стрічка

Паливо з топінамбура

16 Жовтня 2021, 10:01
Томінамбур, який от-от зацвіте БЛОГ 12825
Томінамбур, який от-от зацвіте

В Україні недооцінений та мало застосований енергетичний потенціал топінамбура. Нині гарний час виправити таку ситуацію задля розвитку енергетичної незалежності держави.

Бадилля топінамбура з одного гектару дозволяє отримати 10 тонн паливних пелет, енергетична цінність яких дорівнює 5 тисячам кубометрів газу, або близько  180 ГДж біоенергії.

Перевага топінамбура  перед іншими енергетичними рослинами полягає у тому, що можна швидко отримати прибуток при виготовленні біопалива, адже його стебло виростає всього за рік.

Для порівняння: деревину з енергетичної тополі, верби та павловнії заготовляють після трьох-чотирьох років вирощування, а біомасу з міскантуса збирають на третій рік росту.

Читайте такожЕнергетична верба: як на Волині вирощують екопаливо

Використання топінамбура як енергетичної рослини дозволяє розвинути кооперацію на території окремої громади: між фермерами і власниками сільгосп земель з одного боку та теплопостачальними підприємствами і бюджетними установами з другого.

Таким чином громада використовує енергію з біомаси, а кошти за отриману енергію залишаються в місцевих фермерів, які вирощують топінамбур.

Читайте такожГромада на Рівненщині виготовляє паливні пелети з сільськогосподарських відходів

Тим паче, що ця рослина добре росте на одному місці протягом 30 років без сівозміни, невибаглива до ґрунтів, не боїться засухи.

Топінамбур
Топінамбур

Паливні брикети або гранули роблять зі стебел та листя топінамбура після висушування, але виробники економлять на цьому процесі 10-15 євро з тонни, то за зиму-весну бадилля топінамбура просто на полі висихає до вологості 10–20% завдяки дії вітру і морозу. А сировина для виробництва твердого палива  в «кондиції» повинна мати 10-12% вологості.

Таким чином, кормозбиральний комбайн у полі підбирає і подрібнює сухі стебла топінамбура і просто з поля можна везти у найближчу котельню, або ж у цех, де з них зроблять пелети.

Собівартість виготовлення паливних гранул та брикетів є низькою. На виробництво тонни пелет із сухого стебла топінамбура треба 15–20 євро, у той час на виготовлення пелет з відходів деревини йде 40–45 євро.

Брикети підвищеної щільності купують люди для обігріву будинків, а покупцями гранул здебільшого є промислові підприємства і тепличники (це допомагає зробити дешевшим вирощування овочів взимку й навесні). Також наростає експорт в Ліван, Польщу, Німеччину, Італію.

Гранули з топінамбура — це ще й гарна підстилка для тварин та птахів завдяки здатності добре поглинати вологу. А через нейтральну кислотність стебла топінамбура — це ще й високоякісне органічне добриво. Відпрацьована підстилка з топінамбурних пелет швидше та краще розкладається в ґрунті у порівнянні з підстилкою із відходів деревини.

Читайте також: Топінамбур – кліматичний чемпіон

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024