стрічка

Маніпуляції з соцмереж та піар від рівненських політиків: деза на Рівненщині за 14-20 лютого

21 Лютого 2022, 18:30
Інфовкиди за 14-20 лютого 3040
Інфовкиди за 14-20 лютого

У інформаційному просторі Рівненщини минулого тижня не обійшлося без політичних перипетій та маніпуляцій.

Моніторингова команда «Брехунця» досліджувала медійний контент Рівненщини на вміст маніпуляцій і фейків. Загалом у період з 14-20 лютого фактчекери виявили три тексти з маніпуляціями. Фейків цього разу за вказаний період моніторингу не виявили.

Скасувати нові податкові ініціативи!

З таким закликом виступила депутатка Рівненської міської ради від «Батьківщини» Олена Надзюр. Нагадаємо, під час засідання сесії Рівненської міської ради депутати вимагали від президента, Верховної Ради та Кабінету міністрів створити умови для нормальної роботи малого та середнього бізнесу, а також скасувати нові податкові ініціативи. Під час свого виступу з трибуни депутатка зазначила, що податкові ініціативи нинішньої влади, які запрацювали на початку 2022 року, є безглуздими й створили надзвичайно складні умови для роботи самозайнятих громадян та фізичних осіб підприємців. Чому це звернення ні на що не впливає, розбиралася фактчекерка проєкту «Брехунець».

Директор аналітичного центру «ПОЛІС» Віталій Лебедюк наголосив, що таке звернення є всього лише піаром на резонансній темі, однак жодної юридичної сили немає. Отже, можна зробити висновок, що така заява рівненського осередку «Батьківщини» – лише піар та маніпуляція на актуальній темі, що не впливає ні на що, крім потенційного електорату.

 

Українці самі скасують плату за доставку газу?

«Люди відмовляються платити за розподіл газу»: чому ця маніпуляція може мати негативні наслідки, розібралася журналістка проєкту «Брехунець». Відео з таким змістом поширили у фейсбук-спільноті «Рівне». На ньому невідомий закликає масово відмовлятися людей від оплати за доставку блакитного палива. Мовляв, наразі газові мережі в Україні – не обліковані й на них немає правоустановчих документів. Додає, оскільки в Україні – народовладдя, і люди «можуть розв'язувати свої проблеми не лише через депутатів Верховної Ради, а й самостійно», тому й беруть владу у свої руки.

Що з цими закликами не так:

  • Плата за розподіл газу є не лише в Україні, а  багатьох інших країнах. У нашій країні такий платіж існував завжди і за ці кошти оператор утримує мережі. Відповідно, він не є результатом бездіяльності влади, це – МАНІПУЛЯЦІЯ.
  • Регулювати тарифи на газ та його розподіл – повноваження  НКРЕКП, а не активістів, отже і це – МАНІПУЛЯЦІЯ.
  • Несплата тарифу може в результаті призвести до відключення газу абоненту. А отже твердження, що за розподіл палива не треба буде платити – МАНІПУЛЯЦІЯ.
  • Газові мережі є не облікованими – ФЕЙК! Усі газові мережі в Україні мають власника.
 

 Піар на темі загрози війни та тероборони

В рівненському інфопросторі спостерігалося нагнітання, інформаційні маніпуляції та поширення відвертих фейків щодо загрози війни. Не оминули цю тему й місцеві політики. Під час позачергової сесії Рівненської обласної ради, яка відбулася 15 лютого, депутати підтримали звернення до президента України, Верховної Ради, Кабінету Міністрів та Ради національної безпеки та оборони щодо розробки проєкту Закону про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2022 рік» з метою фінансового забезпечення виконання Закону України «Про основи національного спротиву». Ініціаторами звернення стала фракція Європейська Солідарність.

 

На розгляд виносили всього чотири питання, які стосувалися забезпечення мобілізаційної підготовки та оборонної роботи в Рівненській області, ситуації на українсько-білоруському кордоні, внесення змін до обласного бюджету на 2022 рік та, власне, звернення до керівництва країни.

Ще на початку сесії деякі депутати з різних політичних сил запропонували не голосувати за звернення до Президента, Ради, РНБО та Кабміну, називаючи його політичним. Натомість пропонували замінити його зверненням до людей, аби ті йшли записуватися до територіальної оборони. Це викликало жваву дискусію в сесійній залі, однак заміни питань не відбулося.

Звернення депутатів Рівненської обласної ради до керівництва країни з низкою певних вимог немає жодної юридичної сили. Це – політичне рішення, піар на резонансній темі, а отже – маніпуляція, щоб привернути увагу потенційного електорату.

Моніторинг здійснювався у 52 рівненських групах мережі  Facebook (від 6 до 39 дописів на день), 10 каналах Telegram, 9 новинних сайтів Рівненщини, 8 офіційних сторінках депутатів місцевих рад та 4 народних депутатів.

***

Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Співпраця автора з Представництвом Євросоюзу в Україні будується на невтручанні в редакційну політику мережі Район.in.ua. Теми, формат, героїв обирає редакція і не погоджує з міжнародними партнерами. Всі матеріали, створені в межах такої співпраці, мають відповідне маркування, а окремі думки, висловлені в матеріалах, їх зміст є виключною відповідальністю авторів і необов’язково відображають погляди Європейського Союзу та його інституцій.

 

 

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром