стрічка

Щоосені Росія лякає Україну вимиранням, цього разу – ще й через дорогий газ

29 Вересня 2021, 12:01
Щоосені Росія лякає Україну вимиранням, цього разу - ще й через дорогий газ БЛОГ 7656
Щоосені Росія лякає Україну вимиранням, цього разу - ще й через дорогий газ

У вересні російська пропаганда традиційно активізує потік повідомлень у різних ЗМІ про зубожіння в Україні, про безпрецедентно високі тарифи на комунальні послуги та майбутнє вимирання населення. А все тому, як ви розумієте, що Україна не хоче бути разом з Росією. І ця осінь не стала винятком.

Цього разу традиційна «пісня» доповнюється темою про «газову кризу в Європі», яку активно роздмухують російські медіа, підкреслюючи, що дефіцит газу виник через сповільнення запуску газопроводу «Північний потік-2». А мовляв, якби Європа не зволікала з реалізацією російських газових проєктів, то мала б газу вдосталь.

Обмежуючи постачання газу, Газпром намагається не лише заробити на цьому, але й змусити Євросоюз швидше дозволити ввести в експлуатацію газопровід «Північний потік-2», який можна вважати збудованим.

Читайте такожТактика дрібних капостей: що означає обстріляний стовп на українсько-білоруському кордоні

Відповідно, Україні активно пророкують як апокаліпсис у довгостроковій перспективі через побудову «Північного потоку-2» (газової магістралі з Росії до Європи в обхід України), так і колапс вже цієї зими – через дорогий газ.

В Україні меседжі російської дезінформації, що публікуються у маніпулятивних виданнях, підлаштовуються під українську аудиторію і, користуючись нагодою, піарять  проросійських політиків: «Украине грозят тарифный и технический шоки», «Страна погружается все глубже в долговую яму, при этом власть ничего не делает для спасения экономики».

Російські сайти, орієнтовані на українську тематику (здебільшого для читачів на окупованих територіях), у своїх формулюваннях ще радикальніші, заявляючи у заголовках, що «Украинская власть лжёт об экономическом росте» або «Зиму переживут не все».

Читайте також«Ти вигадала війну». Чого нас вчить історія сім’ї зі Слов’янська, яку розділила дезінформація

Але, як пояснює Сергій Лук’янчук у своїй експертній публікації,  по-перше, заяви про дефіцит газу в європейських підземних сховищах перебільшені.

По-друге, Україні не доведеться цього року закуповувати газ за теперішніми астрономічними цінами на європейських біржах, тому це мінімально вплине на вартість газу для населення – і безпосередньо, й у формі тарифів на теплову енергію.

Це тому що Україна має у газосховищах достатні запаси з минулого року, коли ціна на газ рекордно впала через епідемію ковіду.

Загалом більшість поширених пропагандистських наративів про українське «зубожіння» стосуються однієї з чотирьох тез.

1. Зростання комунальних тарифів та інфляція. 

В усьому, що відбувається, звинувачують центральну владу: корумповану і непрофесійну. Тут важливо зазначити, що якісні українські медіа також пишуть про економічні проблеми, інфляцію, корупцію у владі, але у їхніх публікаціях є факти, докази, конструктивна критика і головне – немає висновків про те, що від усіх негараздів Україну порятує лише Росія та проросійські політики зокрема.

2Критика реформ. 

Наприклад, насправді успішну реформу з децентралізації влади в Україні подають як причину катастрофи, що нібито от-от станеться.  

3. Демографічна криза. 

Дійсно, населення України зменшується, як зменшується населення більшості країн Європи та самої Росії, але це точно не привід для заголовків на кшталт: «Украина вымирает», «Бездетная Украина: вступать в ЕС через двадцать лет будет некому».

4. «Міфічні» масові протести найближчим часом (як і кожної осені): 

«Из всего следует, что осень на Украине ожидается «жаркой», «Наверняка мы станем свидетелями «маршей пустых кастрюль», «тарифного майдана» и прочих акций».

 

Але провідні українські соціологи за результатами опитувань підтверджують: радикальних протестних настроїв в Україні наразі немає. А ціни – так, вони зростають, як і в усьому світі, де інфляція є одним з ключових явищ у постковідній економіці.

Читайте також: Войовнича українофобія. Як російська пропаганда реагувала на День Незалежності України

 

***

Аналітики українського центру дата-журналістики Texty.org.ua відстежують, що просуває російська пропаганда в українських і російських медіа. За допомогою методу машинного аналізу щотижня аналізують 15-20 тисяч новин, опублікованих на майже 400 інтернет-сайтах та у сотні українських телеграм-каналів. 
Подивитися, які теми піднімаються найчастіше, можна на дашборді “Свіжа деза з Росії” (як шукати на ньому інформацію, читайте тут).

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024