стрічка

На Волині за борги  відключили майже півтисячі споживачів газу

07 Липня 2018, 13:10
947

Фахівці ПАТ «Волиньгаз» відповідно до Кодексу газорозподільних систем, у травні від’єднали від газопостачання майже 500 споживачів.

Основні причини відключень -  втручання в систему газопостачання та заборгованість за спожите блакитне паливо. Борг за газ у 22 абонентів перевищував більше 10 тис. грн, повідомляють у прес-службі ПАТ «Волиньгаз».

Найбільше боржників від’єднали від газопосатачання в м.Володимирі-Волинському та прилеглому районі -129, у Луцькому районі та обласному центрі - 93, у м.Нововолинську - 88, Горохівському  районі -  61 та Ковельському районі - 43. Найактивніше розраховуються за газ в Рожищенському та  Ратнівському районах.

Під час планово-технічного обстеження в одному з найбільших сіл Луцького району, з метою підготовки системи газопостачання до осінньо-зимового періоду, спеціалісти виявили близько півсотні фактів крадіжок газу, зокрема, приховані втручання в роботу лічильника за минулі роки. За такі порушення абонентам передбачена відповідальність згідно з Кодексом газорозподільних мереж.

У населеному пункті фахівці перевірили майже 160 лічильників газу. Під час планової та позапланової повірки приладів обліку газовики виявили такі порушення: зупинкамеханізмів лічильника шляхом його блокування сторонніми предметами, отвори в корпусі лічильника,  самовільне приєднання газопроводів перед вузлом обліку газу,пошкодження пломб на лічильнику, використання газу для оброблення тваринного м’яса методом знімання комбінованих будинкових регуляторів тиску і приєднання необхідних пристосувань.

«У селі поблизу Луцька фахівці газової компанії виявили найбільше фактів порушень правил безпеки систем газопостачання. Перевірки тривали згідно з розробленими нормативними документами, а також з метою виявленння фактів крадіжок газу, які призводять до фінансових  збитків. Спеціалісти виконують роботи лише в неопалювальний період у зв’язку із тим, щоб максимально підготувати абонентів і систему газопостачання в належний стан до опалювального сезону. Під час зняття  лічильників газу, які беруть на повірку або експертизу, спеціалісти встановлюють лічильники з підмінного фонду. Через виявлення великої кількості порушень у Луцькому районі до початку опалювального періоду запланували провести перевірки в понад 20 населених пунктах, - розповідає директор комерційний ПАТ «Волиньгаз» Андрій Карпомиз. - Абоненти, в яких виявлятимуть втручання в систему газопостачання, нестимуть відповідальність згідно з Кодексом газорозподільних мереж. »

Кримінальний кодекс України за крадіжку газу передбачає карну відповідальність - позбавлення волі на строк до 3-ох років. Більшість абонентів-горепорушників звертаються з відповідною заявою для реструктуризації боргу до газорозподільного підприємства і впродовж літа його погашають.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024