стрічка

На Іваничівщині вирубують сосни, яким більше півстоліття

10 Липня 2018, 17:15
Ззовні зрізані дерева виглядають цілком здоровими 1478
Ззовні зрізані дерева виглядають цілком здоровими

У лісі поблизу села Кречів Литовезької ОТГ, що на Іваничівщині, вирубують сосни, яким більше 50-ти років.

Вирубані ділянки лісу неподалік кладовища у селі Кречів пов’язують із нашестям жуків-короїдів, - інформує БУГ.

У неділю 8 липня лісоруби не працювали – непозначені відмітками обрубки дерев різних культур лежали на землі, підготовлені до вивезення.

Кажуть, на дерева напав короїд, а санітарна вирубка лісу – це дієвий метод боротьби із цим жуком
Кажуть, на дерева напав короїд, а санітарна вирубка лісу – це дієвий метод боротьби із цим жуком


Це планова рубка, вона погоджена з Литовезькою об’єднаною громадою 2 місяці тому
Це планова рубка, вона погоджена з Литовезькою об’єднаною громадою 2 місяці тому

Лісничий Павлівського лісництва державного підприємства «Володимир-Волинське лісомисливське господарство» Микола Конон переконує, що на дерева напав короїд, а санітарна вирубка лісу – це дієвий метод боротьби із цим жуком.

Довідково: Короїди (лат. Scolytinae) – підродина жуків родини Довгоносики, що складається з 750 видів, 140 із яких належать до європейської фауни. Найбільші короїди сягають у довжину 1,5 см, а найдрібніші – не більше 8 мм. Дуже небезпечна комаха, здатна знищувати і молоді, і дорослі дерева, а також дерев’яні споруди. За останній час зміна клімату призвела до масового розмноження цих шкідників.

Це планова рубка, вона погоджена з Литовезькою об’єднаною громадою 2 місяці тому. Там є всихання, дерева нищить короїд. На цю планову рубку відведено до 0,8 гектара. Поблизу кладовища роботи почалися минулої п’ятниці. Дерева підуть на дрова і частково будуть реалізовуватися для населення, – повідомив Микола Конон у телефонній розмові.



Короїди (лат. Scolytinae) – підродина жуків родини Довгоносики, що складається з 750 видів, 140 із яких належать до європейської фауни.
Короїди (лат. Scolytinae) – підродина жуків родини Довгоносики, що складається з 750 видів, 140 із яких належать до європейської фауни.



Він запевнив, що має лісорубний квиток та всі підтверджуючі документи про ураження.

Фахівці стверджують, що при такій рубці є вимога – негайне вивезення деревини чи її корування (зняття кори). Натомість вона лежала на землі ще з минулого тижня.

Все більше біологів та екологів вважають вирубування дерев неефективним методом боротьби з короїдом, адже це не рятує насаджень і не підвищує їх стійкості.

 

Короїди — невід’ємний елемент лісових екосистем. Однак без істотних антропогенних впливів їхня діяльність не призводить до катастрофічних наслідків, оскільки чисельність популяцій регулюють комахоїдні птахи, передовсім дятли.

Масштабне вирубування лісів в Україні призвело до масового винищення гніздових станцій (дуплистих дерев тощо) комахоїдних птахів і створило надзвичайно сприятливі умови для небувалого розмноження короїдів.

Щоб зупинити подальше винищення лісових екосистем, слід не лише зменшити осередки розмноження короїдів у вигляді відмерлих сосен і захаращених вирубок, а й покласти край хижацькому винищенню лісів, – зазначив доктор біологічних наук Віктор Мельник у коментарі Українському лісовому порталу.

Нагадаємо, синоптики попереджають, що аномальна спека накрила чимало країн світу і вже рухається в Україну.

Коментар