стрічка

Шахрайські схеми, маніпуляції «ковідною тисячею» і хейт Вакарчука: дезінформація на Волині у грудні

04 Січня 2022, 17:49
Шахрайські схеми, маніпуляції «ковідною тисячею» і хейт Вакарчука: дезінформація на Волині у грудні 1704
Шахрайські схеми, маніпуляції «ковідною тисячею» і хейт Вакарчука: дезінформація на Волині у грудні

Упродовж грудня команда проєкту «Брехунець» активно шукала дезінформаційні «вкиди», спростовувала фейки, досліджувала сліди російської пропаганди в інфопросторі Волині.  Не оминули увагою і маніпуляції, які виникли в медіа напередодні сесій обласної ради, промовисті гасла народних обранців та кулуарні інтриги.

Наруга над прапором України і хейт Вакарчука

Російські пропагандисти не полишають спроб роз’єднати українське суспільство зсередини, розганяючи міжнаціональну ворожнечу. Мова йде про фейкове відео, у якому начебто учень Луцької школи №15 зриває зі шкільної дошки український прапор та кидає його на землю.  У луцьких Facebook-групах воно набрало чимало переглядів і гнівних коментарів. Його навіть опублікували на своїх сайтах кілька волинських і деякі всеукраїнські новинні ресурси. Спростували інфовкид Луцька міська рада і дирекція самої школи. Вони зазначили, що учні, які там навчаються, не мають жодного стосунку до події на відео.

Не оминули увагою проросійські пропагандисти відомого українського музиканта та політика Святослава Вакарчука. На сайті «Страна» з'явилося повідомлення, начебто він у новорічну ніч виступатиме на новорічній вечірці російського мільярдера Юрія Шефлера. Фейк стрімко розлетівся інформаційним простором Волині та України й отримав багато гнівних відгуків на адресу музиканта. Проте налаштувати українське суспільство проти Вакарчука не вийшло, бо згодом на офіційній сторінці гурту «Океан Ельзи» з’явилося спростування, де вказано, що в новорічну ніч гурт не має виступів і святкуватиме в Києві.

Скажи «так» «вовиній тисячі»!

Інформаційним простором Волині у грудні гуляли й  фейкові шахрайські схеми. Ажіотаж виник навколо славнозвісної тисячі за вакцинацію. Шахраї телефонували й запитували, чи вакцинувалася людина. Якщо відповідь «так», просили натиснути «1» і після того начебто мав заблокуватися телефон. У другому випадку шахраї нібито скидають гроші на банківський рахунок людини, а потім просять їх повернути. 

«На гачок» шахраїв волиняни не «попалися», бо повідомлень від потерпілих громадян чи доручень слідчих на проведення оперативно-розшукових заходів за фактами подібних шахрайств до Відділу протидії кіберзлочинам у Волинській області не надходило. Це свідчать про те, що українців можуть тестувати на вміння протистояти інформаційним «вкидам». Насторожує й те, що одне з повідомлень написане російською, що може бути слідом російського дезінформаційного вкиду.

Від шедеврів антивакцинаторів до інсульту

У волинських фейсбук-спільнотах досить часто трапляються відео, які закликають людей не вакцинуватися, розповідають про шкідливу дію вакцинації, про шкоду для здоров’я і життя людей. Відзначимо, що ці відеоролики не мають підтримки в учасників груп. Вони не назбирують лайки, чи активного обговорення. Проглянувши відео виокремлюємо різного роду меседжі: вакцинація – комерційний проєкт і немає нічого спільного з медициною, починаємо «апокалиптическую битву»,  про «укол зверя», «геноцид через шырево и КуарКоды», «людей колят как собак».

Озвучують основні тези так звані відомі лікарі, професори, духовенство з Росії, а також люди, які виступають активними противниками вакцинації.

Ми звернули увагу і на обговорення теми інсульту як головного убивці українців. Повідомлення активно обговорювали користувачі у волинському сегменті Facebook кілька тижнів. Допис став вірусним і отримав сотні коментарів та понад 42 тисячі поширень. Дехто з коментаторів одразу повернув цю тему на «коронавірусний» лад, стверджуючи, що його небезпека перебільшена, а вакциновані мають більше шансів захворіти, аніж нещеплені. Дослідивши допис ми з’ясували, що це маніпуляція, адже автор порівнює дві хвороби, які мають різне походження й обидві є небезпечними для життя.

Паніка про напад Росії і мобілізацію жінок

Під час моніторингу волинських спільнот у  Facebook і телеграм-каналів, ми помітили тенденцію до маніпуляцій різними суспільно- важливими темами, аби збільшити кількість підписників. Так сталося з новиною про те, що у Києві почали готуватися до надзвичайного стану у зв'язку з можливим вторгненням військ Росії на територію України.

 Дослідивши повідомлення ми підтвердили правдивість усіх зазначених цитат, але під час поширення був використаний брудний прийом – маніпуляція.

 Швидко набрало переглядів у волинському інформаційному просторі відео з TikTok про жінку, яка емоційно пояснює (звісно, російською мовою), чому вона не хоче жити в Україні після прийнятих змін до закону Про військовий облік. Ролик набрав чимало схвальних відгуків, але наші фактчекери знайшли в ньому маніпуляції, неправду і пропаганду. Спікерка на відео використовує елементи типової російської пропаганди, коли говорить, що їде геть з України. Залучення жінок певних професій до військової служби можливе лише у воєнний час, в армію їх ніхто не виганяє. А вислів про те, що людей вакцинують невідомо чим – основна теза російських пропагандистів і антивакцинаторів.

Про що ще писали

У Facebook та  Telegram досить часто можна було натрапити на повідомлення про те, як витратити тисячу за вакцинацію на продукти та напої, про продаж «ковідної» тисячі за 600 грн, послуги купівлі книг на замовлення. Маніпулювали кредитами для бізнесу, мовляв, «кожен українець зможе отримати 95 тисяч гривень у 2022 році, мігрантською кризою на кордонах Білорусі та Польщі, загрозою вторгнення Росії. А ще в інформаційному просторі  з’являлися маніпуляції напередодні сесії Волинської обласної ради. Наприклад, про закриття психлікарні та онкодиспансеру, які насправді реорганізували.

Моніторинг здійснювався у 55 волинських групах мережі  Facebook (від 10 до 50 дописів на день), 11 каналах Telegram, 13 новинних сайтів Волині, трьох телевізійних каналах, 10 офіційних сторінках депутатів місцевих рад та 5 народних депутатів.

***

 

Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Співпраця автора з Представництвом Євросоюзу в Україні будується на невтручанні в редакційну політику мережі Район.in.ua. Теми, формат, героїв обирає редакція і не погоджує з міжнародними партнерами. Всі матеріали, створені в межах такої співпраці, мають відповідне маркування, а окремі думки, висловлені в матеріалах, їх зміст є виключною відповідальністю авторів і необов’язково відображають погляди Європейського Союзу та його інституцій.

 

Коментар