стрічка

Фейковий дрон у Білорусі та рак після щеплень: деза на Волині за 1-13 лютого

14 Лютого 2022, 20:00
Фейковий дрон у Білорусі та рак після щеплень: деза на Волині за 1-13 лютого 6591
Фейковий дрон у Білорусі та рак після щеплень: деза на Волині за 1-13 лютого

У період моніторингу інфопростору Волині  з 1 по 13 лютого, журналісти проєкту «Брехунець» знайшли чимало шедеврів фейкотворців. Дезінформатори продовжували нагнітати ситуацію навколо можливого повномасштабного вторгнення Росії до України, залучивши до пропаганди Білорусь. Не замовкали і маніпулятори на темі вакцинації, створивши нові вкиди про її «шкідливість». 

Маніпулювали повідомленнями і Telegram-канали, які писали про відключення електроенергії, здорожчання пального та газу. Прогнозували локдаун і воєнний стан  «із завтрашнього дня». Писали, що українці не зможуть виїхати за кордон і обміняти валюту.

Фейковий дрон у Білорусі

Як ми й прогнозували у попередніх матеріалах, Білорусь почала брати активну участь у   провокативних і брехливих повідомленнях, що дискредитують Україну. Фейкодебютом на початку лютого стало повідомлення про український безпілотник, який начебто незаконно перетнув білоруський кордон. Звичайно, інформація не відповідає дійсності, що й підтвердило МЗС України.

За словами фейкотворців, «безпілотник» був запущений 24 січня о 10:58 у районі села Піща Ковельського (колишнього Шацького) району Волинської області за 1,7 кілометра від кордону з Республікою Білорусь.

Цікаво, що на фото, яке активно поширили білоруські ЗМІ, безпілотник лише віддалено схожий на український. Скоріше за все, це просто копія, або старий український літальний апарат, який могли збити окупанти на Донбасі і переправити через Росію до Білорусі, щоб спробувати дискредитувати Україну. 

До речі,  матеріал «Брехунця» про фейковий безпілотник з Волині  отримав багато передруків та поширень. Дуже важливо, щоб  під час гібридної інформаційної війни з Росією люди спершу дізнавалися правду, аби у маніпуляторів було менше шансів створювати паніку.

 

Маніпуляція «хрущовками»

У багатьох волинських Facebook-спільнотах у січні поширювали чергове посилання на Telegram-канал, в якому йдеться про знесення «хрущовок» та легке виселення їх мешканців. Повідомлення стало популярним, адже багато українців проживають саме в таких будинках.

Наша журналістка дослідила цю тему і виявилося, що це маніпуляція. Реконструкція будинку стане можливою, якщо за неї проголосують власники квартир та нежитлових приміщень, що займають 75% і більше площ будинку. Рішення про знесення будинків ухвалюватиме місцева влада після розробки плану реконструкції кварталу та письмової згоди на переїзд власників квартир.

Нова редакція закону також передбачає можливість фінансування реконструкції кварталів застарілого житлового фонду за кошти державного та місцевих бюджетів, інвесторів-забудовників, підприємств та організацій, на балансі яких перебувають об'єкти нерухомого майна, а також за кошти з інших джерел.

 

Читайте також: Інформаційні вкиди у Telegram: як це працює на Волині та Рівненщині

Вакцинація і рак

На початку лютого у волинському сегменті  Facebook поширили інформацію про те, що вакцинація проти коронавірусу ймовірно може викликати рак в агресивній формі, а також загострює наявну онкологію, яка перебуває у стані ремісії. Ми перевірили такий меседж і виявилось, що це черговий фейк. У складі наявних вакцин проти ковіду немає живого вірусу, вони є безпечними для людей з ослабленим імунітетом, зокрема й онкохворих. До того ж вакцинація захищає таких пацієнтів та зменшує ризики інфікування та важкого перебігу недуги. 

Про що ще писали

Під час моніторингу часто можна натрапити на маніпулятивні відео антивакцинаторів. У них вони закликають людей ігнорувати вакцинацію, не зважати на карантин. Залякують штрафами та локдаунами. Щодня з'являються  повідомлення про карантин «з сьогоднішнього» дня і воєнний стан. Траплялися повідомлення про розіграш новенького RANGE ROVER.

Нагнітали ситуацію і телеграм-канали, які поширювали повідомлення про ріст цін на бензин, електроенергію, газ. І навіть повідомляли, що українці залишаться без світла. Залякували тим, що українці не зможуть обмінювати валюту і виїхати за кордон. 

Читайте також: Як нагнітали паніку та залякували війною: деза на Рівненщині за 1-13 лютого

Моніторинг здійснювався у 60 волинських групах мережі  Facebook (від 10 до 50 дописів на день), 30 каналах Telegram, 13 новинних сайтів Волині, трьох телевізійних каналах, 10 офіційних сторінках депутатів місцевих рад та 5 народних депутатів.

***

 

Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Співпраця автора з Представництвом Євросоюзу в Україні будується на невтручанні в редакційну політику мережі Район.in.ua. Теми, формат, героїв обирає редакція і не погоджує з міжнародними партнерами. Всі матеріали, створені в межах такої співпраці, мають відповідне маркування, а окремі думки, висловлені в матеріалах, їх зміст є виключною відповідальністю авторів і необов’язково відображають погляди Європейського Союзу та його інституцій.

 

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024