стрічка

«Мам» – автобіографічний роман про жінку, що стала мамою не будучи вагітною

24 Грудня 2021, 18:31
Автобіографічні романи Карини Саварини «Не вагітна» та «Мам» 2308
Автобіографічні романи Карини Саварини «Не вагітна» та «Мам»

Тільки у вересні я переживала не вагітність із першою книжкою Каріни Саварини «Не вагітна», а вже у грудні прочитала другу — про материнство. Так і кортить написати «Магія!», але розумію, що таки ні. Найпевніше сказати: «Життя»...

Хрусталина (головна героїня роману) не може завагітніти, і цей факт вирішує усе в її житті. Щоб досягти омріяного з дитинства, вона вдається до всіх доказових і зовсім ні методів. Вона міняє лікарів, знахарів, країну для життя. Постійними залишаються тільки тривога, підтримка чоловіка, і бажання мати дитину. Якщо вам здалося, що вам це не цікаво, бо тема далека, повірте, це не так. Чи стикалися ви в житті з ситуаціями, коли при зустрічі вас запитують «коли заміж», «коли діточки», «скільки заробляєш»? Не сумніваюся, що так. Серед іншого, ця книга про кордони, які дуже розмиті у нашому суспільстві. Про те, як не варто, а як можна.

Уривок з книги «Не вагітна»
Уривок з книги «Не вагітна»

Після п’яти років невдалого планування вагітності Хрусталина та її чоловік приносять додому з дитячого будинку тримісячне немовля і не знають, що робити далі. Її другий автобіографічний роман розповідає про материнство через усиновлення. Позаду залишилися поневіряння по лікарях і заздрощі вагітним подругам, а попереду — тільки суцільне щастя (?)

Уривок з книги «Мам»
Уривок з книги «Мам»

«Мам» розпочинається очікуванням хепі-енду, але продовжується справжнім життям. Материнство приносить Хрусталині, головній героїні роману, розбиті ілюзії і сумніви, втому і суспільний тиск. Але разом з цим приходить безмірна любов, яка дозволяє витримати все.

Ця історія про знайомство зі собою через материнство. Про дорослішання. Про те, що тобі разом із материнством звалиться на голову не тільки невміння поратися з дитиною, а ще й місто, яке непристосоване до немовлят і візочків, люди на дитмайданчиках, лікарі у клініках, нові стосунки з чоловіком і навіть із власним тілом. Тілом, над яким Хрусталина знущалася упродовж останніх п’яти років.

А ще, розділивши досвід Хрусталини, у книжці «Мам» ви зможете прожити справжню трансформацію стосунків мам і дітей. Головній героїні доведеться зібрати в собі дівчинку і дівчину й таки стати жінкою і мамою. Адже в цих ролях не народжуються, як і не присвоюють їх, народжуючи.

У цьому романі Хрусталина уже стає мамою, але ще залишається донькою. Її взаємини із матір'ю — повна протилежність того, що вона будує із маленькою Машею. Авторка розставляє текстом маленькі голочки, які підступно колють в саме серце у той момент, коли хочеться повірити в ідеальну картинку.

Ця книжка сумна і смішна водночас. Каріна, як і в першому романі, балансує на межі, але при цьому завжди залишається чесною. Навіть коли каже, що у її творі багато вигаданого.

 

 

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024