стрічка

Напад «вже цієї ночі» та неіснуючі штрафи для невакцинованих: деза на Волині за 14-20 лютого

21 Лютого 2022, 19:30
Деза на Волині за 14-20 лютого 5810
Деза на Волині за 14-20 лютого

У період моніторингу інфопростору Волині з 14 по 20 лютого журналісти проєкту «Брехунець» відстежили чимало маніпуляцій та фейків. Найчастіше повідомлення були пов’язані з темою війни, зміною соціальних виплат, штрафів для невакцинованих, забороною залишати Україну. Найбільшою напругою відзначилось 15 лютого. Саме в цю ніч, за словами британської розвідки, мало відбутися вторгнення російських військ на територію України. Маніпулятори активно описували можливі сценарії нападу, перелічували бомбосховища, описували, «що робити й куди бігти у разі війни».  

Хайп на темі «нападу вже цієї ночі»

Низка волинських засобів масової інформації 15 лютого поширила маніпулятивну новину, у якій ідеться про начебто точну дату і навіть годину, коли Росія почне вторгнення до України.

Інформацію місцеві медіа взяли у британського таблоїда The Sun, який своєю чергою посилається на «високопосадовців із американської розвідки». Зважаючи на те, що офіційних підтверджень цій інформації не було, а конкретне джерело – не вказане, виникли сумніви у правдивості такої новини. Тому це виявилось відвертою маніпуляцією. 

Підтвердженням нашому висновку є й те, що після напруженої для України ночі The Sun відредагував свою статтю. У зміненому тексті точний час «вторгнення» автори замінили на те, що воно може початися «у будь-який час». І додали, що «минулої ночі обійшлося без інцидентів, але напруга залишалася високою до світанку».

Неіснуючі штрафи для невакцинованих

У волинському сегменті  Facebook поширили чергову маніпуляцію про вакцинацію проти коронавірусу. В повідомленні йдеться про те, що невакцинованих громадян штрафуватимуть «від завтрашнього дня». У тексті допису зазначається, що вже опублікували список штрафів за відмову від вакцинації та кого саме будуть штрафувати. Наша журналістка проаналізувала черговий витвір маніпуляторів і з’ясувала, що  подібних постанов від Міністерства охорони здоров'я України не було. Існують лише штрафи для тих, хто не носить маску в громадських місцях

Стаття 44-3 «Про порушення правил карантину» існує. У ній детально розписано кого, в яких розмірах та за що можуть оштрафувати. Кодекс доповнили цією статтею 17 березня 2020 року. Тобто ця інформація вже давно опублікована та не є сенсаційною. Тому повідомлення про те, що в Україні «від завтра» штрафуватимуть невакцинованих громадян – маніпуляція. 

Популізм волинських депутатів 

Під час чергової сесії Волинської обласної ради відбулося обговорення звернення депутатів до Верховної ради України з приводу відсічі московської агресії. Віктор Галан-Ващук, депутат від фракції «Сила і честь», запропонував у другому абзаці звернення замінити слово «Московія» на «Російська федерація». Він це обґрунтував тим, що такої країни, як Московія, не існує. Після цієї пропозиції почалося бурхливе обговорення. 

Депутат від фракції «Свобода» Анатолій Вітів зазначив, що така назва держави-агресора є цілком виправданою. Журналістка «Брехунця» звернулася за коментарем до директора аналітичного центру «Школа політичної аналітики «ПОЛІС» Віталія Лебедюка. Експерт зазначив, що подібні ініціативи завжди заполітизовані. Він впевнений, що ніхто не буде проти такої назви країни-агресора, але це все одно це нічого не вирішує, оскільки висока політика базується на дипломатичних інструментах і ніхто на такі радикальні дії не піде.

Поправку до звернення депутатів Волинської обласної ради щодо відсічі московської агресії підтримали, але в дискусіях мав місце популізм. Це всього лиш піар на актуальній темі, щоб привернути увагу потенційного електорату.

Про що ще писали 

Не полишали маніпулятори і теми масового відключення електроенергії, додавши, що не буде ще й води. Писали і про блокування мобільних телефонів українців, збільшення тарифів операторів. Нікуди не зникли і шахраї з торгівельної платформи OLX, сервісу для перевезень «BlaBlaCar», які за «звичною схемою» видурювали гроші з довірливих волинян.

А ще інфопростором Волині гуляли відео Дмитра Гордона, який звинувачував владу у тому, що «вона мовчить і не каже, що робити українцям на випадок війни». Хоча це відверта брехня, адже відеозвернення з описом ситуації часто записує і Президент і командування ЗСУ. У волинському сегменті  Facebook трапилося і відео Леоніда Черновецького, який критикував звернення Віктора Ющенка, що стосувалося безпеки України. За словами Черновецького, наразі нашій державі загрожує лише корупція і олігархія.

Додамо, що в інфопросторі Волині стало менше траплятися  повідомлень від антивакцинаторів. Адже на минулому тижні уся увага була прикута до військової загрози збоку Росії.

Не замовкали і телеграм-канали, які поширювали повідомлення про те, що «тисячу» можна отримати грошима на руки, з першого березня усіх чекають зміни у соцвиплатах, українців не будуть випускати за кордон. 

Моніторинг здійснювався у 60 волинських групах мережі  Facebook (від 10 до 50 дописів на день), 11 каналах Telegram, 13 новинних сайтів Волині, трьох телевізійних каналах, 10 офіційних сторінках депутатів місцевих рад та 5 народних депутатів.

***

 

Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Співпраця автора з Представництвом Євросоюзу в Україні будується на невтручанні в редакційну політику мережі Район.in.ua. Теми, формат, героїв обирає редакція і не погоджує з міжнародними партнерами. Всі матеріали, створені в межах такої співпраці, мають відповідне маркування, а окремі думки, висловлені в матеріалах, їх зміст є виключною відповідальністю авторів і необов’язково відображають погляди Європейського Союзу та його інституцій.

 

 

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024