунки, маніпуляції пов’язані з нарахуваннями різноманітної грошової допомоги, шахрайські видурювання грошей, пропаганда.

Хоч і підозріла, але правда

Упродовж квітня у волинських соцмережах траплялася інформація, яка потребувала додаткового підтвердження в офіційних джерелах. Адже здавалася підозрілою і не викликала загальної довіри. До прикладу, на початку місяця  українцям почали  масово розсилати смс-повідомлення з лінком на платформу «Моя війна». Платформу розробили за підтримки Міністерства культури та інформаційної політики, аби люди змогли ділитися своїми історіями війни.

Несподівано облетіло усі простори інтернету і повідомлення про те, що у московському патріархаті з’явився ще один «святий». Митрополит Онуфрій висвятив у диякони колишнього нардепа, ексрегіонала Михайла Добкіна. Подія відбулася у Свято-Благовіщенському соборі міста Харків. Нагадаємо, що екснардеп заявляв про свою повагу до президента рф  і до білоруського диктатора олександра лукашенка. Крім того, Добкін стверджував, що українці нібито самі винні, що Росія окупувала Крим, оскільки повинні були його захищати і пожертвувати тисячами життів.

Весняне загострення шахраїв

У квітні під час моніторингу у мережі Facebook фактчекери проєкту «Брехунець» спостерігали тенденцію, що на волинян таргетують рекламу шахрайського сайту, на якому пропонують отримати гроші за «опитування». Користувачів вводять в оману красивою обгорткою – можливістю отримати грошову допомогу від ЄС у розмірі 8900 гривень. Зауважимо, що це відбувається вже вчетверте. Щороку навесні шахраї намагаються «косити бабло» з довірливих українців, які в пошуку легких грошей проходять опитування, та в результаті натрапляють на обман і здирництво. Журналісти Район.in.ua вже повідомляли, під яким соусом цю схему подавали у 2019, 2020 і 2021 роках у матеріалі: Втретє в одну річку: шахраї знову обіцяють українцям гроші за опитування.

У 2022 році, щоб заманити людей на сайт, шахраї цинічно зманіпулювали темою грошової допомоги від Євросоюзу. Адже добре знають, що мільйони українців були змушені евакуюватися до Європи і будуть цікавитися зокрема й цією темою. Російська мова на сайті з «опитуванням» – основна ознака того, з яких боліт до нас примандрував цей бородатий фейк.

Ще одним із варіантів шахрайського «розводу» є повідомлення про те, що кожен житель України може отримати компенсацію ПДВ від 7000 гривень. Для того, аби отримати гроші, потрібно перейти за посиланням і натиснути «отримати компенсацію», далі шахраї запевняють, що ви знаходитесь на офіційному сайті вповноваженого підрозділу по фінансовому захисту населення  – ЄКЦ ПНГК. Напевно, мається на увазі  Єдиний Компенсаційний Центр Повернення Невиплачених Грошових Коштів, якого в Україні не існує!

Загалом, варіантів шахрайських схем ми нарахували декілька. Схему для обману обирають просту і всім знайому – пройти коротке опитування, або вказати свої особисті дані, для отримання певної суми коштів. У своїх безкінечних схемах використовують символіку ЄС, ООН, або провідних українських каналів, банків.

Ми вкотре застерігаємо – не переходьте за підозрілими посиланнями в інтернеті. Легких грошей не буває. Якщо ви все-таки стали жертвою шахрайства, зверніться до правоохоронних органів, кіберполіції.

Фейки і маніпуляції з грошима

Під час моніторингу ми зафіксували інформацію, що в мережі маніпулюють умовами кредитних канікул для клієнтів «ПриватБанку» та «Monobank». Зокрема, телеграм-канали поширювали повідомлення про те, що ці два банки скасували кредитні канікули й списують відсотки за кредитами, заганяючи українців у «мінуси». Наші журналісти дослідили, що кредитні канікули – це пільгові умови договору, коли клієнти мають право не вносити обов'язковий мінімальний платіж, банк не штрафуватиме за прострочені платежі, але вони не означають відсутність процентів за користування кредитними коштами. Не знайшли ми і інформації про скасування кредитних канікул на сайті Monobank. А повідомлення про те, що банки їх скасували і нараховують відсотки, які «заганяють українців у мінуси»  – маніпуляція.

Також у мережі поширювали інформацію про те, що керівництво ПриватБанку зробило важливе оголошення для своїх клієнтів. Буцімто буде знімати/анульовувати  гроші з карток українців і зникнуть вони уже 1 травня. Як з'ясувалося, це – ФЕЙК! повідомлення про ануляцію коштів клієнтів «ПриватБанку» – неправдиве. Насправді 1 травня 2022 року закривається  програма лояльності «Бонус+». Якщо хтось з клієнтів банку не встигне використати накопичені бонуси, їх автоматично перерахують для потреб ЗСУ. Банк повідомив про це клієнтам завчасно, ще на початку квітня.

Чимало дезінформації наразі спостерігаємо, що телеграм-канали часто поширювали повідомлення про те, що, згідно з новим законом, кожна українська жінка та дитина отримуватиме щотижня певну грошову допомогу. Окрім цього на людей начебто чекає ще й фінансова допомога від Організації об’єднаних націй. І ця інформація виявилась фейковою.

Ми зустрічали і повідомлення про те, що українцям начебто скасовують оплату за комунальні послуги. Насправді воєнний стан не звільняє українців від сплати за комунальні послуги, однак пеня та штрафи не нараховуватимуть. Звісно, від оплати звільнять тих, хто втратив своє житло під час бойових дій. Слід додати, що місцеві комунальні служби навпаки просять користувачів оплачувати комунальні платежі. Адже усі підприємства працюють, працівники перебувають на своїх робочих місцях та задіяні у виробничому процесі. Раніше про скасування оплати за комуналку заявляв лише мер міста Харкова Ігор Терехов. 

Писали й, що начебто мобільним зв’язком та інтернетом можна користуватися безплатно. Інформація про те, що мобільний зв'язок і Інтернет від провідних українських операторів стає безкоштовним і за нього не варто платити гроші. І це  - брехня.  Під час війни, навпаки, важливо поповнювати рахунок тим, хто має для цього можливість. Адже оператори зазначать, що це важливо для того, аби підтримувати мережу і абонентів, які опинилися в зоні бойових дій. Телеграм-канали знову скористалися соціально важливою темою, аби заманити підписників.

Палаюча декомунізація і «вибілювання зрадника»

Чимало коментарів та обурливих слів у проросійських Telegram-каналах викликав демонтаж радянської та україноненависницької символіки на меморіальному комплексі «Вічна Слава» у Луцьку. Пронеслася хвиля обурення, мовляв, це так лучани знищують історію. У коментарях під дописами можна натрапити, наприклад, на такі реакції: «діди за це воювали», «бандерівщина з акцентом заходу», «Ізраїлю не потрібні меморіали», «хай ламають – будуть жити на смітнику», «це фашизм» тощо. Але вони забули додати важливу деталь – саме рашисти хочуть стерти з лиця землі не тільки наші міста, людей, але й культуру, мову, українську націю.

Нас зацікавила і стаття англомовного щотижневика The Economist. Він виходить в Англії з 1843 року. Журналісти видання три дні провели в Луцьку та поспілкувалися з батьками, друзями й колегами Іллі Сметаніна, який протягом декількох років зраджував Україну. «Брехунець» запідозрив, що  The Economist активно «вибілює» зрадника України. Звичайно, в статті є коментарі та фактаж про зрадницьку діяльність Сметаніна, але виправдань між рядками читається набагато більше. Читачу показують не злочинця, який став допомагати ворогам, а інфантильну особу, яка не розуміла, що робила. Західному споживачу інформації може здатися, що це ображений життям хлопчина, який хотів досягти хоча б чогось, і вирішив стати шпигуном. Складається враження, що стаття «вибілює» зрадника. Принаймні, читаються такі маркери. може викликати в читача співчуття і навіть симпатію до чоловіка, через якого могли загинути невинні люди.

Про що ще писали

Довелося спростовувати інформацію і про те, що з 18 квітня українцям для перетину кордону з країнами Євросоюзу в умовах війни потрібно мати закордонний паспорт. Насправді виїхати можна і за внутрішніми документами, але в окремих випадках під час перебування за кордоном може виникнути гостра потреба наявності закордонного паспорта. На «болотах» заявляли, що українська національна страва червоний  борщ – це нацизм і екстремізм у всіх проявах, а білоруська пропаганда поширювала нові меседжі націлені на зміщення фокусу від участі білорусі у війні росії проти України. Чимало повідомлень у мережі присвятили і релігійній тематиці. Зокрема доцільності діяльності УПЦ МП під час війни. Писали і про різноманітні грошові виплати, аби заманити нових учасників до телеграм-каналів. Не обійшлося і без телеграм-дези, де наші журналісти відслідкували, чим заманюють читачів.

 

Моніторинг здійснювався у 60 волинських групах мережі  Facebook (від 10 до 50 дописів на день), 20 каналах Telegram, 13 новинних сайтів Волині, трьох телевізійних каналах, 10 офіційних сторінках депутатів місцевих рад та 5 народних депутатів.

 

 ***

Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Співпраця автора з Представництвом Євросоюзу в Україні будується на невтручанні в редакційну політику мережі Район.in.ua. Теми, формат, героїв обирає редакція і не погоджує з міжнародними партнерами. Всі матеріали, створені в межах такої співпраці, мають відповідне маркування, а окремі думки, висловлені в матеріалах, їх зміст є виключною відповідальністю авторів і необов’язково відображають погляди Європейського Союзу та його інституцій.

 

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024