стрічка

Російська пропаганда та маніпуляції навколо нововведень: деза на Рівненщині у січні

31 Січня 2022, 18:45
Дезінформація на Рівненщині у січні 3401
Дезінформація на Рівненщині у січні

Дезінформатори в рівненському інфопросторі у січні майже не змінили тону та основних напрямків роботи. Здебільшого розвивали теми про нові закони та нововведення. Більшість із них спирається на реальні події, адже так дезінформація працює ефективніше. 

Повідомлення стосувалися таких тем як податки, введення продуктових талонів, оплати карткою в магазинах. Також не менш гостро у медіапросторі з’являлися залякування повномасштабним вторгненням Росії в Україну, тотальним зубожінням і нестримним зростанням захворюваності на коронавірусну хворобу.

Моніторингова група «Брехунця» виявила, що фейкотворці протягом січня зосередили увагу на російській пропаганді, та пандемії коронавірусу. 

Не вперше бачимо, як Росія використовує погрози зброєю для того, щоб нав’язувати іншим власну зовнішню політику. Не гребували дезінформатори згадати й про те, що Україна – начебто «маріонетка в руках Заходу» і її чекає «розпад». Підсилювали свої слова фейками, що  НАТО перекидає важку техніку до України.

Антивакцинаторські теми та медицина, яка «знищує» людей

Проросійські анонімні телеграм-канали у січні «просочені» антивакцинаторськими темами. В їхніх дописах присутня критика української влади, поширюють дописи про насильницьку вакцинацію та відверті фейки. У рівненському сегменті фейсбуку поширюють відео про те, що сучасна медицина начебто знищує людей, а 99% людей помирають від того, що звернулися до лікарів. 

На противагу цьому варто зазначити, що наразі медицина в Україні досить розвинена – поруч із приватними клініками та кабінетами функціонують державні заклади охорони здоров'я. Відповідно людина, яка сумнівається в правильності поставленого діагнозу тим чи іншим лікарем, вільно може перевірити його в іншого фахівця. До того ж як повідомляють на сайті Безоплатної правової допомоги, жодна людина без її вільної згоди не може бути піддана медичним науковим чи іншим дослідам.

Також у групах Фейсбук на Рівненщині поширювали фейк про єдиний симптом «Омікрону». Журналісти проєкту «Брехунець» проаналізували публікацію та розповіли, що з нею не так.

Також у січні в мережі активно поширювали інформацію про те, що в Україні скасують обов’язкову вакцинацію проти коронавірусу. Натомість люди, начебто, отримають компенсацію за недобровільні щеплення.

Російська попкультура – один з інструментів м’якої сили

У рівненському інфопросторі моніторингова група натрапила на анонс концерту російського музиканта, який не визнає окупацію Криму. Цей росіянин є у базі неурядової організації «Миротворець», яка досліджує ознаки злочинів проти основ національної безпеки України. Зокрема у досьє Абрамова є «свідоме порушення Державного кордону України з метою проникнення до захопленого російськими окупантами Криму, незаконна діяльність в анексованому Криму».

Для Кремля російська попкультура є одним із інструментів м’якої сили. На перший погляд ці засоби є аполітичними, проте вони є офіційними політичними інструментами Росії та спрощують умови для військової агресії. Ще десять років тому Кремль визнав м’яку силу політичним пріоритетом Росії. Гастролі російських артистів – небезпечні й неприпустимі, адже вони сприяють поширенню пропаганди, потрібної Кремлю.

«Заборона» на збирання ягід, грибів та припинення перевезень

Стрічки телеграм-каналів рясніли повідомленнями про припинення пасажирських перевезень Укрзалізницею та введення штрафів за збирання ягід та грибів у лісі. Справді, уряд нещодавно прийняв постанову «Про затвердження спеціальних такс для обчислення розміру шкоди, заподіяної порушенням законодавства про природно-заповідний фонд» у новій редакції.  Однак вона лише змінила попередню редакцію документа в тій частині, що стосується індексації нарахувань для шкоди, завданої природо-заповідному фонду. 

Для пересічних збирачів грибів, ягід та лікарських рослин постанова не несе жодної загрози. Відчутно зросли штрафи лише для тих, хто чинитиме порушення у природоохоронних зонах. Документ не поширюється на ліси, водні та інші об’єкти та природні ресурси, які не входять до території природно-заповідного фонду. Відповідно, публікації про заборону збирати гриби та ягоди – маніпулятивні.

Фейки про автівки за «лайк» та «фантомні» патрулі на дорогах

Також варто зазначити, що у святковий період активізувалися шахраї. Зокрема, помітні були вкиди про фейкові розіграші дорогих автівок та грошові подарунки для громадян залежно від віку. Так, на Рівненщині активно поширювали інформацію про те, що, начебто, компанія Tesla fans розігрує автомобіль моделі TESLA 3. Щоб взяти участь у розіграші, потрібно виконати низку умов, наведених у дописі. Однак, розіграш автомобілів проводить невідома компанія сумнівного походження, яка використовує крадені фото, а сам сайт – потенційно небезпечний і може містити шкідливі програми. Отже, публікація про можливість стати щасливим власником електрокарів немає нічого спільного з правдою, це фейк.

Нещодавно рівненські журналісти поширили фейк про «фантомні» патрулі на дорогах області. «На Рівненщині «фантомні» патрулі виїжджають на чергування» – публікації із такими заголовками з'явилися на деяких новинних ресурсах Рівного.  А за кілька днів після того, як «фантоми» виїхали на українські дороги, мережею стали ширити відео, начебто новий патруль потрапив у серйозну аварію. Журналісти проєкту «Брехунець» розповіли, чому ці новини не відповідають дійсності.

Моніторинг здійснювався у 53 рівненських групах мережі  Facebook (від 7 до 40 дописів на день), 10 каналах Telegram, 9 новинних сайтів Рівненщини, трьох телевізійних каналах, 10 офіційних сторінках депутатів місцевих рад та 4 народних депутатів.

***

Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Співпраця автора з Представництвом Євросоюзу в Україні будується на невтручанні в редакційну політику мережі Район.in.ua. Теми, формат, героїв обирає редакція і не погоджує з міжнародними партнерами. Всі матеріали, створені в межах такої співпраці, мають відповідне маркування, а окремі думки, висловлені в матеріалах, їх зміст є виключною відповідальністю авторів і необов’язково відображають погляди Європейського Союзу та його інституцій.

 

 

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024