стрічка

«Любов і блогери» – гумор чи все-таки сатира

17 Січня 2022, 17:00
Допрем'єрний показ у Луцьку 11114
Допрем'єрний показ у Луцьку

У Луцьку відбувся допрем'єрний показ нової української комедії від режисера Дмитра Голумбевського та шоумена Володимира Остапчука – «Любов і блогери». Лучанам фільм показали 16 січня, офіційна ж прем'єра фільму в Україні відбудеться 20 січня. 

Творці кінострічки позиціонують її, як першу українську комедію про блогерів. Для участі у проєкті запросили зірок соцмереж: Богдана Шелудяка, Ксюшу Манекен, Анну Алхім, Настю Єлисеєву, Анну Трінчер, Вікторію Маре та інших. 

Безумовно, комедія смішна та варта уваги. У ній багато життєвого гумору, «стьобу» та правди, але є одне «але»...

Гумор 

Фільм про сучасні реалії України: вибори, корупція, поліція, мажорний несмак, бідність простого населення. Ця тема вже є комічною  для кожного українця. Гумору в стрічні справді не бракує. Герої – продумані до дрібничок. Це помітно та тішить глядача. Беззаперечна гра знакових українських акторів, таких як Назар Задніпровський, Георгій Делієв, Ольга Сумська, Тамара Яценко. Сподобався маленький епізод з Вєркою Сердючкою, як виявилось, він був знятий спонтанно.

Чиновницька лінія стрічки «Любов і блогери» – бездоганна. Головний герой, мер містечка Кагаплик – влучний збірний образ українського політика-корупціонера: стиль «золотого батона», вседозволеність, зажерливість, скупість та звісно ж, некомпетентність. 

Легкий побутовий гумор з нотками іронії. Окремі образи, варті уваги: ведуча новин, бандюга з 90-х, завідувачка Будинку культури та інші.

Сатира

У деяких моментах кінострічки легкий життєвий гумор заходить на лезо «сатиричного ножа», наприклад надмірне акцентування уваги на провінційній недолугості, неосвіченості та в якісь мірі меншовартості людей з маленьких міст. На жаль, це проблема не лише цієї комедії, а багаторічна звичка українців сміятися над собою, навіть сміятися над насмішками над собою. І це часто не самокритичність і навіть не самоіронія, а саме прогинання під жорстку сатиру, яка часто буває перебільшеною.

Розумію, що окремі ситуації, які показані у фільмі й справді взяті із життя. Звісно, це смішно, коли офіціантка каже на каву еКспресо або ж на молодіжній дискотеці у клЮбі грає естрада 90-х, замість сучасних танцювальних хітів.

Та все ж, на мою думку, сьогодні не все на стільки відрізняється у нашій провінції від великого міста, як показано в «Любов і блогери». І чи не перегнули сценаристи палку саме із цим у фільмі. Підліток з Києва чи Харкова, який ніколи не бував у маленьких містах України, подивиться цю комедію... Яке враження у нього складеться? 

Комедія

Фільм «Любов і блогери» – смішний, легкий та із прогнозованим, дещо казковим щасливим закінченням. Його варто подивитися, якщо хочеш відірватися від роботи та інших серйозних справ. А вже над чим сміятися, а над чим замислитись – обирає кожен сам для себе.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024