стрічка

Адам Вістович повертається

02 Лютого 2022, 14:00
300 миль на схід 5041
300 миль на схід
Адам Вістович повертається. Отож, рік 1920, Відень. Наш, знайомий за попередніми книгами герой, пережив війну й опинився в Австрії. Проте післявоєнні роки не прості. Особливо, коли потрібно підтримувати дипломатичні відносини з сусідами й балансувати.
 
Складно робити відгук на книгу, коли це частина циклу, адже без спойлерів не обійтися. Тому я просто раджу читати усі книги Богдана Коломійчука й «300 миль на схід» зокрема.
 
Мені сподобався прийом такої собі сповіді. Адже попри те, що події відбуваються уже після війни, герой повертається у спогадах в минуле. Саме так ми дізнаємося, що з ним відбувалося та чому він опинився у безвихідній ситуації.
Зрозуміло, що з роками герой не молодшає. Тож любовних сцен та інтрижок явно поменшало. До речі, чудовий момент, де описується, як спецслужби користають з слабкості чоловіків. Бо знаю, що і зараз таким не гребують. Адже що може бути простішим, ніж знайти «правильну» жінку?
 
Зважаючи й на попередні книги я б не назвала Адама Вістовича позитивним героєм. І от, у новій книзі він знову постає доволі суперечливим. Адже фактично, коли точилися бої за Україну, він не встав у лави. Він виконував накази свого керівництва і відстоював інтереси чужого народу. Та водночас, як «людина у формі» йому було б складно просто встати й піти. Проте його чіткої позиції щодо своїх побратимів ми не бачимо. І насправді – це нормально. Бо так було завжди. Є ті, хто веде, є романтики, а є прагматики. Герой дуже органічно «старішає» і проживає від книги до книги (навіть алкоголю менше вживає).
 

Читайте також: Страшенно симпатична історія, або Інтерв'ю Сергія Жадана у Луцьку

Цей роман «найбільш історичний», як мені видається. Загалом, не здивуюся, якщо за кілька років ми отримаємо саме глибоку історичну прозу з рефлексіями від Богдана Коломійчука, а не авантюрні романи. Бо, власне «300 миль на схід» вже не на стільки пригодницький та динамічний. Це радше роман, який зачіпає важливі моменти: поділ на свій-чужий, військові злочини та питання виживання і помсти в умовах війни та захист рідних. А ще, він трохи про здійснення мрій.
 
Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром