стрічка

Грошові виплати та госпіталізація дітей: фейки березня на Рівненщині

03 Квітня 2022, 17:36
Інформаційні вкиди в інфопросторі Рівненщини 5129
Інформаційні вкиди в інфопросторі Рівненщини

Моніторингова група «Брехунця» фіксує тенденцію, що інформаційна війна так само активно продовжується у медіапросторі Рівненщини, як фізична агресія російських окупантів на теренах України.

Метою інформаційних вкидів є дестабілізація ситуації, дезорієнтування населення, дискредитація Збройних Сил України.

У нинішній час популярність соцмереж дозволяє миттєво поширювати будь-яку інформацію чи дезінформацію. Тому в поле зору аналітиків Район.in.ua відділу «Брехунець» за березень потрапило 50 регіональних рівненських груп у Фейсбуці, 10 стрічок онлайн-ЗМІ, фейсбук-сторінки місцевих політиків та телеграм-канали.

Фейк про обстріл Рівненської АЕС

4 березня білоруське видання «Белновости» опублікувало інформацію про те, що після обстрілу АЕС у Запоріжжі окупанти нанесли ракетний удар по Рівненській атомній станції у місті  Вараш. Однак ця інформація не підтвердилася.

У фейковому матеріалі білоруси стверджували, що російські окупанти прагнуть знищити все й путінська армія веде війну по самознищенню, адже ядерна хмара накриє не лише Донбас, Придністров'я, а й росію. І що це викликає початок ядерної війни для всієї Європи.

Журналістка проєкту «Брехунець» звернулася за коментарем до Рівненської обласної військової адміністрації де їй повідомили, що жодних обстрілів Рівненської АЕС у ніч на 4 березня не було. І додали, що такі повідомлення поширюють, аби посіяти паніку серед українців. 

Спекуляції на темі грошової допомоги вимушеним переселенцям

В мережі спекулюють на темі грошової допомоги вимушеним переселенцям. Активно поширюють інформацію про те, що уряд затвердив певну суму виплат кожному українцю на час війни. Автори повідомлень зазначають, що, начебто, український уряд затвердив певну щомісячну суму грошових виплат, яку отримають усі без винятку громадяни. В деяких публікаціях зазначалося, що сума виплат залежатиме від вікової категорії людей. Однак, грошову допомогу від держави отримуватимуть лише люди, які змушені були залишити свої домівки через активні бойові дії. Розмір виплати залежатиме від того, повнолітнім є переселенець чи ні.

Фейк про автівки, які випитують адреси військових частин

У телеграм-каналах сіл та громад Рівненщини активно поширювали інформацію про автівки, які їздять теренами області та випитують адреси військових частин. Про «допитливих» просили негайно повідомляти поліцію або територіальну оборону. Запевняли, що інформація перевірена та просили поширити її, аби якомога більше людей знали про це. 

Інформацію про автомобілі, які роз'їжджають областю та збирають дані про розташування військових частин, в Управлінні Служби безпеки України у Рівненській області не підтвердили. Як повідомила  у коментарі нашим журналістам речниця відомства Інна Ілючок, це – черговий фейк, який поширили на території Рівненської та Львівської областей, аби посіяти паніку.

Роздача повісток на блокпостах Рівненщини

Немало суперечок у мережі викликали повідомлення з інформацією, що на блокпостах, вулицях і районах Рівненщини почали видавати повістки військовозобов’язанимЗокрема, у повідомленні йшлося про те, що запровадили таку практику від 25 березня. Також адміни розмістили посилання, за яким потрібно було перейти й дізнатися, у яких районах Рівненської області їх видають, а кому ні. 

Журналісти проєкту «Брехунець»  перевірили цю інформацію і виявилося, що це ПРАВДА.

«Справді, повістки вручають спільні патрулі представників ТЦКСП (територіальний центр комплектування та соціальної підтримки – колишні військкомати) та Національної поліції України, які чергують у місті, і на блокпостах. Їх отримують військовозобов'язані чоловіки віком від 18 до 60 років, відповідно до Указу Президента України «Про загальну мобілізацію» під час дії воєнного стану. Таку практику запровадили, аби ті, хто не прийшов до ТЦКСП, виконали свій громадянський обов'язок», – прокоментували у пресслужбі Рівненського обласного ТЦКСП та СП.

Фейк про масову госпіталізацію на Рівненщині дітей з осколковими пораненнями

У рівненському сегменті фейсбуку та інстаграму поширили інформацію про те, що в Рівненську обласну дитячу лікарню госпіталізували багато поранених дітей з окупованих територій. Тому в хірургічне відділення потрібен потужний магніт, аби видалити з тіла уламки вогнепальної зброї. 

Однак, як повідомив речник Рівненської обласної військової адміністрації Олександр Поліщук, 9 березня до Рівненської обласної дитячої клінічної лікарні дійсно госпіталізували дитину з осколковими пораненнями. Малечу госпіталізували з батьком. Втім це був одиничний випадок, а не масовий. До того, потрібний магніт вже знайшли й дитиною займалися медики. Олександр Поліщук зазначив, що цей фейк просторами інтернету поширили, аби нагнати паніку. 

Про що ще писали

На тлі повномасштабного вторгнення росії на територію України рух антивакцинаторів у мережі помітно стих. Однак, у рівненському інфорпросторі були спроби «перетягнути ковдру на себе». У місцевих фейсбук-групах поширювали коротеньке відео-вкид, де акцентували, що начебто після масової вакцинації у всьому світі зріс рівень агресії.

Також росія вустами глави свого МЗС Сергія Лаврова поширювала дезінформацію, начебто Польща прагне захопити Львів та Західну Україну під виглядом миротворчих військ НАТО. Одне з рівненських видань поширило дезінформативні твердження.

Не менш абсурдним було відеоінтерв'ю пропагандистського характеру, яке ми побачили у соцмережі. На ньому начебто отець Віктор вітає окупантів та каже, що серед українських військових поширене вітання «Хайль Гітлер!». Це, звісно ж, відверта БРЕХНЯ.

Телеграм-канали рясніли повідомленнями, що Україна і росія готуються до підписання договору, завдяки якому може закінчитись війна. Насправді переговори тривають і досі. Жодних домовленостей про мирну угоду наразі досягнуто не було. Телеграм-сміттярки таким чином залучають нових підписників, користуючись надіями українців.

***

Моніторинг здійснювався у 50 рівненських групах мережі  Facebook (від 7 до 35 дописів на день), 12 каналів Telegram, 10 новинних сайтів Рівненщини,  10 офіційних сторінках депутатів місцевих рад та народних депутатів.

 

 ***

Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Співпраця автора з Представництвом Євросоюзу в Україні будується на невтручанні в редакційну політику мережі Район.in.ua. Теми, формат, героїв обирає редакція і не погоджує з міжнародними партнерами. Всі матеріали, створені в межах такої співпраці, мають відповідне маркування, а окремі думки, висловлені в матеріалах, їх зміст є виключною відповідальністю авторів і необов’язково відображають погляди Європейського Союзу та його інституцій.

 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024